De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

De crisis raakt velen van ons. En als je je baan kwijtraakt of opeens veel minder inkomen hebt, zul je op veel dingen moeten bezuinigen. Je cavia's mogen daar natuurlijk niet de dupe van worden. Hier vind je dan ook tips zodat je je cavia's voor minder geld nog steeds optimaal kan verzorgen.

 

Let op! Deze tips zijn er om zuiniger aan te doen met het voedsel en om voedsel voor minder geld te krijgen. Deze tips zijn er NIET om je cavia's minder eten te geven of eten van een mindere kwaliteit. Je cavia's hebben altijd recht op goed en ruim voldoende voedsel.

Let op! Deze tips zijn alleen voor gezonde cavia's. Cavia's die ziek zijn, moeten altijd krijgen wat nodig is voor een zo snel mogelijk herstel. Bij cavia's die zwanger zijn, die oud zijn of die nog in de groei zijn, mag je onderstaande tips toepassen, maar alleen als ze gezond zijn en als het geen nadelige invloed op hen heeft.

Let op! Het gaat altijd om voer dat nog eetbaar is. Hardvoer waar op geplast is zodat de korrels één aangekoekte massa zijn, verrot groenvoer of ander bedorven voer mag NOOIT worden gegeven. Als je ècht niet meer voor je cavia's kan zorgen, doe je er beter aan een nieuw thuis voor ze te zoeken waar ze wel voldoende goed en eetbaar voer krijgen dan ze te houden en ze dingen te geven die slecht voor ze zijn en waar ze ziek en ondervoed van worden.


1. Fris groenvoer
Je weet pas dat je cavia genoeg groenvoer (groente, gras, fruit, kruiden) heeft gegeten als er nog ligt nadat hij uitgegeten is. Het is zonde om die restjes weg te gooien, maar omdat het oud is, zal je cavia het niet meer zo lekker vinden. Dit los je op door rommel zoals hooi, keutels en dergelijke er vanaf te spoelen en het in een bak met koud water een nachtje te laten staan. Het groenvoer frist zo op en je kan het weer geven.


2.
Lekker, van de buren
As je meerdere hokken of kooien hebt, kan je het groenvoer dat de één niet meer lust, aan de ander geven. Als je twee hokken hebt, geef je ze elkaars restjes. Heb je meerdere hokken, dan maak je een rondje en geef je ieder hok de restjes van een ander hok.
Let op! Omdat er een vreemde geur aan het groenvoer zit (namelijk dat van andere cavia's) dien je wel op te letten bij 'ontvlambare' relaties. Als het net goed gaat tussen twee cavia's (zowel beren als zeugen) nadat ze wat onenigheid hebben gehad, is het geen slim idee ze restjes van andere cavia's te geven omdat daar dan nog die andere geur aan zit en ze daar over kunnen gaan ruziën. Je kan ze dan wel groenvoerrestjes geven die een nacht onder water hebben gestaan want zo gaat de geur er af.


3.
Lekker bij de buren
Als je meerdere hokken hebt, kan je de cavia's tijdelijk van hok laten wisselen. Je zet dan alle cavia's een paar uur in een ander hok. Geheid dat ze het voer wat de oorspronkelijk bewoner niet meer lekker vond, heerlijk vinden!
Let op! Als je cavia's dit nog nooit hebben meegemaakt, kan een hoop opwinding het resultaat zijn. En opwinding slaat makkelijk om in irritatie, geklappertand en mogelijk ruzie. Houd ze dus goed in de gaten en zet ze terug in hun eigen hok als het te opwindend is.
Let op! Dit is niet aan te raden bij cavia's die het maar matig met elkaar kunnen vinden of die net gewend zijn aan elkaar. De opwinding kan dan makkelijk omslaan in irritatie en ruzie.


