De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Antibiotica: alles over antibiotica.


Wat is antibiotica?
Wat is het verschil tussen antibioticum en antibiotica?
Welke antibiotica zijn veilig voor cavia's en welke niet?
Hoe zie ik of mijn cavia tegen antibioticum kan?
Mag je zomaar stoppen met een antibioticumkuur?
Stoppen met de antibioticumkuur van je cavia?
Helpt antibiotica tegen virussen?
Kan ik zelf antibioticum (online) kopen?
Zijn er alternatieven voor antibiotica?

 

 Wat is antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die
bacteriën  doden. Antibioticum is ontdekt door de Engelsman Alexander Fleming (1881–1955) die een arts en microbioloog was.

Toen hij bezig was met een onderzoek naar stafylokokken (een bepaald soort bacteriën) ontdekte hij dat de schimmel Penicillium notatum ervoor gezorgd had dat alle stafylokokken en andere bacteriën verdwenen waren. Het bleek dat de schimmel een bacteriedodende stof maakte waardoor de bacteriën stierven. Fleming noemde deze stof 'penicilline'.

Daarna werd de penicilline getest op dieren en daarna op mensen. Het bleek goed te werken. Men zegt weleens dat als Fleming de penicilline als eerste getest zou hebben op cavia's, we nooit antibiotica gekend zouden hebben. Cavia's gaan immers altijd dood aan penicilline. Indien Fleming het dus als eerste getest zou hebben op cavia's, zouden die allemaal doodgegaan zijn, waarop Fleming natuurlijk had gedacht dat het een dodelijk gif was dat je vooral niet aan andere dieren of mensen moest geven.
Misschien daarom zijn er nog steeds dierenartsen die niet weten dat penicilline altijd dodelijk is voor cavia's.




 Wat is het verschil tussen antibioticum en antibiotica?

Antibioticum is enkelvoud en antibiotica is meervoud. Het is één antibioticum, twee antibiotica. Het is te vergelijken met één museum - twee musea.



 Welke antibiotica zijn veilig voor cavia's en welke niet?

Niet alle antibiotica die er bestaan, zijn geschikt voor cavia's. Van een aantal gaan ze dood.

Antibiotica die geschikt zijn voor cavia's:
- Doxoral Drops (werkzame stof Tetracycline)
- Baytril (werkzame stof Enrofloxacine)
- Enrofoxoral Drops (werkzame stof Enrofloxacine)
- Enrobactin (werkzame stof Enrofloxacine)
- Bactrimel (werkzame stoffen Trimetoprim en Sulfamethoxazol)
- Sulfatrim Drops (werkzame stoffen Trimetoprim en Sulfamethoxazol)


Penicilline is dodelijk voor cavia's.
Duplocilline is dodelijk voor cavia's.
Cefalosporines zijn dodelijk voor cavia's.
Convenia is is dodelijk voor cavia's.
ALLE soorten PENCILLINE zijn dodelijk voor cavia's.


Controleer van te voren ALTIJD of de antibioticum die je cavia voorgeschreven kreeg van de dierenarts wel veilig is indien je niet zeker weet of de dierenarts verstand van cavia's heeft.

De stoffen die veilig zijn voor cavia's zijn:
- Tetracycline
- Enrofloxacine
- Trimetoprim
- Sulfamethoxazol

Indien je dus een antibioticum krijgt met één van deze stoffen, weet je dat deze geschikt is voor cavia's. Dan dien je alsnog goed op te letten of het ook geschikt is voor jouw cavia, want er zijn cavia's die overgevoelig zijn voor antibioticum, dus indien je een antibioticum geeft die geschikt is voor cavia's wil dat niet zeggen dat JOUW cavia er ook tegen kan. Ook van antibiotica die geschikt is voor cavia's kan het zo zijn dat bepaalde cavia's er niet tegen kunnen. Hun darmstelsel komt dan stil te liggen en ze gaan dood. Houd je cavia dus goed in de gaten als je hem antibioticum geeft, geef de antibioticum altijd bij het eten zodat de antibioticum zich kan vermengen met het voedsel, en geef er probioticum bij. Probioticum voegt goede bacteriën toe aan de darmen.

De merken die veilig zijn voor cavia's zijn:
- Doxoral Drops
- Baytril
- Enrofoxoral Drops
- Enrobactin
- Bactrimel
- Sulfatrim Drops

Als je antibioticum aan je cavia geeft:
- geef de antibioticum samen met eten;
- geef er probioticum bij of geef de probioticum na een uurtje;
- houd je cavia goed in de gaten.




 Hoe zie ik of mijn cavia tegen antibioticum kan?

Als je cavia niet tegen antibioticum kan, zal hij waarschijnlijk minder gaan eten of stoppen met eten. De kans is groot dat zijn buiken dan opzwellen doordat er gas ontstaat in de darmen. Hij kan ook slap zijn, suf zijn, met zijn haren opgezet zitten, in een hoekje blijven ziten, niet in zijn gewone doen zijn, minder actief zijn, en een algeheel beeld van ziek-zijn geven. Omdat je antibioticum echter meestal geeft omdat je cavia al ziek is, kan het lastig zijn te zien of je cavia zieker wordt van de ziekte of van de antibioticum. Daarom is het van belang hem goed in de gaten te houden.

