De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Antibioticumvragen:
Antibioticum werkt niet?
Moet je een antibioticumkuur afmaken?

 

 Vragen over antibiotica

Ik werd door een attent caviabaasje gewezen op het feit dat een e-mail van mij geplaatst was op een forum. Ik had in die e-mail gemeld dat het niet uitmaakt of je met een antibioticumkuur stopt. Iemand had gereageerd met de opmerking dat dat een heel stomme opmerking was en dat dat nu net de reden was waarom bacteriën antibioticumresistent (ongevoelig) waren geworden. Ik had ook gemeld in die e-mail dat antibioticum nooit werkt, en daarop werd gereageerd met de opmerking dat ook dat onzin was omdat antibioticum heel vaak werkt en zelfs levens redt.


Het gaat om de context

Het is natuurlijk prima om ergens op te reageren, maar het is dan wel zo handig om dat te doen tegen de persoon die die opmerking maakt! Doe je dat niet dan kunnen er verkeerde indrukken kunnen ontstaan, zoals nu dus ook het geval. Want, in dit specifieke geval dat ik zei dat A. antibioticum niet werkt en B. je de antibioticumkuur niet af hoeft te maken, ging het om een caviabaasje dat mij mailde omdat diens cavia last had van blaasproblemen. Je moet dus de context kennen om de opmerkingen te kunnen begrijpen.



A. Antibioticum werkt niet

Blaasproblemen komen zowat aan de lopende band voor bij cavia's - en overigens ook bij mensen - en het schijnt de artsen en dierenartsen maar niet te lukken om daar een passende oplossing voor te vinden. Ik ken diverse mensen, en ikzelf ben er daar één van, die vrijwel aan de lopende band blaasontstekingen hadden. We gingen naar de huisarts, kregen een antibioticumkuur, namen die in, knapten op, waarna we ons even goed voelden voor de volgende blaasontsteking zich aandiende. En zo ging dat vele malen door.


Blaasproblemen zijn een serieus probleem

Een kennis van mij is inmiddels aan haar 22ste blaasontsteking 'toe'. Iedereen zit met de handen in het haar en die kennis heeft geen leven meer. Op een gegeven moment wist de huisarts het ook niet meer en verwees haar door naar het ziekenhuis. Daar onderging ze allerlei ellendige onderzoeken zoals het inbrengen van een buisje in haar urinebuis en het 'bewerken' van haar blaas zodat ze nog meer pijn had.
Eigenlijk ook wat dierenartsen doen als ze niet meer weten wat ze aanmoeten met een cavia die aan de lopende band blaasontstekingen heeft en waarbij antibioticum niet meer werkt. Ik heb helaas moeten toezien hoe een cavia van mij een buisje in zijn piemeltje gestoken kreeg; een handeling waarvoor hij door vier mensen moest worden vastgehouden. De behandeling was bedoeld om het blaasgruis weg te spoelen., maar dat lukte uiteindelijk niet. Wat wel lukte, was mij een trauma bezorgen, want het was een afschuwelijk gezicht en het gillen was afgrijselijk, want hij gilde alles bij elkaar.
Die kennis van mij had overigens soortgelijke ervaringen in het ziekenhuis: veel pijn, ellende, narigheid en geen oplossing. Artsen weten dus niet hoe ze een steeds terugkerende blaasontsteking kunnen verhelpen. Dierenartsen weten dat ook niet.


Reguliere geneeskunde weet niet hoe blaasproblemen op te lossen


Tijd dus om een andere manier te vinden om af te komen van die vreselijke blaasproblemen. Er zijn een aantal alternatieve geneesmiddelen om blaasproblemen te lijf te gaan: Eurologist (van de huisdierendokter.nl), D-mannose (van schoneblaas.nl), kruiden, en Spasfon. Dit laatste is een mensengeneesmiddel dat ook prima werkt bij dieren. In Nederland is het niet te verkrijgen, maar in andere landen wel. Er is ook een dierenvariant, dus een dierengeneesmiddel, dat heet Spasmoglucinol (bijsluiter) dat ook al niet te verkrijgen is in Nederland.