4.
Eet alleen wat je cavia's eten
Als je voor jezelf groente en fruit koopt, koop dan alleen die soorten die je cavia's ook eten. Op die manier kan je de buitenste blaadjes aan je cavia's geven.
Als je prei koopt, kan je daarvan niets aan je cavia's geven omdat ze geen prei eten. Maar als je andijvie koopt, dan kan je de buitenste blaadjes aan je cavia geven. Natuurlijk hebben ze méér dan een paar blaadjes nodig, maar alle beetjes helpen.
Van bloemkool geef je de bladeren en zelf eet je de roosjes, van andijvie en spruitjes geef je de buitenste bladeren en zelf eet je het binnenste, van broccolli geef je de steeltjes en zelf eet je de roosjes. Als je wortels wilt eten, koop dan wortels waar het loof nog aan zit; dat vinden de cavia's lekker. Natuurlijk vinden ze ook de wortels lekker, maar dan kan je beter winterwortels kopen want die zijn goedkoper.
Van appels kan je de schil aan je cavia's geven. Zelfs van banaan kan je de schil aan je cavia's geven; niet alle cavia's eten het maar degene die banaan lekker vinden, vinden soms de schil nog lekkerder. In het begin voelde ik me nogal krenterig als ik een bananenschil gaf en daarom gaf ik altijd schil met de banaan er nog in. Maar nadat de banaan bleef liggen en de schil werd gegeten, vond ik het niet meer zo raar! Overigens is het het beste om onbespoten schillen te geven, hoewel ik altijd de gewone Chiquita-banaan heb gegeven en ze daar nooit last van hebben gehad.


5.
Koop wat in de aanbieding is en sla een voorraadje in
Koop altijd het groente en fruit dat in de aanbieding is. Alle supermarkten hebben altijd wel een fruitsoort en een groentesoort die in de aanbieding is.
Als het om een soort gaat die lang houdbaar is, koop er dan extra veel van. Als de aanbieding al lang voorbij is, heb jij er nog plezier van omdat je er nog een voorraad van hebt!
Vooral de harde soorten, zoals appels, wortels, venkel, bloemkool, kool en dergelijke, zijn erg lang houdbaar. Maar ook tomaten kan je makkelijk twee tot drie weken bewaren als je de harde tomaten uitkiest en ze in de koelkast bewaart. Ook meloenen kan je zo wekenlang bewaren.



6. Ga naar de markt
Op markten is groente en fruit vaak heel voordelig. Dat komt soms omdat het erg rijp fruit is of bijvoorbeeld tomaten die je diezelfde dag nog op moet maken omdat ze anders beginnen te rotten. Maar dat is lang niet altijd het geval; heel vaak kan je wat je op de markt koopt nog geruimte tijd bewaren. Kies altijd hard(er) fruit en zoek groente uit die onbeschadigd is en die geen (donkere) plekjes heeft.
- Vraag aan de marktkoopman of je korting krijgt als je een hele kist tomaten koopt in plaats van een zakje. Of als je drie kilo andijvie koopt in plaats van twee stronkjes. Vaak kan dat.
- Zeg tegen de marktkoopman dat het voor je cavia's is; vaak krijg je dan al wat verlepte blaadjes andijvie er extra bij.
- Vraag aan de marktkoopman of hij nog spul heeft dat voor hem afval is, maar dat jij aan je cavia's kan geven, zoals verlept groenvoer, appels die niet meer verkoopbaar zijn, maïsbladeren, bloemkoolbladeren en dergelijke.
- Als je ergens iedere week komt, zullen ze je herkennen en als ze dan ook nog weten dat je voor je cavia's groente en fruit koopt, zijn ze vaak genegen om je korting te geven of om spullen voor je apart te houden, zoals verlepte groente of bloemkoolbladeren.
- Snijdt van appels, tomaten en dergelijke de slechte plekjes eruit. Leg verlepte groente een nacht in een bak koud water; de volgende dag kan je het aan je cavia's geven. Een andere manier om verlepte groente nieuw leven in te blazen is door het in een plastic zak te doen, er een handvol water bij te doen, dicht te knopen en dan een nacht in de koelkast te laten liggen.


7.
Probeer het gratis te krijgen
Supermarkten gooien altijd veel voedsel weg; ook veel groente en fruit. Op een bepaald moment is het niet meer verkoopbaar, maar nog prima te eten. Helaas kan je het niet overal krijgen omdat sommige supermarkten de regel hebben dat ze het weg moeten gooien en dat ze het niet weg mogen geven. Maar proberen kan altijd natuurlijk want 'nee' heb je en 'ja' kan je krijgen! Dus vraag het gewoon. Wil het bij de supermarkt niet, probeer dan de groenteboer. Misschien kan je daar, als ze niets weg te geven hebben, wel met korting kopen.


