De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Kerstmis!


Donkere dagen, maar verlichte huizen. De geur van dennenaalden en warme chocolademelk. Een versierde kerstboom en kleurige pakjes. Veel goede wensen en goede voornemens. Kerstmis is een gezellige tijd in de donkerste tijd van het jaar!

 

Kerstverhalen

Als het buiten donker, koud en guur is, en de wind blaast om het huis, en binnen is het heerlijk warm en knus en gezellig, is het de beste tijd om heerlijk voor de kachel te zitten met een goed boek, een trommel met koekjes en warme chocolademelk. En dan heerlijk lezen! En wat is heerlijker lezen dan een kerstverhaal?

Kerstverhaal 2013
Kerstverhaal 2010
Kerstverhaal 2009
Kerstverhaal 2008
Kerstverhaal 2007
Kerstverhaal 2006
Kerstverhaal 2004
Kerstverhaal 2003





Kerstsok

Een kerstsok is erg gezellig. Je kan er eentje maken om je caviakooi aan de buitenkant mee te versieren maar je kan hem ook boven de schoorsteen hangen en hopen dat de Kerstman er een kadootje in doet!|
Je kan er ook een paar maken om als kerstcadeau weg te geven; uit een lapje stof haal je een paar kerststokken dus dat is ook nog eens goedkoop!
De werkbeschrijving staat op de pagina kerstsok.




Kersttasje

Een kersttasje is leuk om een kerstkadootje in te doen. Wortels voor je cavia bijvoorbeeld of een mensenkadootje voor je familie!

De werkbeschrijving staat op de pagina kersttasje.




De geur van kerst

Als je buiten de geur van dennebomen ruikt en binnen die van net gebakken koekjes, krijg je al direct dat kerstgevoel. Maar als je geen zin of tijd hebt om koekjes te bakken, dan kan je op een heel simpele manier toch die kerstsfeer in huis halen.

Verwarm in een koekenpan kaneel en suiker. Doe dit op een heel laag vuur omdat het snel aanbrandt. Als de suiker gaat smelten, moet je het van het vuur halen omdat dat gaat aankoeken in de pan.

Als de geur eenmaal is vrijgekomen, kan je het vuur uitzetten. De geur zal nog lang blijven hangen. Je kan ook een pannetje op de kachel zetten.





Oorsprong van kerstmis

Kerstmis werd al, lang voor Jezus geboren werd, gevierd. De Germanen (het volk dat ongeveer woonde waar nu Duitsland ligt) en de Vikingen (het volk dat in het gebied woonde wat nu Scandinavië is) vierden al het Midwinterfeest, dat ook wel Joelfeest of Feest van het Licht wordt genoemd. Ze deden dat om diverse redenen. Zo is 25 december de korste dag van het jaar en vanaf die dag gaan de dagen weer lengen (lengen = langer worden) en komt het nieuwe jaar in zicht. Ook vierden ze feest omdat ze de goden wilden danken voor het al het goede dat in het afgelopen jaar was gebeurd. Er werd feest gevierd met veel eten en drinken. Dat ze midden in de winter nog zoveel te eten hadden, kwam omdat in november de Grote Slachttijd was en er derhalve veel vee werd geslacht.
Groene takken werden gebruikt om de huizen en de omgeving te versieren. De groene takken stonden voor vruchtbaarheid, iets dat ze nodig hadden in de komende lente, want het vee moest immers weer jongen krijgen en de gewassen moesten groeien wilden ze weer genoeg te eten hebben. De groene takken werden ook gebruikt om kwade geesten te verjagen. De immense vreugdevuren die ze hielden, waren bedoeld om kwade geesten te verjagen, maar ook om letterlijk wat meer licht in het donkerste deel van het jaar te krijgen.
Verder werd er nog heel veel lawaai gemaakt, dit ook om de boze geesten te verjagen.

De Germanen en Vikingen waren echter niet de enigen die het Midwinterfeest vierden. De Romeinen vierden Saturnalia van 17 tot en met 24 december en alle openbare gelegenheden waren dan versierd met bloemen. Iedereen gaf elkaar kadootjes, en kaarsen waren een veel voorkomend kado.
De Kelten (die in Engeland woonden) versierden hun huizen met mistletoe en hulst omdat deze voor vruchtbaarheid stonden.

Het christendom vierde geen Midwinterfeest, maar de kruisiging en wederopstanding van Christus. Dat werd eerst op 6 januari gevierd, maar dit werd in 354 verplaatst naar 25 december. Rond 381 ging de kerk zich met het kerstfeest bemoeien, voornamelijk omdat het oorspronkelijke Midwinterfeest als heidens werd gezien en men niet wilde dat dat nog langer gevierd werd, zeker niet omdat de geboortedatum van Jezus Christus was vastgeteld op 25 december (zijn echte geboortedatum ligt in september: daarom is het Joodse nieuwjaar ook in september).
Het Midwinterfeest verbieden lukte echter niet. Het Midwinterfeest heeft een veel langere traditie dan het feest ter ere van Jezus en liet zich niet zomaar uitroeien.
Mede daardoor zijn er zoveel verschillende manieren om kerstmis te vieren: heel uitbundig met massa's kado's en veel eten en drinken, of juist stil en ingetogen - en alles wat daartussen ligt.

Hoe je het ook viert: zolang het maar fijn en gezellig is en alles heeft wat jij wenst!

 

Copyright foto: De Grote Cavia.

top      home