Als je je cavia goed kent vóór hij ziek werd en vóór hij antibioticum krijgt, kun je meestal wel zien (soms aan kleine dingetjes) dat er 'iets' anders is. 'Gewoon' ziek-zijn kan er namelijk anders uitzien dan overgevoelig zijn voor antibioticum.

In ieder geval dien je je cavia goed in de gaten te houden en bij het geringste geval van twijfel meteen actie te ondernemen en uit te zoeken wat er aan de hand is. Goed observeren (kijken) naar je cavia is van belang, evenals contact onderhouden met de dierenarts.

Bijwerkingen van antibioticum die bekend zijn dat ze bij mensen kunnen optreden, kunnen zijn:
- Diarree
- Misselijkheid
- Maagpijn
- Braakneigingen
- Darmklachten
- Jeuk
- Rode vlekken op de huid
- Koorts
- Flauwvallen
- Benauwdheid
- Hoofdpijn
- Zweten
- Haaruitval
- Gevoelig voor UV-straling, dus de zon
- Allergische shock




 Mag je zomaar stoppen met een antibioticumkuur?

Nee en ja. Zie ook de pagina Antibioticumvragen.
Nee, dat mag niet. Je moet een kuur afmaken. En ja, je mag zomaar stoppen met de kuur als dat nodig is.

Ik heb diverse dierenartsen horen melden dat, omdat zoveel mensen de kuur niet afmaken (zowel voor zichzelf als voor hun dieren), de effectiviteit van antibioticum sterk is afgenomen. Daarom, zeiden die dierenartsen, maakt het niet meer zoveel uit of je de kuur afmaakt of niet.

Anderen zeiden echter dat, ook al helpt de antibioticum niet, je de kuur toch moet afmaken. Stel dat je de kuur niet afmaakt, dan kunnen de bact
eriën resistent worden. Resistent houdt in dat de antibioticum de bacteriën niet meer doodt; de bacteriën worden ongevoelig voor de antibioticum. In plaats dat ze doodgaan door de antibioticum weerstaan de bacteriën de antibioticum; ze kunnen er nu tegen en gaan er niet dood van. Indien je cavia dan de bacteriën overbrengt op een andere cavia, dan heeft het gebruik van antibioticum bij die andere cavia geen zin meer. Het kan ook zijn dat de bacteriën bijna dood waren maar weer op krachten komen omdat je stopt met de antibioticumkuur zodat je cavia, na een opleving gehad te hebben, alsnog zieker wordt. Daarom zou je dus wel de kuur af moeten maken.

Maar er zijn wetenschappers die zeggen dat het resistent worden van bacteriën tegen antibioticum niets te maken heeft met de antibioticum, maar met de bacteriën. Die zeggen dat bacteriën altijd evolueren, dus veranderen en anders worden, en dat antibioticum dat proces slechts heeft vertraagd, maar niet afgeremd. Hoeveel patiënten er ook waren die beter werden door antibioticum, er warer altijd ook patiënten die stierven, ook al kregen ze antibioticum.

Er is echter een veel groter probleem met antibiotica
dan caviabaasjes die al dan niet stoppen met een antibioticumkuur, en dat is het totale gebruik van antibiotica in de wereld. Antibiotica worden namelijk op grote schaal gebruikt bij kippen en koeien. Die dieren krijgen van te voren, dus zonder dat ze ziek zijn, antibiotica toegediend om zo vetgemest te kunnen worden zodat wij vlees op ons bord hebben. Omdat antibiotica dus ongebreideld wordt gebruikt, krijgen wij allemaal te maken met antibiotica in ons voedsel en onze omgeving.

De antibiotica die de kippen en koeien namelijk krijgen, blijft in het vlees zitten. Dat vlees eten wij. Als wij dan ziek worden en antibioticum voorgeschreven krijgen, hebben we te maken met bacteriën in ons lichaam die al jarenlang zijn blootgesteld geweest aan de antibiotica die wij via ons voedsel naar binnen hebben gekregen. Dus die bacteriën zijn gewend geraakt aan antibiotica en de kans dat ze er dus tegen kunnen en er niet van doodgaan, is vrij groot.

Dit probleem zou opgelost kunnen worden door de dieren geen antibiotica meer te geven, maar de boeren willen geld verdienen en wij willen een goedkoop stukje vlees op ons bord. Zo wordt het probleem steeds erger.

Als je als bewust caviabaasje de antibioticumkuur van je cavia dus netjes afmaakt, is dat heel goed, maar het resistent (ongevoelig) worden van bacteriën gaat gewoon door en op een dergelijke grote schaal dat het al dan niet afmaken van die antibioticumkuur van je cavia daar bijzonder weinig invloed op heeft.




 Stoppen met de antibioticumkuur van je cavia?

