De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Als je besloten hebt om een of meerdere cavia's te kopen, moet je nog besluiten waar je de cavia of cavia's gaat kopen. Kijk ook eens bij Stichting Dierbaar; zij controleren dierenwinkels en noteren welke goed zijn, maar let op: je moet wél nog altijd controleren of iemand met zo'n keurmerk ook verstand van cavia's heeft! Want iemand die verstand van dieren heeft, is niet automatisch een cavia-expert. Op de pagina Caviakennis lees je hoe je zelf kunt achterhalen of iemand verstand van cavia's heeft.

 

Als je een cavia bij een van de opvangcentra koopt, help je niet alleen de cavia!

Misschien heeft je familie of een van je vrienden een cavia 'over'?

Als je er zeker van wilt zijn dat je een raszuivere cavia koopt, ga je natuurlijk naar een fokker.

Koop je je nieuwe cavia het liefst bij de dierenwinkel of een tuincentrum?

Op een dierenmarkt zou ik geen cavia kopen.

Broodfokkers zijn uit den boze.


Cavia-opvangen

Een prima manier om aan een cavia te komen, is eens te gaan kijken bij een cavia-opvangcntrum; een asiel voor cavia's. Er zijn in Nederland en België veel cavia-opvangen. Er zijn opvangen voor alleen cavia's, maar ook opvangen die ook andere dieren opvangen en herplaatsen.
Je vindt een opvang bij jou in de buurt door op internet te zoeken met als zoekwoorden 'cavia opvang' en dan eventueel plaatsnaam of provincie erbij vermelden.
De bekendste cavia-opvang is Stichting Cavia, die tevens heel wat filialen door heel Nederland heeft.
Op de site van Dierenasiels staan meestal ook cavia's die een goed nieuw thuis zoeken.

De Dierenbescherming heeft ook een overzicht van asieldieren die een nieuw thuis zoeken.
Er komen en gaan heel wat cavia-opvangen want veel mensen beginnen enthousiast aan een cavia-opvang, maar kunnen het om allerhande redenen niet langer dan een poaar jaar volhouden. Het hebben van een cavia-opvang kost namelijk heel veel tijd, moeite, energie, geld, en bovendien moet je ertegen kunnen om allerhande zielige (zieke, ondervoede) cavia's te krijgen van mensen die ze meestal met een smoesje (allergie) dumpen bij de opvang. Het is ook geweldig mooi werk natuurlijk, want je helpt (en red) er cavia's mee, en je maakt veel caviabaasjes blij met hun nieuwe cavia. In ieder geval: omdat er nogal wat verloop zit in cavia-opvangen, is er geen lijst van cavia-opvangen op deze site. Wel kun je nader
kennismaken met de onderstaande cavia-opvangen die op deze site een eigen pagina hebben zodat je een indruk krijgt van hoe een cavia-opvang werkt.
Cavia-opvang Haarlem
Cavia-opvang Klein Geluk



Niet alleen oude en zieke cavia's

Veel mensen denken nog dat in een cavia-opvang alleen oude cavia's en kneusjes zitten. Dat is niet zo. In alle opvangen worden jonkies geboren omdat de moeders zwanger naar de opvang worden gebracht. Cavia's die ziek zijn, worden niet uitgeplaatst. Als er cavia's in een cavia-opvang binnenkomen die ziek zijn of die een andere kwaal hebben, dan krijgen die eerst medische zorg. De cavia-opvang verzorgt ze tot ze weer helemaal gezond zijn.
In de cavia-opvangen zitten dus heel veel gezonde, heel normale, jonge cavia's te wachten - op jou!



Cavia-opvangcentra nog steeds noodzaak

Al die opvangcentra zijn er omdat er helaas nog steeds mensen zijn die na verloop van tijd besluiten dat ze geen cavia meer willen. En dan zetten ze de cavia maar buiten het huis. Soms heel letterlijk: in een doos of kooi op straat, of in het bos. Cavia's kunnen in Nederland niet overleven in het wild. Anderen nemen tenminste nog de moeite om de cavia naar een opvang te brengen.


Herplaatsing: een goede zaak

In de opvang worden de beertjes en zeugjes apart gehouden. De zieke cavia's worden verzorgd en de heel oude cavia's mogen in het rusthuis voor oude cavia's. Er wordt bekeken of een cavia herplaatst kan worden, en hier kom jij aan bod, want iedere cavia die herplaatst wordt, is weer een cavia minder in het asiel!


