De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Het puntje van een spuitje afknippen; hoe doe je dat? Met tips van caviabaasjes!

 

Hoe je het puntje van een spuitje afknipt

Als je een cavia medicijnen of dwangvoer/bijvoer wilt geven, dan is er het probleem hoe je het in zijn mond krijgt. Daarvoor zijn er plastic spuitjes. Deze zijn te verkrijgen bij de dierenarts, of bij een online dierenapotheek, of bij de webwinkel van De Grote Cavia.

Van de spuitjes gebruik je alleen het plastic deel. Je gebruikt dus niet het metalen deel dat erop geklikt kan worden. Dat metalen deel wordt gebruikt om bloed af te nemen en om medicijnen in te spuiten. Dat deel heb je dus niet nodig; het gaat alleen om het plastic deel.

Er zijn spuitjes van 1 milliliter, van 2 milliliter, van 5 milliliter en ook nog spuitjes met nog meer inhoud. De milliliter betreft namelijk de inhoud: hoeveel er in zo'n spuitje kan. De meest gangbare maat voor cavia's is 1 milliliter, hoewel er ook wel cavia's zijn die meer dan dat aan kunnen.

Een spuitje werkt doordat je er dingen mee op kunt zuigen. Dat doe je door de zuiger (het witte deel dat in de spuit zit) omhoog te trekken. Er ontstaat dan een vacum waardoor er onderdruk in de spuit ontstaat. Zo zuigt het dan de vloeistof op.


Bij ieder spuitje zit een puntje, dat ook wel tuutje, tuitje, dopje of voorkant wordt genoemd. Als je een vloeistof op wilt zuigen, dan kan dat makkelijk door het puntje heen. Wil je echter dwangvoer/bijvoer opzuigen, dan kan het zijn dat de stukjes te groot zijn voor het spuitje en dat het er niet doorheen past; het spuitje weigert dan.

Je kunt dit oplossen door het puntje eraf te knippen. Maar hoe doe je dit? Dat zie je hieronder in de handleiding.

Je hebt nodig:
- een spuitje;
- een schaar;
- eventueel een nagelknipper.


Als eerste moet je het spuitje uit de verpakking halen, als die daar nog in zit.
Spuitjes zitten altijd in de verpakking zodat ze steriel blijven. Zit een spuitje niet in de verpakking, dan weet je dat de spuit niet meer steriel is.


Het spuitje haal je eruit door de twee kanten van de verpakking open te trekken. Vind je dat lastig of kun je die niet vinden, dan kun je de verpakking uiteraard ook openknippen. Let er dan wel op dat je niet in het spuitje knipt.


Hier zie je de geopende verpakking en het spuitje.


Iedere spuit heeft een onderverdeling die er in streepjes en getallen op staat. In dit geval, bij een 1 milliliter spuitje, loopt dat van 0,1 tot en met 1 milliliter (dus 0,1 - 0,2 - 0,3 - 0,4 enzovoorts).


Voor je het puntje eraf kunt knippen, moet je eerst zorgen dat de zuiger helemaal naar binnen toe is geduwd. De zuiger is het witte deel dat in de spuit zit. De zuiger zit vast aan het zwarte deel dat je op de foto ziet; zie volgende foto.


Dit is de zuiger die in het spuitje zit. Het witte deel steekt aan de achterzijde uit de spuit uit. Het zwarte deel kun je op het witte deel klikken. Je hoeft dit overigens niet te doen bij een nieuwe spuit, want dan zit de zuiger er al in.

 

Als je het puntje eraf wilt knippen, dan moet de zuiger zo ver mogelijk de spuit in. Duw daarom op de zuiger tot je ziet dat het zwarte deel van de zuiger helemaal tot aan het puntje zit.


Houd het spuitje stevig vast als je gaat knippen.
Je ziet hier dat het zwarte deel van de zuiger helemaal tegen het puntje aan zit. Dat is nodig omdat het anders niet goed knipt. Als je het puntje eraf knipt terwijl de zuiger ergens halverweg zit, dan loop je de kans dat de spuit of de punt vervormt.


