De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.


Wil je weten waaraan je cavia is gestorven? Je kunt sectie laten verrichten bij de Universiteit van Utrecht.

 

Wat is sectie?

Sectie is het onderzoeken van een dood lichaam om te zien waaraan het gestorven is. Op tv zie je in bepaalde series dat ze lijken onderzoeken om vast te stellen wat de doodsoorzaak is; dat gaat dan om moord en doodslag.
Bij een gestorven cavia gaat het erom om te bepalen waaraan hij is gestorven. Soms is dat namelijk niet duidelijk maar wil je het wl weten.

Bij sectie onderzoeken ze alle delen van het lichaam. Dit houdt in dat ze het lichaam moeten opensnijden. Meestal kun je het lichaampje van je cavia niet meer terugkrijgen om het te begraven of te cremeren. Daar moet je dus rekening mee houden als je besluit sectie te laten verrichten. Vraag in ieder geval van tevoren of je je cavia wel of niet terugkrijgt.
Aan een sectie zijn kosten verbonden. Die worden meestal via je dierenarts verrekend; de universiteit stuurt de dierenarts een rekening en die berekent dat dan door aan jou.
Soms kun je je cavia via je dierenarts op laten sturen, soms ook kun je de cavia zelf brengen. Houd er wel rekening mee dat des te langer je wacht met het laten verrichten van sectie, des te minder resultaat er is op goede uitslagen. Dit omdat een lichaam direct na het overlijden begint te ontbinden. Het beste is dan ook om je cavia koel te houden, bijvoorbeeld in de koelkast.

 

top      home