8.
Haal het uit de vuilnisbak
Dit klinkt misschien vies, maar het is te doen! In veel supermarkten hebben ze namelijk bij de groente-afdeling een vuilnisemmer waar klanten dingen in kunnen gooien die ze niet willen, zoals wortelloof, bloemkoolbladeren, maïsbladeren, verlepte andijvieblaadjes... juist die dingen dus die cavia's heerlijk vinden! Meestal zit er in zo'n vuilnisemmer alleen maar wat karton, plastic en weggegooide groenten. Dat kan je er rustig uithalen. Zet het een nacht in een bak water en het ziet er als nieuw uit. Alleen als er allerhande smerige rommel in de vuilnisemmer ligt, kan je het beter laten liggen.


9.
Ga op marktenstrooptocht
Aan het eind van een marktdag gooien de marktkooplui alles weg wat ze niet meer kunnen verkopen, bewaren of gebruiken. Dus ook verlepte groenten en dingen als wortelloof, bloemkoolbladeren en dergelijke. Vaak ook een enkel of een paar takjes peterselie, bladeren van slasoorten en dergelijke.
Heel vaak staan er kisten vol met bloemkoolbladeren of maïsbladeren. Ideaal dus! Ga wel dermate laat dat je de marktkooplui niet hindert, dus het liefst als zij al weg zijn. En houd er rekening mee dat voorbijgangers je soms aankijken alsof je willen zeggen: "O gut, die arme zwerver..." Maar ach, als je je cavia's ziet smullen van maïsbladeren dan weet jij wel wie er het laatst lacht!
Aan het eind van een marktdag gaan is trouwens ook ideaal om kartonnen dozen te scoren; mooie nachthokjes voor je cavia's!


10.
Vraag hulp aan vrienden, familie en kennissen
Iedereen weet inmiddels van de kredietcrisis af en iedereen zal je willen helpen. Immers, niemand vindt het raar als ook jij erdoor getroffen bent en ze zullen het juist op prijs stellen dat jij op een creatieve manier door de moeilijke tijd wil komen. Misschien moet je je schroom overwinnen, maar vraag het gewoon: "Als jij groenterestjes hebt, wil je die dan bewaren voor mijn cavia's?"
Meld welke groenten cavia's mogen hebben of geef een lijstje waar het op staat. Zo voorkom je dat je ui, prei en ananas krijgt.
Wedden dat ze dan extra vaak wortels eten en jou dan het loof komen brengen met de woorden: "Ik dacht, we eten maar weer worteljes, dan hebben jouw cavia's ook wat!"


11.
Uit de natuur
Kijk wat er groeit op de velden of in het park bij jou in de buurt. Cavia's zijn dol op gras en riet en dat is ook nog eens heel erg gezond. Ze mogen het iedere dag eten en net zo veel als ze willen, maar als ze het voor het eerst krijgen, bouw het dan langzaam op. In lentegras zitten veel eiwitten waardoor gasvorming kan ontstaan, dus als het gras eenmaal volop gaat groeien, wees er dan extra voorzichtig mee.


12.
Kweek het zelf
Koop zaad en kweek zelf je gras. Vraag aan de tuinder of kweker welk gras eetbaar is of koop het zaad waarmee kattegras wordt gekweekt. Let wel op bij kattegras want er zijn diverse soorten gras en sommige soorten zijn ruw en harig; die kunnen blijven steken in de mondjes of tegen het gehemelte.
Zaad van rogge en gerst kan je ook gebruiken. Voer het wel geleidelijk op zodat ze er aan gewend raken en er geen gasvorming kan ontstaan; gras dat opeens hard groeit bevat namelijk relatief veel eiwitten waardoor gasvorming kan ontstaan.


13.
Hergebruik potjes kruiden
Je kan potjes met kruiden kopen, zoals peterselie en selderij en deze of zelf gebruiken of aan je cavia's geven. Knip daartoe de kruiden boven de aarde af. Gooi het potje niet weg maar zet het op een plek waar het warm is en in het volle licht staat. De kruiden zullen weer gaan groeien en zo heb je er nog lang plezier van!


14.
Oud brood
Gooi oud brood niet weg, maar geef het aan je cavia's. Tenzij de schimmel er al op staat natuurlijk.


15.
Hardvoer
Hardvoer belandt vaak naast de bak. Gooi de bak daarom niet vol maar geef maar een laagje.
Geef pas nieuw hardvoer als de bak leeg is. Cavia's eten graag alleen de lekkere dingen en als je het aanvult voor het leeg is, eten ze dus ook inderdaad alleen maar dat. Als je echter pas aanvult als het leeg is, hebben ze alles opgegeten en dat scheelt hardvoer en dus geld.


