De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
Je weet zeker dat je een cavia wilt, maar... welk ras?

 

Wat is een rascavia eigenlijk?
Wat een rascavia is, is niet zo een twee drie uit te leggen. Daarom is er een pagina aan gewijd, namelijk de pagina Wat is een ras?Verschil tussen rascavia en rasloze cavia
Het enige verschil is dat een rascavia  voldoet aan de eisen die de Standaard stelt, en een rasloze cavia daar niet aan voldoet. En ook daar valt over te discussieren, want een rascavia die niet aan de eisen van de Standaard voldoet, ziet er alsnog uit als een bepaald ras. Een Tessel die nooit een prijs zal winnen op een show omdat ze een vouwoor heeft en half kaal is omdat ze last heeft van eierstokcystes, is nog altijd een Tessel.
Dus eigenlijk is het zo dat alle cavia's wel van een bepaald ras zijn, maar sommige cavia's lijken er, volgens de eisen van de Standaard, mr op dan andere cavia's. En als cavia's echt niet meer op een bepaald ras lijken, dan kan er altijd wel worden gezegd wat voor mixje ze zijn. Een cavia bijvoorbeeld die gladhaar is en die allemaal kleurtjes heeft, maar niet een bepaalde kleurencombinatie die bij een bepaald ras voor moet komen, is dan gewoon een meerkleurengladhaar.


Er zijn overigens veel meer rasloze cavia's dan rascavia's.
Het mooie van rascavia's die veel op de Standaard lijken, is dat ze mooi zijn juist omdat ze voldoen aan de Standaard. Als je dan een borstelhaar hebt bijvoorbeeld, dan zitten de kruinen op de perfecte plaats, de kleur is geweldig en ieder haartje zit waar het zitten moet. Geweldig!
Het mooie van rasloze cavia's is dat er de meest rare combinaties voor kunnen komen, die allemaal uniek zijn. Dan heb je bijvoorbeeld een gladhaar die ook wat langhaar in zich heeft waardoor op de kont een sleep zit en aan de oren plukjes lange haren. Geweldig!


topLastig?

Dat is k lastig, zeg! Ben je, na lang wikken en wegen tot de slotsom gekomen dat je graag een cavia wilt, maar nu weet je niet welk ras je moet nemen!
Nu, zo lastig is dat niet! Je kan bij
rassenoverzicht kijken om te zien welke caviarassen zijn, maar je kan ook hieronder even kijken om te zien welk ras het meest geschikt is voor jou.Wil je je cavia iedere dag kammen, borstelen, en zijn vacht regelmatig onderzoeken op strootjes en klitjes die er in kunnen zitten?

Als je daar geen zin in hebt, dan kan je het beste kiezen voor een gladharige. Daarvan moet je ook wel de vacht onderhouden, maar dat kost veel minder tijd en moeite (als je ze aait, komen de losse haartjes al mee). Vind je borstelen en kammen wel leuk, maar niet zo leuk dat je er dagelijks mee bezig wilt zijn, dan kan je voor een borstelharige cavia kiezen; zo'n vacht heeft ietsje meer verzorging nodig, maar zeker niet iedere dag (eenmaal in de week is genoeg).
Als je dol bent op kammen en borstelen, dan is een langharige cavia ideaal voor jou. Je moet er dan wel rekening mee houden dat niet iedere langharige cavia kammen en borstelen leuk vindt. Er zijn cavia's die daar een ontzettende hekel aan hebben. Dan zit er niets anders op dan de vacht bij te knippen.
Je dient er ook rekening mee te houden dat cavia's met gekruld haar (zoals de Tessel) niet te kammen of te borstelen zijn. En de meeste vinden er ook niets aan.

topWil je een dure of een goedkope cavia?

