De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Hard en zacht water

 

Waarom moeten cavia's met blaasproblemen zacht water drinken?

De meeste blaasstenen en blaasgruis worden gevormd door kalk, ook wel calcium genoemd. Dit kalk krijgt de cavia binnen via de voeding en het water. Kraanwater kan hard zijn, dus veel kalk bevatten; cavia's die blaastenen ontwikkelen hebben geen behoefte aan extra kalk, want extra kalk betekent meer blaasstenen en grotere blaasstenen. Die cavia's wil je juist water en voeding geven met zo min mogelijk kalk erin.

Overigens kan het ontstaan van blaasstenen ook te maken hebben met een tekort aan vitamine D. Vitamine D in het lichaam 'vangt' de overtollige kalk zodat deze het lichaam kan verlaten. Zonder vitamine D blijft de kalk in het lichaam hangen en kan nergens heen en gaat dan blaasstenen vormen. Een blaassteen is dan ook eigenlijk een afvalstof waar het lichaam geen raad mee weet.



Wat is het verschil tussen hard en zacht water?

Indien je cavia blaasproblemen heeft, is het ook van belang om te kijken hoe hard het water is dat hij te drinken krijgt en waar je zijn bijvoer of medicijnen mee aanmaakt.
In hard water zit namelijk meer calcium dan in zacht water, en het is juist calcium dat voor blaasgruis en blaasstenen zorgt. Je wilt dus dat je cavia zacht water krijgt.



Opzoeken hoe hard of zacht jouw kraanwater is

Je kunt op Zacht Water opzoeken hoe hard het water is in jouw gemeente.
Dat kan enorm verschillen per gemeente. Hieronder een paar waarden:

Amsterdam 8
Breda 10
Den Haag 8,5
Eindhoven 6,4
Groningen 10
Leeuwarden 6,8
Maastricht 16
Rotterdam 8,5
Utrecht 6,4
Zwolle 10,3

Des te hoger het getal, des te harder het water is. En des te harder het water, des te meer kalk (calcium) erin zit.



Hoe maak je water zachter?

Er zijn een aantal manieren die je toe kunt passen om water zachter te maken.

1. Je kunt water zachter maken door middel van een waterontharder, maar die moet je dan voor/op je kraan (laten) monteren. Deze zijn vrij prijzig.

2. Je kunt regenwater gebruiken, maar aangezien dat verontreinigd kan zijn, dien je dat eerst te (laten) controleren. Je wilt immers niet dat je cavia ziek wordt.

3. Je kunt ook een waterfilter kopen; dat is een kan waar een filter in zit waar het filter doorheen moet stromen of druppelen voor het gebruikt kan worden.

4. Je kunt ook het water koken en dan af laten koelen; dat zorgt er ook voor dat er kalk uit het water gaat. Als je een waterkoker hebt of fluitketel, zal je dat misschien wel kennen omdat er dan een witte aanslag achterblijft; soms zelfs hele brokken! Dat is kalk.

5. Een andere manier is om water te kopen waar weinig kalk in zit: een fles water in de supermarkt. Je moet dan wel opletten hoeveel kalk erin zit omdat in mineraalwater of bronwater in flessen ook (veel) kalk kan zitten. Gelukkig staat er altijd op het etiket hoeveel kalk er in zit; dit wordt dan aangegeven als 'Calcium' of als 'Ca'. 'Ca' is dan de afkorting van 'calcium'. En 'calcium' betekent: kalk.



Welk flessenwater is het beste?

Toen mijn cavia Isadora blaasproblemen had die wel beter werden met de gewone middelen en medicijnen (Spasfon, pijnstiller en Steenbreker), maar niet helemaal overgingen, wilde ik haar water geven met zo min mogelijk kalk erin. Ik heb toen gekozen voor Spa Blauw (Spa Reine) omdat dat een kalkgehalte heeft van 4,5 milligram per liter; het laagste van al het flessenwater. Mijn kraanwater schommelt tussen de 35 en 50 milligram per liter, dus haar water geven met een zo laag gehalte kalkgehalte scheelde aanzienlijk!

Je kunt het zelf echter ook bepalen. Om de hoeveelheid kalk in flessenwater te kunnen vergelijken met de hoeveelheid kalk die bij jou uit de kraan komt, kun je het beste eerst op internet opzoeken hoeveel milligram kalk per liter er in het kraanwater in jouw gemeente zit. Kalk wordt namelijk altijd aangegeven per milligram kalk per liter op het etiket van flessenwater, dus als je het wilt vergelijken met het kraanwater, moet je dezelfde eenheid gebruiken, in dit geval milligram.

Om op te zoeken hoeveel milligram kalk er in jouw drinkwater zit, moet je dat opzoeken bij de maatschappij die jouw water levert. Daar moet je wellicht ook waterbelasting aan betalen, dus dan zoek je die naam op. Als je dat eenmaal hebt, kun je het vergelijken met flessenwater.
Dan zie je een dergelijk overzicht:

Wat hebben we gemeten?
Calcium

Meeteenheid
mg/l

Laagst gemeten
37

Gemiddeld gemeten
41

Hoogst gemeten
53

De 'mg/l' betekent: milligram per liter.

Als je weet hoeveel milligram kalk/calcium per liter jouw kraanwater bevat, dan kun je dus bepalen of je flessenwater moet kopen of niet.

Flessenwater bevat ook calcium. Voor je cavia met blaasproblemen wil je dat het kalk/calciumgehalte zo laag mogelijk is. Hieronder vind je een aantal merken met de hoevelheid kalk/calcium die ze hebben.

Saskia - 54
Dalphin - 80
Hébron - 105
Natural Cool - 120
Quelbrunn - 132
Jumbo mineraalwater - 135
Spa Reine - 4,5
Chaudfontaine - 65
Evian - 78
Duke - 10
Spontin - 38
Valvert - 67,6
Vittel - 91
Volvic 9,9
San Benedetto - 46
Beckerich - 96,5
Aquarel - 70
Roxane - 60
Gerolsteiner - 348

Je ziet dat het verschil erg groot kan zijn. Het flessenwater met het laagste calciumgehalte is Spa Reine, ook wel bekend als Spa Blauw. Dat bevat slechts 4,5 milligram calcium per liter. Dat is dus de beste keuze voor je cavia als je niet aan de slag wilt met water koken of waterfilters.

 

top      home