16.
Hardvoer wisselen
Je kan de bakjes hardvoer wisselen per kooi zodat iedereen een ander bakje hardvoer krijgt. Wat de vorige cavia's niet meer lekker vonden, vinden de nieuwe eigenaars heerlijk!
Je kan natuurlijk ook de cavia's omwisselen in plaats van de hardvoerbakjes, alleen moet je hen dan wel na een paar uur weer terugzetten in hun eigen kooi.
Let op! Omdat er een vreemde geur aan de hardvoerbakjes en aan het hardvoer zitten (namelijk dat van andere cavia's) dien je wel op te letten bij 'ontvlambare' relaties. Als het net goed gaat tussen twee cavia's, is het geen slim idee ze bloot te stellen aan de geuren van andere cavia's omdat ze daar over kunnen gaan ruziën. Als je cavia's dit nog nooit hebben meegemaakt, kan een hoop opwinding het resultaat zijn met als mogelijk gevolg irritatie en ruzie. Houd ze dus in de gaten en zet ze terug in hun eigen hok als het niet goed gaat. Doe het ook niet bij cavia's die het matig met elkaar kunnen vinden.
Heb je maar één hok of kooi met cavia's en eten ze het oude hardvoer niet meer op, haal dat dan uit de kooi en geef nieuw hardvoer. Bewaar het oude hardvoer en geef ze dat na een week weer. Je kan het dan ook mengen met het nieuwe hardvoer in het bakje.


17.
Sla hardvoer groot in
Hardvoer wordt goedkoper naarmate je het in grotere zakken koopt. Het is dan wel een grote uitgave in één keer maar je doet er dan veel langer mee dan met kleine zakjes.


18.
Koop goedkoop caviavoer
Je hebt duur caviavoer en goedkoop caviavoer. En meestal zit er weinig verschil tussen. En als er wel verschil tussen zit, is dat omdat in het duurdere caviavoer er allerhande kruidjes en geplette erwten en dergelijke dingetjes zitten. Daarom kan je gerust het goedkope voer kopen - vooropgesteld natuurlijk dat je cavia's dat lekker vinden!
Let er wel op dat er vitamine C in zit. In sommige, heel goedkope hardvoersoorten, zit dat namelijk niet. Dan is goedkoop duurkoop.


19.
Geef veel hooi
Wees niet zuinig met hooi; overlaad je cavia's ermee. Waarom? Om een aantal redenen:
- Hooi is gedroogd gras en dus prima voer.
- Hooi bevat kiezelzuur en zorgt er daarom voor dat het gebit gezond blijft omdat het dit afslijt.
- Des te meer hooi cavia's eten, des te minder ander voer zullen ze nodig hebben. Dit houdt niet in dat je alleen hooi moet geven en dan verwachten dat ze het zo ook wel zullen redden, want dat is dus NIET zo. Cavia's moeten ook groenvoer en hardvoer hebben. Maar als je om de twee, drie dagen dag vers hooi geeft, zul je merken dat ze daar veel van eten.
- Hooi verdrijft de verveling en is afleiding. Cavia's liggen er in en er onder, slapen er in, maken er holletjes en gangen in, zitten elkaar achterna in het hooi en verstoppen zich er in voor elkaar. Het is dus het ideale speelgoed! En een cavia die zich niet verveelt, die gezond is en die zich amuseert, heeft een hogere weerstand en wordt minder snel ziek. En dat scheelt dierenartskosten.


20.
Hooi van de buren
Net zoals cavia's dol zijn op het groenvoer en hardvoer van de buren, net zo dol zijn ze op het hooi van de buren.
Let op! Omdat er een vreemde geur aan het hooi zit (namelijk dat van andere cavia's) dien je wel op te letten bij 'ontvlambare' relaties. Als het net goed gaat tussen twee cavia's, is het geen slim idee ze bloot te stellen aan de geuren van andere cavia's omdat ze daar over kunnen gaan ruziën. Als je cavia's dit nog nooit hebben meegemaakt, kan een hoop opwinding het resultaat zijn met als mogelijk gevolg irritatie en ruzie. Houd ze dus in de gaten en zet ze terug in hun eigen hok als het niet goed gaat. Doe het ook niet bij cavia's die het matig met elkaar kunnen vinden.