Misschien een vreemde vraag, want wat maakt het nu uit hoeveel je cavia kost! Maar, afhankelijk van welk ras en welke cavia je wilt, kan het nog aardig in de papieren lopen. Sommige rassen zijn duurder dan anderen, en sommige cavia's zijn erg duur omdat ze (nog) niet zo veel voorkomen. En een cavia bij een dierenwinkel is over het algemeen duurder dan eentje bij een fokker of uit de opvang. De goedkoopste cavia's vindt je op internetsites zoals Markplaats.nl waar vaak cavia's gratis worden aangeboden. Echter, cavia's die gratis worden aangeboden, lopen het risico opgehaald te worden door slangenhouders. Je kunt je dus afvragen of het zinvol is dat mensen  hun cavia's gratis aanbieden...Wil je ver reizen om een cavia op te halen of is om de hoek al ver genoeg?

Misschien een vreemde vraag, maar niet zo vreemd als je bedenkt dat topcavia's die prijzen gewonnen hebben, of cavia's die van een bijzonder of nieuw ras zijn, alleen maar bij topfokkers te verkrijgen zijn. En die zitten over het algemeen niet naast de deur: sommigen reizen rustig naar het buitenland af om een nieuwe, bijzondere, topcavia op te halen!
Maar als de cavia om de hoek bij de dierenwinkel voor jou de droomcavia is en je hoeft geen bijzonder ras of een topcavia, dan is de keus snel gemaakt!


topOverzicht op haarlengte

Je wilt een kortharige cavia:
De normaalhaar (gladhaar of korthaar) kent vele verschillende vormen. Bijvoorbeeld:
Agouti
Driekleur
Hollander
Rus
Schildpad


Je wilt een borstelharige cavia:
Borstelhaar
Engels gekruind (hebben slechts 1 kruintje op de kop)
Amerikaans gekruind (hebben 1 wit kruintje op de kop)
Ridgeback (hebben een kam op de rug)


Je wilt een cavia met middellang haar:
CH Teddy
Borstelhaar
Curly


Je wilt een langharige cavia:
Langharige cavia's zijn ondermeer:
Langhaar
Sheltie
Tessel
Coronet
Alpaca
Merino
Lunkarya
Minipli


topOverzicht op kleur

Je wilt een effen kleur:
Beige
Buff
Chocolade
Coffee
Crme
Goud
Lila
Marter/sable
Rood
Saffraan
Sepia
Slate (blue)
Wit donkeroog
Wit roodoog
Zwart


Je wilt een cavia met meerdere kleuren:
Bont (zwart-wit of rood-wit)
Brindle (zwart-rood)
Dalmatiner (zwart-wit of chocolade-wit)
Driekleur (zwart-rood-wit)
Hollander (zwart-wit of rood-wit)
Lux (eenkleur met buff)
Magpie (zwart-wit)
Otter (eenkleur met beige)
Rainbow (vier of vijf kleuren)
Rus (wit-zwart, wit-beige of wit-chocolade)
Schildpad (zwart-rood)

Schimmel (zwart-wit, zwart-rood of zwart-rood-wit)
Tan (eenkleur met mattere onderkleur)
Zilvervos
(eenkleur met wit)


Je wilt een grijs-, zilver- of goudkleurige cavia:
Agouti (grijs, zilver, goud)
Enkleur goud


Je wilt een albino cavia:
Albino-cavia's bestaan niet omdat cavia's geen albino-gen hebben. Maar er zijn wel cavia's die er op lijken; die zijn dan wit met rode ogen.


Je wilt een caviaras met een patroon (tekening of uitmonstering):
Brindle (zwart en rood)
Schildpad (rode en zwarte kleurvlakken)
Driekleur (schildpadcavia met wit)
Hollander (tweekleur)
Schimmel (zwart, rood en wit)
Rus (wit met donkere tekening rond snuit, voeten en oren)


Je wilt een cavia met een zo oorspronkelijk mogelijke (wildkleur) kleurslag:
op nummer 1: Goud-Agouti (met de 'oerkleur')
nummer 2: Grijs-Agouti (lijkt het meest op de oerkleur)
nummer 3: Zilver-Agouti, Cinnamon-Agouti

 

top      home