De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Stress is niet goed, ook niet voor cavia's. Waardoor kunnen cavia's stress krijgen en wat kun je ertegen doen?


Wat is stress?
Waardoor kunnen cavia's stress krijgen?
Krijgen alle cavia's stress?
Wat valt ertegen te doen?
Wat zijn de symptomen van stress? 


Wat is stress?

Stress is spanning. Indien je stress ervaart, dan ervaar je als gemoedstoestand gespannenheid. Je maakt je dan druk over iets, je maakt je zorgen, je bent nerveus of angstig. Cavia's kunnen ook stress krijgen en zij ervaren dat ongeveer zoals wij dat doen. Zij kunnen zich dan wel geen zorgen maken over wat er te gebeuren staat als ze niet weten dt het gebeuren gaat, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts (waar jij je wel zorgen over kunt maken) maar ze kunnen wel spanning en angst ervaren die voor stress zorgen.  

9Door stress vermindert de weerstand en kun je sneller ziek worden. En als je ziek bent, dan levert dat weer meer stress op. Daarom is het van belang stress zoveel mogelijk te vermijden.Waardoor kunnen cavia's stress krijgen?

Cavia's kunnen stress krijgen door alles wat afwijkt van het gewone. Dat wat gewoon is, dat waar ze aan gewend zijn, is vertrouwd, dus dat levert geen stress op. Echter, nieuwe dingen en situaties, afwijkende dingen en situaties kunnen wel stress geven.

Cavia's kunnen dan ook van vrijwel alles stress krijgen, maar de meest voorkomende redenen voor stress bij cavia's zijn:
- verhuizing
- een nieuwe cavia erbij
- ruzie tussen cavia's
- te kleine kooi
- samen moeten leven met cavia's die elkaar niet mogen
- alleen wonen
- naar de dierenarts of bij de dierenarts moeten blijven
- vriendje is ziek
- vriendje overlijdt
- vriendje is tijdelijk weg (naar dierenarts)
- vriendje ruikt anders (na bezoek dierenarts)
- is zelf ziek of wordt geopereerd
- mee op vakantie
- naar een logeeradres
- naar een show
- zwangerschap

Verder kunnen cavia's ook gestresst raken van harde geluiden (zoals vuurwerk) of van een onrustige omgeving (schreeuwende kinderen, harde muziek aan), en voorts van op de grond staan van de kooi (alle gevaar komt dan van boven), van steeds langs de kooi lopen, en van onder dwang iets moeten doen wat ze eigenlijk niet willen, zoals medicijnen moeten doorslikken.Krijgen alle cavia's stress?

Nee. En niet alle cavia's ervaren dezelfde mate van stress. Dat hangt van hun karakter af, maar ook waar ze aan gewend zijn en wat ze geleerd hebben van hun moeder en/of andere volwassen cavia's toen ze nog jong waren. Als hun moeder een stresskip was, dan zullen zij dat ook eerder worden dan als hun moeder de kalmte zelve was en niets haar van haar stuk kon krijgen.

Het is dus ook voor een deel genetisch bepaald, maar het hangt zeker ook af van de ervaringen die ze hebben gehad.

Er zijn cavia's die zich als wezenloos schrikken als je maar naar ze kijkt, en er zijn cavia's die nog niet opkijken als er een bom naast hen ontploft. Dus dat is mogelijk, en ook alles wat daar tussen zit is mogelijk.Wat valt ertegen te doen?

Je kunt stress altijd verminderen door zelf kalm te blijven. Dieren vangen je energie en gemoedstoestand op, dus als jij in paniek bent, zal dat er niet voor zorgen dat je cavia rustiger wordt.

Wat ook helpt, is ervoor zorgen dat je cavia zich prettig voelt. Geef hem lekkere hapjes waar hij van geniet; zo is hij afgeleid omdat hij met eten bezig is. Omring hem met dingen die hij kent en waarvan hij de geur kent. Cavia's ruiken bijna net zo goed als honden, dus als jij in een vervoerskistje een doek legt die naar een cavia ruikt waar hij een hekel aan heeft, dan weet hij dat meteen - en dan zal hij zich niet prettig voelen.

Zorg altijd voor een vriendje, ook als hij ergens heen moet. Een vriendje maakt het niet minder stressvol, maar het zorgt er wel voor dat hij daaruit vertrouwen en moed kan putten. Met een ander iets doen, is tenslotte altijd minder eng dan het alleen te moeten doen.

Leer hem de dingen die hij moet weten of kunnen vr ze nodig zijn. Bijvoorbeeld het uit een spuitje eten of drinken. Als je je cavia medicijnen moet geven als hij ziek is en je moet hem dan ook nog leren hoe hij met een spuitje om moet gaan, is dat stressverhogend. Als je hem dat leert als hij gezond is en er niets aan de hand is, kan het ook stressverhogend zijn, maar dan kan hij er veel beter tegen om het te leren.
Wat zijn de symptomen van stress?

Mogelijke symptomen van stress zijn:
- schrikachtig reageren of opeens wegschieten
- minder eten of niet eten
- stil in een hoekje zitten
- voor zich uit staren
- niet levendig zijn
- niet lekker kunnen liggen
- snellere ademhaling
- pijn (hoofdpijn, buikpijn, spierpijn)
- verminderde darmwerking
- gasvorming
- diarree
- stijfheid (voelt stijf aan als je hem oppakt)
- verstijfd zitten (op schoot)
- haaruitval
- huidproblemen
- vermindering van de weerstand

 

top      home