Voordelen

Het grote voordeel van een cavia uit een opvang nemen is dat iedereen er beter van wordt. Jij omdat je toch al een cavia wilde, de opvang omdat ze een beetje geld krijgen èn weer een cavia herplaatst is en de cavia omdat hij weer een nieuw huis heeft.


Nadelen

Het nadeel van een oudere cavia uit een asiel halen is dat ze meestal niet zo jong en onbevangen zijn als jonkies. Logisch natuurlijk, want ze hebben tenminste één ander huisje 'achter de rug' en zomaar op straat gezet worden is ook niet het leukste wat je kan bedenken. Houd er dan ook rekening mee dat een asielcavia de tijd nodig heeft om jou te leren vertrouwen en om te wennen aan (weer) een andere omgeving. Maar als je dat er over hebt, zou ik zeker eens gaan kijken bij een opvang bij jou in de buurt.
En er zijn natuurlijk ook altijd zwangere cavia's die in de opvang bevallen. En die jonkies zoeken ook een goed thuis. Dus je kan gerust ook bij een opvang informeren of ze jonge cavia's hebben want vaak hebben ze die wel.


top





Familie, vrienden, kennissen

Als je iemand kent die een cavia te koop aanbiedt, of die een cavia weg wil geven, is dat heel handig. Je kent de mensen al en je komt natuurlijk bij ze thuis om eens te kijken naar de nieuwe cavia. Dan zie je ook direct hoe ze gehuisvest zijn, wat voor voer ze krijgen, of ze los mogen lopen en hoe de mensen omgaan met de cavia's. Als het familie is of goede vrienden zijn, dan weet je natuurlijk al hoe ze met dieren omgaan!


Voordelen

Het voordeel van een cavia kopen of krijgen van iemand die je kent, is dat het een vertrouwd adres is. Het kan best zijn dat jij een cavia neemt die een zusje of broertje is van de cavia die je vriend(in) heeft en dat maakt het extra leuk. Ook zullen mensen die je kent vaak niet zo veel vragen voor een cavia, en ook een cavia krijgen is vrij normaal in de vriendenkring.


Nadelen

Een nadeel is dat je niet zelf kunt beslissen wat voor ras je wilt, en vaak kan je ook niet beslissen of het een beertje of een zeugje wordt. Als je vrienden een nestje hebben met één kleintje valt er weinig te kiezen, en als ze er meer hebben, dan kan het zijn dat anderen al een keuze gemaakt hebben. Een voordeel bij een nestje is dat je precies weet wie de ouders zijn en dat je zeker weet dat het jonkie uit een goed nest komt.


Even vragen

Wat je altijd moet vragen is waarom ze een nestje hebben. Was het omdat ze niet wisten dat ze een beertje en een zeugje hadden? Was het per ongeluk? Of wilden ze een nestje? En als ze een nestje wilden, waarom willen ze dan nu de jonkies niet houden?
Dat kunnen lastige vragen zijn om aan je familie of vrienden te stellen, maar ik zou het toch maar doen. Want als het nestje er per ongeluk is gekomen, laten ze dan wel de beer castreren zodat er niet nog meer ongewilde nestjes komen?
En als ze per se wel een nestje wilden, waarom willen ze de jonkies niet meer? Wilden ze gewoon meemaken hoe het was om een nestje te hebben? Maar wisten ze dan niet van te voren dat daar een goed thuis voor gezocht moest worden? Of, en ik hoop maar dat dat het antwoord zal zijn, hadden ze al een goed adres voordat de jonkies geboren waren?


Oudere cavia

Als je een wat oudere cavia overneemt van iemand, dan is het slim om te vragen waarom ze die cavia niet meer willen hebben. Ik ben er geen voorstander van om huisdieren weg te doen nadat ik ze zelf in huis heb genomen. Mijn stelregel is: "
Wat er in komt, gaat er nooit meer uit, tenzij het diertje sterft."
Maar ik heb er wel begrip voor dat er soms uitzonderlijke omstandigheden kunnen ontstaan waardoor het niet meer mogelijk is om voor de cavia te zorgen. Het minste wat je dan kan doen, is ervoor te zorgen dat de cavia een goed thuis krijgt. Als jij zo'n cavia overneemt, vraag dan waarom ze de cavia niet meer kunnen verzorgen. Als het een geldige reden is, kan je met een gerust hart die cavia in huis nemen. Maar er zijn ook mensen die rustig zeggen: "Hij is oud en stinkt en we hebben liever een jong dier." Ongelooflijk, maar waar. Maar als jij hun oude cavia overneemt zodat zij een jonkie kunnen kopen, wie zegt dan dat ze hetzelfde niet doen als dat jonkie oud is geworden?



