De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Op deze pagina vertelt Corine van Stichting Cavia Haarlem over haar opvang.

 Caviaopvang Stichting Cavia Haarlem te Haarlem (Noord-Holland)
- cavia-opvang

Lang voor de tijd dat ik me inzette voor stichting Cavia was ik al verslaafd aan cavia's.
Stichting Cavia heeft haar hoofdkantoor in Bakkeveen maar in diverse plaatsen door het hele land zijn er kleinschalige opvangen die aangesloten zijn bij de stichting.

Opvang Haarlem is actief vanaf 2004. Tegenwoordig is het opvang Haarlem lokatie Sterrenbuurt omdat er nu ook in de Kleverparkbuurt een opvang van Stichting Cavia is gekomen. Is dat niet te veel, 2 opvangen in 1 plaats? Nee, helemaal niet, helaas moeten we regelmatig met een wachtlijst werken voor het opvangen van cavia’s.

Het maken van een website is mij niet gegeven, mijn neef heeft dat voor mij gebouwd, en het werkt fantastisch. Veel cavia’s vinden hun weg naar een nieuwe baas. Naast de beide vestigingen in Haarlem maken nog twee andere opvangen van stichting Cavia gebruik van mijn website dat zijn Opvang Opmeer (ligt bij Alkmaar) en opvang Ter Aar (ligt bij Alphen aan de Rijn). Even een kijkje nemen…


Het is prettig om met meerdere opvangen samen te werken. Samen kunnen we pieken opvangen en we kunnen naar elkaar doorverwijzen voor herplaatsing. Ook het delen van ervaring is prettig.

Het zijn allemaal kleinschalige opvangen. De ene heeft de opvang in de huiskamer, de ander in een aparte kamer of in een soort bijkeuken en in de zomer kunnen de cavia’s van enkele opvangen ook naar buiten. De opvangen worden allemaal gerund naast een gewone baan en daarom is de capaciteit wat beperkter. Het is niet alleen de plaats voor de cavia’s die je moet hebben maar ook voldoende tijd. Ook als een cavia ziek is moet er voldoende tijd zijn!
 Maar we doen wat we kunnen. Naast het opvangen en herplaatsen van cavia’s, geven we ook voorlichting individueel op maat maar ook bij bijvoorbeeld Kids for Animals. Het is belangrijk dat kinderen al vroeg leren hoe je met dieren om moet gaan.
Op de foto zie je hoe we informatie over cavia's geven bij de clubdag van Kids for Animals.

De opvangen in Haarlem, Opmeer en Ter Aar doen geen vakantieopvang. Het aantal cavia’s dat aangeboden wordt waar de baas definitief van af wil, is al zodanig dat er in onze opvang geen capaciteit is voor vakantieopvang. Verder kan je bij ons ook geen cavia’s financieel adopteren, dat kan wel via ons hoofdkantoor. Kijk dan op
www.stichtingcavia.com

In de opvangen komen en gaan veel cavia’s en daarvan zijn er aantal die je toch bij blijven. Je hebt er een speciale band mee opgebouwd. Wammes is daar een van.

Wammes was een tesselaar en is bij ons gebracht op 6-jarige leeftijd omdat zijn baas op hem uitgekeken was. Zijn haren waren helemaal vervilt en hij stonk naar frituur en sigarettenrook. We hebben hem direct geknipt, gewassen en hem een naam gegeven want die had hij ook nog niet. Hij lag alleen maar te slapen dus hebben we hem Wammes genoemd, afkorting van luiwammes. We vroegen ons af of hij wel goed kon lopen omdat hij zoveel sliep. We hebben hem toen losgelaten in de huiskamer. En jawel hoor, hij ging lopen en hield niet meer op. Heerlijk vond hij dat, alles ontdekken en hooitjes uit andere hokken stelen. Hij trok zich niets aan van andere cavia’s, hij ging zijn eigen gangetje. Hij heeft nog anderhalf jaar bij ons mogen wonen voordat hij overleed, maar in die tijd heeft hij heel wat ontdekkingstochtjes door het huis gemaakt.  Tja, zulke lieve beestjes blijven je altijd bij!

Voor informatie over de opvangen en de voorwaarden voor het brengen of herplaatsen van cavia’s of over de verzorging, kijk op onze website! Wil je meer weten of een telefoonnummer aanvragen, stuur dan even een berichtje. 

top      home