De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's. 

De mogelijke problemen van het gebit van de cavia, en dan met name de tanden, zie je hieronder in een aantal foto's.


Ga naar deel 2.

Problemen met tanden van de cavia

Cavia's kunnen allerhande problemen met hun tanden krijgen. Er kan een stukje van een tand afbreken, de tand kan in zijn geheel afbreken, er kan een tand splijten, de tanden kunnen verkeerd afslijten, scheef groeien, afbrokkelen of viezigheid tussen de tanden hebben zitten. Hieronder staan foto's van mogelijke problemen. Om het verschil duidelijk te maken, is dezelfde foto gebruikt waarop eerst gezonde tanden te zien zijn, en dan tanden met allerhande problemen. Ik heb deze zelf allemaal meegemaakt bij mijn cavia's.
 

Dit zijn de voortanden van een cavia die geen problemen met zijn tanden heeft. De tanden staan recht ten opzicht van elkaar. Ze zijn glad en zien er mooi uit. Dit is een prima gebit.Hier is er een stuk van een ondertand afgebroken. Dit kan goed aflopen want als de tand groeit, zal hij recht afslijten tegen de bovenste tand. Dit moet echter wel in de gaten worden gehouden. De cavia zal nog gewoon kunnen eten.Bij deze tanden is er een stuk van de boventand afgebroken. Dit kan komen door een klap of een val, maar ook door een gevecht. Meestal ontstaat het echter omdat het gebit in niet zo'n goede toestand is. De cavia zal nog gewoon kunnen eten, maar de tand moet wel in de gaten worden gehouden.Bij dit gebit is er een stuk aan de binnenzijde afgebroken. Dergelijke scherpe punten kunnen pijnlijk zijn, zeker als de cavia er mee in zijn mond, wang of lippen snijdt. De cavia zal nog wel kunnen eten, al gaat het moeizamer.Dit gebit is verkeerd afgesleten. De boventanden vertonen een bolling terwijl de ondertanden een holte vertonen. Hierdoor kan de cavia nog wel enigszins iets afbijten, maar dat gaat wel moeilijker.Dit gebit is afgebrokkeld. Het gebit is in slechte staat en de cavia zal niet meer normaal kunnen eten.Hier is de ondertand afgebroken. De cavia zal nog kunnen eten, maar als de tand te laag is afgebroken, is het de vraag of deze nog groeit.De ondertand is hier tot op de wortel afgebroken. De kans is aanwezig dat in de holte een infecie ontstaat. De cavia kan hier ziek door worden als dit zich uitspreidt in zijn lichaam.Hier is de ene boventand langer dan de ander. Hierdoor kan de cavia zijn tanden niet meer normaal op elkaar krijgen en daardoor kan hij niet meer eten. 

De boventand is in twee delen gesplitst. Het ene deel zit er nog terwijl het andere deel verdwenen is. Splijtende tanden duiden op een slecht gebit.Ga naar deel 2.

 

top      home