De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Producten zoals shampoo, crèmespoeling (conditioner), zeep, crème, zalf en dergelijke bevatten allemaal inhoudsstoffen, die lang niet allemaal gezond zijn. Er zijn er helaas vele die schadelijk en zelfs zeer schadelijk voor de gezondheid zijn.

 

Wat zit erin?

In shampoo en dergelijke producten kunnen heel veel inhoudsstoffen zitten, maar niet alle stoffen zijn gezond. Er zijn er bij die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Daarom komen er gelukkig steeds meer producnten zonder die schadelijke stoffen. Wil je weten wat schadelijk is? Hieronder vind je een aantal stoffen die schadelijk zijn. De lijst is niet volledig omdat er heel veel stoffen zijn die in verzorgingsproducten kunnen zitten. En het komt regelmatig voor dat fabrikanten nieuwe stoffen gaan gebruiken.



Waarom stoppen fabrikanten ze er nog in als het schadelijk is?

Omdat die stoffen goedkoop zijn en makkelijk te produceren. Zo verdient de fabrikant meer geld. Het belang van hun winst gaat boven die van de gezondheid van de mensen die hun producten kopen.
Er zijn ook medewerkers die oprecht geloven dat die stoffen geen kwaad kunnen of die het gewoonweg niet weten. Die zullen je dan (als je de klantenservice belt) vertellen dat het geen kwaad kan en dat je ze rustig kunt gebruiken.




Kan het kwaad voor mijn cavia - of voor mij?

Ja, dat kan.  Het is dan ook beter om als je je cavia moet wassen (of jezelf!) dat je dan producten gebruikt waar zo min mogelijk schadelijke stoffen in zitten. Er zijn winkels die dat verkopen, maar het beste is om altijd de lijst achterop te bekijken; daarop staat namelijk wat erin zit. Je kunt het ook op internet kopen; zoek dan op '
shampoo zonder schadelijke stoffen'.
 


Schadelijke inhoudsstoffen

  Vaseline (petrolatum)
Dit is een zachtmaker. In crème of lippenbalsem maakt het je huid zacht, maar het nadeel is dat het dat maar heel even doet. Wat het werkelijk doet, is de bovenste laag van je huid afsluiten. Dit zorgt ervoor dat je huid niet meer zelf de vochtbalans kan handhaven. Omdat je dus steeds een droge huid hebt, blijf je smeren. Zo wordt je afhankelijk van vaseline.

 Parabenen
Er zijn butylparabenen, ehtylparanen, methylparabenen, propylparabenen en vast nog wel meer parabenen, maar wat ze alle als overeenkomst hebben, is dat ze allergien veroorzaken, huiduitslag veroorzaken en de hormoonbalans verstoren. Er zijn onderzoeken geweest waaruit kon worden opgemaakt dat ze ook kanker veroorzaken.

DEA (Diethanolamine) en TEA (triethanolamine)
Dit zijn stoffen die allergien veroorzaakt, evenals irritaties aan de ogen. Ze maakt zowel huid als haar droog. Het is giftig, zeker als je er langere tijd mee in aanraking komt. Het vormt kankerverwekkende nitrosaminen als het in contact komt met nitraat. Nitraat is een stof die in onder meer groente en grondwater zit en die wordt toegevoegd aan levenmiddelen om ze langer houdbaar te maken of om ze een mooier kleurtje te geven.

Diazolidinylureum en imidazolidinylureum
Dit zorgt voor contacteczeem. Het zijn formaldehydedonoren; stoffen die langzaam formaldehyde vrijgeveen. Formaldehyde is giftig.
De naam waaronder het vaak op het product staat is Germal.


Sodium lauryl ether sulfate (SLES)
Dit is een reiniger die zo goed reinigt dat er garagevloeren en motorblokken mee worden schoongemaakt. In een menselijk verzorgingsproduct zorgt het voor allergien, oogirritaties, huiduitslag en loslating van de huid. Dat laatste omdat het de huid laat barsten en onstekingen van de huid veroorzaakt. Het hoopt zich op in het hart, de lever, de longen en de hersenen. Als je je één keer ermee wast, blijft het daarna vijf dagen in je lichaam zitten. Het produceert nitrosaminen; stofjes die ervoor zorgen dat het lichaam heel veel nitraat opneemt. Nitraat is een stof die in onder meer groente en grondwater zit. Het kan worden toegevoegd aan levenmiddelen om ze langer houdbaar te maken of om ze een mooier kleurtje te geven. Het dringt door de huid heen en ook door de ogen heen, waar het de eiwitten aantast, waardoor de ogen zich niet goed kunnen ontwikkelen als ze nog in ontwikkeling zijn (bij kinderen). Het tast voorts het DNA aan en veroorzaakt kanker.
Sodium lauryl sulfate (SLS) is een concentratie van SLES, met dezelfde eigenschappen als SLES.

Ammoniumdodecylsulfaat
Dit heet ook wel ammoniumlaurylsulfaat (ook geschreven als ammonium lauryl sulfate) of ALS en het is ook bekend als ammonium dodecyl sulfate (ADS).
Het heeft dezelfde eigenschappen als SLES.

Aluminium
Dit komt nog vaak voor in deodorants, maar het is een giftige stof die mutaties in het DNA kan veroorzaken. Het wordt opgenomen in het lichaam en als het in de hersens komt, kan het Alzheimer veroorzaken.

Benzyl acatate
Dit is giftig en wordt in verband gebracht met pancreaskanker. Het kan door de huid worden opgenomen.

Koolteer
Dit wordt in shampoos gebruikt als anti-roos, maar het is giftig en kan allergiche reactie, misselijkheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid en kanker veroorzaken.

Propylene glycol
Dit wordt opgenomen door het lichaam en kan hartritmestoornissen veroorzaken.

Ethyl acetate
Het kan bloedarmoede en schade aan de lever en nieren veroorzaken. Het is irritterend voor ogen, luchtwegen en de huid.

Methyleenchloride
Dit is een giftige stof die, eenmaal opgeslagen in het lichaam, omgezet wordt tot koolmonoxide. Dat is een stof die zich hecht aan de rode bloedlichaampjes waar normaalgesproken zuurstof zich aan hecht. Het gevolg is dus dat het lichaam, ook al ademt het gewoon, een zuurstoftekort krijgt. Het veroorzaakt hoofdpijn, duizeligheid en tast het centrale zenuwstelsel aan.

Phenoxyethanol
Deze stof wordt vaak gebruikt door fabrikanten als vervanger voor parabenen. Het is echter giftig. Het geeft allergische reacties en kan tot onvruchtbaarheid leiden.

Ftalaten
Deze stoffen brengen de hormonen uit balans en kunnen geboorteafwijkingen veroorzaken. Het komt nog steeds in een groot aantal producten voor.

Siliconen
Dit zijn oliën die de huid afsluiten. Ze zijn schadelijk voor het milieu.

Synthetische geurstoffen
Om ervoor te zorgen dat een product lekker ruikt, stoppen fabrikanten er geurstoffen in. Deze zijn in het laboratorium gemaakt en zijn dus chemisch. Er zijn er heel veel (duizenden) en vele zijn giftig en kankerverwekkend. Omdat ze echter lekker ruiken, denk je al snel dat het geen kwaad kan.

 

 

top      home