Antibioticum is meestal een lapmiddel bij blaasonstekingen

Goed, om terug te komen op het caviabaasje dat mij mailde: die had al allerhande dingen geprobeerd en wilde nu van mij meer informatie. Ik meldde dat antibioticum nooit werkt. Ik doelde daarmee dus op de blaasontstekingen! Ik doelde daar NIET mee op antibioticum in het algemeen. Dat is nogal een verschil.
De enige ervaringen die ik heb van mijzelf, mijn omgeving en ver daarbuiten (vrienden van vrienden, kennissen van kennissen en dergelijke) en van de honderden caviabaasjes die mij vertelden of waarover ik las van hun cavia's met blaasontsteking, is dat antibioticum bij een blaasontsteking niet werkt. Misschien werkt het de eerste keer (ook lang niet altijd), misschien werkt het eventjes, maar het is geen definitieve oplossing bij blaasontstekingen.


Antibioticum kan nut hebben

Bij ANDERE ziektegevallen kan antibioticum nog uitstekend dienst doen. Het heeft levens gered! Ik kocht eens een cavia in een dierenwinkel die een luchtweginfectie bij zich bleek te dragen. Ze stak al mijn andere cavia's aan. Twee zeugjes overleefden dat helaas niet. Maar zijzelf en de beer die ze aangestoken had, bleven in leven dankzij antibioticum. En ze waren er heel slecht aan toe. Dus het kan wel degelijk levens redden. Maar in het geval van een blaasontsteking is het niet aan te raden. Daar werkt het gewoon niet.
Dus, voor alle duidelijkheid: mijn ervaring is (en die is gebaseerd op de ervaringen van tientallen mensen en honderden cavia's) dat bij een blaasontsteking antibioticum niet werkt omdat het maar eventjes werkt omdat de blaasontsteking weer terugkomt of nooit helemaal weggaat.
Bij andere bacteriële infecties kan antibioticum levens redden. Echter, daar had ik het niet over. Ik had het niet over antibioticum in het algemeen, maar over antibioticum in het specifieke geval van blaasonsteking.



Zoals gezegd: het gaat om de context

Je moet dus een gemaakte opmerking altijd in de context zien. Context is de omgeving van iets waardoor iets anders zijn betekenis krijgt: in dit geval mijn opmerking 'antibioticum werkt niet'. Dat kan, als je het als losse opmerking ziet, tot vraagtekens leiden, maar in de context waarin het is geplaatst, we hebben het namelijk over blaasontstekingen, is het zinnig en in het geheel niet raar.



B. je hoeft de  antibioticumkuur niet af  te maken

Mijn opmerking dat je een antibioticumkuur niet af hoeft te maken omdat het niet meer werkt, is niet iets dat ik verzonnen heb, maar dat ik van diverse (dieren)artsen heb gehoord.


Antibioticum werkt uiteindelijk niet meer

Iedereen weet - of zou moeten weten - dat je een kuur af moet maken. Als je dit niet doet, kunnen de bacteriën resistent (ongevoelig) worden voor de antibioticum. En als dat zo is, dan helpt die antibioticum niet meer bij een volgende patiënt. Dit zou dan de reden zijn dat zoveel antibiotica niet meer werken. Het gevolg is dat waar eerst de patiënt beter werd omdat hij antibioticum kreeg, hij nu de antibioticum niet meer als hulp heeft en hij het zelf moet doen. Dat houdt in dat zijn lichaam helemaal zelf de strijd aan moet gaan met de bacteriën. Hij kan dan beter worden of niet...


