De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's. 

De mogelijke problemen van het gebit van de cavia, en dan met name de tanden, zie je hieronder in een aantal foto's.


Ga naar deel 1.

Tanden van cavia's: voorbeelden

Als je geen ervaring hebt met het bekijken van de tanden van cavia's, weet je niet waar je op moet letten. Daarom vind je hieronder voorbeelden van tanden met daarbij uitgelegd waar je op moet letten om te beoordelen of de tanden van je cavia in orde zijn of niet. Bij twijfel dien je altijd naar een dierenarts te gaan.

Dit zijn gezonde tanden. Bovendien sluiten ze precies aan. Dit is een voorbeeld van hoe gezonde, sterke tanden eruit moeten zien.Deze voortanden functioneren prima, maar je dient ze wel in de gaten te houden. De rode lijnen op de rechterfoto geven de lijn aan van de bovenkant van de ondertanden en de onderkant van de boventanden. Zolang die mooi op elkaar aansluiten, kan de cavia er goed mee bijten. Bij deze tanden sluiten ze mooi op elkaar aan. Wat wel opvalt, is dat de tanden ten opzichte van elkaar naar voren en naar achteren staan. De ondertand waar het groene streepje op staat, staat iets naar voren ten opzichte van de andere ondertand. De boventand daar recht boven met het groene streepje staat ook een beetje naar voren. Zolang ze beide (dus ondertand en boventand) beide iets naar voren staan en de cavia nog gewoon kan bijten, is er niets aan de hand, maar omdat ze beide wat naar voren staan, kan dit het begin van tandproblemen aanduiden. De blauwe cirkel is getrokken rondom viezigheid tussen de voortanden; ook dat kan duiden op eventuele (zich ontwikkelende) tandproblemen. Dit is dus een gebit dat je in de gaten moet houden.Bij deze tanden zie je dat de boventanden een holling vertonen en de ondertanden en bolling. De rode streepjes op de rechterfoto geven dat ook aan. Zolang de tanden goed op elkaar sluiten, is er geen probleem, maar indien de bolling en holling heel erg worden, kan het erin resulteren dat er problemen ontstaan. Dit gebit dien je dus in de gaten te houden. De blauwe cirkels op de tanden duiden viezigheid aan. 

Deze tanden zien er goed uit. De holling in de boventanden en de bolling in de ondertanden duiden er wel op dat er in de toekomst mogelijk problemen zouden kunnen ontstaan. Dit hoeft niet zo te zijn, maar het kan wel: daarom is regelmatig controleren het beste. Op de linkerboventand, bij de groene cirkel, is een gele verkleuring van de tand te zien. Dit kan in principe geen kwaad, maar het is wel zaak het te controleren omdat het kan duiden op een mogelijk probleem omdat tanden niet zomaar verkleuren. De blauwe cirkel laat zien waar er viezigheid tussen de tanden zit. 

Deze tanden zien er mooi uit, maar de ondertanden vertonen een lichte verkleuring. Het lijkt er ook op dat de ondertanden niet helemaal gelijk staan; het lijkt erop alsof de rechtertand iets naar voren staat (of de linkertand iets naar achteren, net hoe je het wilt zien). De boventanden zijn daar waar de tanden tegen elkaar liggen een beetje rafelig; de blauwe omcirkeling laat wat viezigheid zien. Een gebit dat je in de gaten moet houden. 

Deze tanden zien er mooi uit; de holling in de boventanden en de bolling in de ondertanden komt mooi overeen. Er zit een beetje viezigheid tussen de bovetanden (bij de blauwe omcirkeling), maar dat is miniem. 

Deze tanden hebben erg veel bolling aan de ondertanden terwijl de boventanden veel minder bolling hebben. Dit zou kunnen duiden op een probleem. Zolang de cavia goed eet een geen klachten heeft, is regelmatig controleren het motto. 

Deze tanden sluiten vrijwel perfect op elkaar aan. Je ziet dat de rode streepjes vrijwel recht zijn. De enige afwijking afgezien van de viezigheid tussen de boventanden, is het feit dat de boventanden niet geheel recht liggen: het onderste deel van de linkertand staat iets naar achteren. Dit zou tot problemen kunnen leiden. 

Deze tanden zijn afgebrokkeld; vooral bij de boventanden is dat goed te zien. er zit ook viezigheid op de boventanden (in de blauwe cirkel) en de ondertanden zijn geel gekleurd. Een cavia met zulke tanden zal moeilijkheden ondervinden bji het eten en de tanden dienen dan ook goed in de gaten gehouden te worden. Van belang is dat als de tanden verder groeien, ze voldoende voedingsstoffen hebben om sterk en recht te kunnen groeien: daarom zijn voldoende vitaminen en mineralen, en vooral vitamine D, van belang. 

Deze tanden kleuren geel (groene streepjes en paarse cirkel), hebben viezigheid (blauwe cirkel), en het lijkt erop alsof de boventanden afgebrokkeld zijn terwijl de ondertanden verdikt lijken. Dit is geen goed gebit.


Ga naar deel 1.

 

top      home