21.
Geef gewoon hooi
Je hebt tegenwoordig hooi met allerlei toevoegingen, zoals hooi met kamille, hooi met pepermunt en dergelijke dingen. Echter, al die toevoegingen maken het hooi erg duur. En dat terwijl er in gewoon hooi ook al genoeg zit. Hooi bestaat namelijk niet uit één soort gras, maar uit allerlei soorten grassen. En heel vaak zitten er in hooi nog allerhande andere dingen, zoals kruiden, bloempjes, wat dikkere stengeltjes, blaadjes en dergelijke dingen.
En zelfs als dat er niet in zit, is gewoon hooi al genoeg voor je cavia. En wil je je cavia toch iets extra's aan kruiden geven, koop dan losse kamillethee, of losse pepermuntthee en geef wat van die kruiden in het hardvoerbakje van je cavia. Vind je cavia het niet lekker? Dan maak je er toch thee van voor jezelf? Gezond en lekker!
('Losse' thee koop je bij de reformzaak, de natuurwinkel of bij een theespecialist. Het wil zeggen dat de thee niet in zakjes zit, maar los in een zakje.)


22.
Koop hooi en bodembedekker groot in
Een hooibaal kost per liter veel minder dan een klein zakje hooi. Datzelfde geldt voor zaagsel. Koop daarom het grootste dat je kan vinden - en dragen!
Er zijn dierenspeciaalzaken die balen van 136 liter hebben, maar dan heb je wel een auto nodig om het thuis te krijgen. Mocht je dat willen maar de dierenwinkels bij jou in de buurt hebben ze niet zo groot, kijk dan op internet bij de online-dierenwinkels; daar bezorgen ze vaak gratis.



23.
Leg een dikke laag kranten onder de bodembedekker
Kranten, maar ook tijdschriften, folders, reclamedrukwerk, enveloppen en alles wat van papier is, kan prima onderin de caviakooi. Er overheen een laagje bodembedekker zoals zaagsel en daaroverheen hooi. Het papier neemt de urine op en zo spaar je zaagsel uit.


24.
Geef geen snoep
In de dierenwinkel hebben ze knaagstengels, yoghurtdrops, knaaghoutjes en nog veel meer dingen die er erg lekker uitzien en die je graag zou willen kopen om je cavia eens te verwennen. Sommige cavia's vinden snoep wel lekker maar andere helemaal niet. Je onthoudt ze echter niets als je nooit snoep geeft. Snoep is duur, zit vol dingen die niet goed voor ze zijn zoals suiker en vet en dat geld kan je beter aan groenvoer besteden, dat wèl supergezond is.


25.
Zet de kachel lager
Als je 's nachts of als je er niet was de kachel hoog liet staan voor je cavia's, dan kun je voortaan de kachel rustig wat lager zetten. Cavia's kunnen namelijk goed tegen lage temperaturen, vooropgesteld dat ze niet op de tocht staan, gezond zijn en genoeg hooi hebben. Skinny's en Baldwins hebben wel meer warmte nodig.


26.
De tip van Ria: goedkope wortels
Ria: 'Bij de Welkoop kun je 20 kilo winterwortelen kopen voor maar € 3,25. Ze zijn bedoeld voor paarden, maar onze zeven cavia's smullen er al jaren van. Deze grote balen winterwortelen zijn van oktober tot april/mei te verkrijgen. Als je de zakken koel bewaard (6 à 7 graden), dan kun je de wortelen zeker 5 à 6 weken goed houden. Onze zeven cavia's verslinden een baal per vijf weken. En natuurlijk kun je deze winterwortelen zelf ook eten. Ze zijn alleen niet zo fraai van vorm, maar ze smaken prima!'


27.
De tip van Maaike
Maaike: 'Ken je iemand die boer is of die massaal veel hooi heeft? Misschien kun je dan vragen of je iets mag hebben voor je cavia's, want cavia's hebben natuurlijk lang niet zoveel nodig als koeien  en het kost niet zoveel als in de winkel!'


28.
De tips van Sandra
Wij halen altijd balen hooi bij de strohandel: 25 kg voor 6,- euro. En echt geweldig goed van kwaliteit. Wij hebben naast caafjes ook konijnen, hamsters, gerbils en degoes opgevangen en het gaat er hier echt goed doorheen. Bij de LIDL kopen we polderbrood of gewoon bruid brood, snijden het in stukjes en laten het hard worden op papier... dat vinden de meeste van onze knagers ook helemaal super.
Verder knippen bekenden altijd wilgentakken voor onze vriendjes... ook succes verzekerd. En zelf hebben we een appelboom in de tuin.

 

top      home