Bacteriën ontwikkelen zich en gaan niet meer dood van antibiotica

Maar er zijn wetenschappers die zeggen dat het resistent worden van bacteriën tegen antibioticum niets te maken heeft met de antibioticum, maar met de bacteriën. Die zeggen dat bacteriën altijd evolueren (veranderen en anders worden), en dat antibioticum dat proces slechts heeft vertraagd, maar niet afgeremd. Hoeveel patiënten er ook waren die beter werden door antibioticum, er waren altijd ook patiënten die stierven, ook al kregen ze antibioticum.


Ons eten zit vol met antibiotica

En feit is helaas dat het vlees dat wij eten (koe, kip en dergelijke) vol zit met antibioticum. Dat wordt 'preventief' gegeven, dus als het dier niet ziek is, wordt dat gegeven, met als resultaat dat de bacteriën resistent zijn geworden tegen antibioticum. Als nu een mens ziek wordt en die krijgt antibioticum, dan is de kans groot dat de antibioticum niet meer werkt omdat die mens in zijn leven al zoveel antibioticum via het vlees dat hij gegeten heeft, naar binnen heeft gekregen, dat de bacteriën die in die mens leven, ook al resistent geworden zijn tegen dat antibioticum.



Wij reageren allemaal anders

En dan zijn er ook nog die zeggen dat als je in een bepaald organisme, in dit geval een lichaam van een cavia, een bacterie hebt die resistent is tegen antibioticum, dat niet wil zeggen dat diezelfde bacterie in een ander lichaam ook resistent is tegen antibioticum omdat lichamen (organismen) nu eenmaal ieder hun eigen afweer hebben en die afweer kan verschillen van lichaam tot lichaam. En die bacteriën kunnen ook net even verschillen van lichaam tot lichaam.
Een mooi voorbeeld is een groep mensen. Neem een groep mensen die even oud zijn, die allemaal vrouw zijn, die allemaal blond haar hebben, die allemaal even lang zijn, enzovoorts; een groep vrouwen dus, en die vrouwen zijn allemaal gelijk in lichamelijke kenmerken. En plaats die groep nu in een woestijn, in niemandsland, zonder enige hulp en zonder water en eten. Wat gebeurt er? Ze krijgen het heet ja, maar de grap is dat ze niet allemaal hetzelfde reageren. De ene krijgt het veel sneller heet dan de ander. Er zijn er die het niet zouden overleven als ze er een dag moeten blijven terwijl er ook zijn die het dagenlang uithouden of zelfs een paar weken. Hoe dat komt? Omdat we allemaal anders zijn. Ook al zien we er hetzelfde uit: we zijn allemaal uniek. Zelfs eeneiige tweelingen, die identiek DNA hebben, zijn niet hetzelfde.

Ieder organisme, ieder levend wezen, is uniek.

Dus die bacteriën zijn ook uniek, en wat ze in het ene lichaam wel kunnen, kunnen ze in het andere lichaam niet. En die lichamen zijn ook uniek, dus het ene lichaam reageert op de ene manier en het andere lichaam op een andere manier.


Dus: het gaat om de context

Om al die redenen zijn er mensen die stellen dat je een antibioticumkuur niet hoeft af te maken. Dat is dus wat ik daarmee bedoelde. Ik kan me echter indenken dat die geplaatste opmerking zoals ik hem maakte in die e-mail verkeerd over kon komen. Echter, een e-mail is niet bedoeld om een heel artikel in te ventileren, maar om even kort en krachtig iets mee te delen. En de benodigde informatie was ook niet om de achtergronden van antibioticum te vertellen, maar om mee te delen hoe het zat met antibioticum in verband met blaasontstekingen.


Er zijn cavia's die niet tegen antibioticum kunnen


Wat er ook nog bijkomt, is dat je soms, om de cavia te redden, moet stoppen met de antibioticumkuur. Niet alle cavia's kunnen tegen antibioticum. Het kan zijn dat de antibioticum hun darmen stillegt. In dat geval moet je wel stoppen met de kuur omdat anders je cavia sterft als je ermee doorgaat.

Voor meer informatie over antibioticum is er de pagina Antibioticum.

 

top      home