Met een grote schaar knip je het puntje eraf. Een grote schaar is beter dan een kleine schaar omdat je met een grote schaar meer kracht kunt zetten. Uiteraard gaat het wel met een kleine schaar, maar met een grotere is de hefboomwerking (van de beide bladen) groter.
Plaats de schaar zo dicht mogelijk tegen de spuit zelf aan.


Als je gaat knippen, let er dan op dat het puntje weg zal schieten of springen. Let dus op je ogen!
Als het puntje eraf is geknipt, houd je de rest van de spuit over, zoals je hier ziet. 
 


Als er nog een randje rondom het afgeknipte puntje zit, dan kun je dat eraf knippen met de nagelknipper. Je kunt daarvoor een kleine of grote nagelknipper nemen; net wat je prettig vindt.


Controleer vervolgens de opening.
Links ziet je een spuitje met een mooi, ronde, opening. Rechts zie je een opening die kleiner is en die niet rond is. Bij het afknippen van het puntje ging er bij het rechterspuitje iets niet goed.


Zol hoort de opening te zijn; mooi rond.
Met zo'n spuitje kun je makkelijk alles opzuigen.


Dit is een mislukte opening..Hier kun je minder makkelijk mee opzuigen. Je kunt de opening wat groter maken door er wat meer af te knippen.


Zo ziet het spuitje er dan uit als het puntje eraf is.
 


Let erop dat je niet te veel afknipt. Als je dat wel doet, krijg je zoiets als dit: de zuiger kan dan door de opening aan de voorkant - en dat wil je uiteraard niet want dan kun je de spuit niet meer gebruiken.


Hier zie je links de spuit en rechts de zuiger. Als de spuit verstopt zit, kun je de zuiger eruit trekken. Met veel water kun je dan de verstopping verhelpen. en daarna de zuiger er weer in doen.
 


De zuiger bestaat uit twee delen. Als je hard trekt of als het zwarte deel vast zit, bestaat de kans dat de zuiger vast zit of dat het witte deel van de zuiger wel los komt, maar het zwarte deel in de spuit blijft zitten. Dan zit er niets anders op dan een nieuwe spuit te gebruiken.Tips van caviabaasjes

Een aantal caviabaasjes reageerde op dit artikel omdat zij nog handige tips hadden.

De tip van Irma:
Ik las vanmorgen je tip over het afknippen van het tuitje van een spuitje, om de opening groter te maken. Ik heb zelf ooit een handigheidje daarvoor uitgevlooid dat ik je niet wil onthouden: van een 3 ml spuitje het tuitje  "groter" maken met behulp van een gewone vork. Vooral handig bij dwangvoeren. Spuitje hoeft daarbij niet steriel te zijn, maar een groter gaatje is wl handig als je het "prakkie" niet al te  dun wilt maken.... Trek de zuiger terug, druk het spuitmondje over een tand van een vork en draai het spuitje daarbij rustig rond, zodat het zuigmondje op kan rekken. Zo houd je wel een spuitmondje over dat je goed in het bekje kunt schuiven n kan het prakkie iets dikker blijven zodat er qua volume minder in hoeft om toch voldoende voeding naar binnen te krijgen. Werkt hier al tijden prima!

De tip van Maria:
Ik heb ook nog een tip, natuurlijk overkwam me ook het zwarte-dopjes-probleem, maar gelukkig hoefde ik geen nieuwe spuit te pakken, daar ik haaknaalden heb. Even een haaknaald tegen de dop duwen zodat-ie dwars komt te staan, en dan er met de haaknaald uithengelen. Dat is me drie keer gelukt, dus misschien kan dat nog als een mogelijke oplossing erbij worden vermeld.

De tip van Marijn:
Ik ben al jaren groot cavialiefhebber (heb er meer dan 25 gehad, steeds in groepjes van vier tot zes) met gedeeltelijk kneusjes. Heb dus ook regelmatig geworsteld met spuitopeningen en voeden. Tot voor kort: Supreme heeft voor de science recovery tegenwoordig een aparte spuit. Prima voor langere tijd te gebruiken met een erg fijne ruime opening. Ik mail het even door omdat ik het ook niet eerder wist en u misschien ook niet, gezien het verhaal over spuitjes knippen.

 

 

top      home