Het kan zijn dat je cavia niet tegen antibioticum kan. Er zijn namelijk cavia's die daar niet tegen kunnen. Indien je cavia niet tegen anti-bioticum kan, dan legt de antibioticum zijn darmen stil. In dat geval MOET je wel stoppen met de kuur omdat anders je cavia sterft als je ermee doorgaat.

Zie ook de pagina Antibioticumvragen.




 Helpt antibiotica tegen virussen?

Nee. Het werkt alleen tegen bacteriën.



 Kan ik zelf antibioticum (online) kopen?

Volgens mij niet. Dierenartsen zullen zeggen dat je als leek niet zelf kunt beslissen of je cavia antibioticum nodig heeft of niet en dat daarom altijd een dierenartsbezoek nodig is. Ik ben het daarmee eens, met dien verstande dat je dan wel naar een dierenarts moet gaan die verstand heeft van cavia's, want anders heeft het alsnog weinig nut.

Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat veel caviabaasjes helemaal geen leek zijn als het om cavia's in het algemeen en hun cavia's in het bijzonder gaat, maar juist de expert. Niet alleen omdat zij hun cavia's heel goed kennen omdat ze die dagelijks meemaken, maar ook omdat er nu eenmaal nog steeds (te) weinig kennis bij dierenartsen aanwezig is over cavia's, en caviabaasjes dat hiaat, bij gebrek aan beter, zelf maar hebben opgevuld door kennis te vergaren via literatuur en ervaringen van andere caviabaasjes. Of dat inhoudt dat je zelf kunt bepalen of je cavia antibioticum nodig heeft? Dat is een hele discussie op zich! En dat valt buiten het doel van deze pagina. Ik zou zeggen: ga met je cavia naar een dierenarts die verstand van cavia's heeft en die weet wat hij of zij doet als het gaat om cavia's. En dan kun je via hem of haar antibioticum krijgen als dat nodig mocht zijn.



 Zijn er alternatieven voor antibiotica?

Ja, er zijn middelen die ingezet kunnen worden als alternatief voor antibiotica.

- Colloïdaal zilver.
- Homeopathie.
- Geneeskrachtige kruiden.


Let op! Ik heb hier wel ervaring mee, maar je zult zelf moeten bepalen of het nuttig is of niet.

Ik heb nooit gemerkt dat colloïdaal zilver en homeopathische middelen werkten, hoewel ik ze wel heb gebruikt, zowel voor mijzelf als voor mijn cavia's. Anderen hebben dan wel weer goede ervaringen daarmee. Ik heb goede ervaringen met geneeskrachtige kruiden, zowel voor mijzelf, voor mijn omgeving als mijn cavia's.
Ik denk dat het er ook vanaf hangt waar je je prettig bij voelt en waar je goede resultaten mee hebt geboekt in het verleden.

- Colloïdaal zilver
Je kunt dit gewoon online kopen. Zoek op 'colloidaal zilver' en je krijgt als zoekresultaten veel winkels die het aanbieden.

- Homeopathie
Je kunt allerhande middelen online of in een gewone winkel kopen. Veel winkels geven ook advies. Er zijn ook veel zelfzorgmiddelen beschikbaar. Indien je het niet zeker weet, kun je ook naar een dierenarts of dierentherapeut gaan.

- Geneeskrachtige kruiden
Je kunt je cavia kruiden geven die hij ook gewoon kan eten; zo wordt voedsel zijn medicijn, zoals Hippocratus al zei. Kruiden die je gewoon kunt geven en die eveneens een geneeskrachtige werking hebben, zijn onder meer paardebloem, madeliefje, zuring, weegbree, herderstasje en klein hoefblad.
Je kunt ook gedroogde kruiden kopen. Een natuurlijk antibioticum gaat uit van de werkzame antibacteri
ële en antiseptische eigenschappen die sommige planten hebben. Een natuurlijk antibioticum heeft als voordeel dat het langere tijd gebruikt kan worden en dat het geen nadelig effect heeft op de goede bacterien in het cavialichaam. Het nadeel is dat het langer duurt voor het gaat werken; daarom mag het in noodgevallen niet gegeven worden.

Hippocratus zei: 'Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding.' Hij was een Griekse arts die als de grondlegger van onze westerse geneeskunde wordt beschouwd. Hij leefde voor onze jaartelling en bouwde zijn eigen ziekenhuis op Kos. Hij vond dat je kon genezen door het juiste voedsel te eten en dat voedsel een medicijn was voor zieke mensen.

Moderne artsen leggen nog steeds de 'eed van Hippocratus' af.

Denk overigens niet dat alternatieve methoden van genezing (alle) kwatsch zijn, want ook de overheid houdt zich ermee bezig:
Ook de overheid is bezig met het zoeken naar alternatieven voor antibiotica.

Omdat veel van onze medicijnen hun oorsprong hebben in de natuur, waaronder de planten, vind ik het gebruik van kruiden prettig. Omdat cavia's echte planteneters zijn en dus grote hoeveelheden ervan kunnen verwerken, is het geven van (geneeskrachtige) kruiden aan hen een kleine en logische stap.

 

 

top      home