top





De fokker

Er zijn fokkers en fokkers. Je hebt fokkers die naar shows gaan met hun cavia's. Dat doen ze dan omat ze prijzen willen winnen. Deze fokkers zullen altijd raszuivere cavia's willen fokken omdat alleen die prijzen kunnen winnen. Je hebt ook fokkers die niet naar shows gaan. Die kunnen dan alsnog raszuivere cavia's fokken, maar ze kunnen ook op gezondheid en karakter fokken zonder te kijken naar uiterlijk. Je hebt ook kleinschalige fokkers die af en toe een nestje hebben omdat ze het zo leuk vinden.
Je hebt goede en slechte fokkers. De slechtste fokkers zijn uiteraard broodfokkers, maar er zijn ook fokkers die er op het oog goed uitzien, maar die er dan toch nare praktijken op nahouden, zoals de cavia's die niet aan de Standaard voldoen, verdrinken of doodslaan of ze verkopen aan slangenhouders. Dat is dan 'makkelijker' dan een nieuw thuis voor ze te zoeken of ze zelf houden en ze hun leven lang verzorgen. 
Er zijn gelukkig ook een hoop goede fokkers die alleen maar het beste met hun cavia's voorhebben en die de cavia's gewoon zelf houden als ze ze niet kunnen verkopen.


Voordelen

Het voordeel van bij een fokker een cavia kopen is dat je het ras kunt uitzoeken. In dierenwinkels en bij vrienden is het altijd maar afwachten wat voor ras het is, en vaak is het gewoon een bastaardje. Nu maakt dit natuurlijk helemaal niets uit, want bastaardjes zijn net zo lief, schattig en leuk als rascavia's! Maar als je graag een specifiek ras wilt hebben, omdat je dat juist zo mooi vind, dan is de fokker een goede keuze.


Nog meer voordelen

Showfokkers kunnen het zich niet verloorloven om hun cavia's slecht te behandelen, want als ze ermee naar tentoonstellingen gaan, winnen ze er geen prijzen mee omdat de conditie van de cavia ook beoordeeld wordt. Dat wil overigens niet zeggen dat de cavia's dan ook per definitie het beste leven leiden wat ze kunnen hebben, want er zijn showfokkers die véél cavia's hebben (100 of 200 of 300) en die moet je wel allemaal ergens kwijt. De oplossing daavoor is dan vaak flatgebouwen waarbij de hokjes waar de cavia's in zitten erg klein zijn. Natuurlijk moeten die cavia's dan ook los kunnen lopen, en dat gebeurt bij sommige fokkers wel en bij andere fokkers niet. 
Het voordeel van een fokker is, dat hij of zij veel van cavia's afweet. Je kunt er dan ook terecht met al je vragen, en vaak is het zo dat je ook als je de cavia of cavia's eenmaal in huis hebt, nog altijd bij de fokker terecht kunt met je vragen en problemen.
Je krijgt bij raszuivere cavia's ook een stamboom mee. Hier staat dan op wat de voorouders van je cavia zijn.


Kenmerken rascavia

Rascavia's zijn groot en stevig. Ze hebben een mooie achterhand, stevige schouders, een brede kop en een Romeinse neus (een brede neus). Vooral aan de snuit kan je zien of de cavia is doorgefokt of niet, want doorgefokte cavia's hebben de zogenaamde 'rattenneuzen'. Er is niets breeds meer aan hun kop en neus, maar deze is smal en loopt uit in een nog smaller neusje. Alleen de staart ontbreekt nog...
Raszuivere cavia's moeten brede oren hebben die hangen. Een cavia die rechtopstaande, smalle oren heeft, is niet geschikt voor de fok. Deze oren worden 'vleermuisoren' genoemd.
Nu kunnen ook doorgefokte cavia's lief zijn, maar inteelt en doorfokken doet de cavia geen goed omdat er hierdoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Inteelt is so wie so niet goed, voor de mensen niet en voor de dieren ook niet, dus ook niet voor cavia's.


Nadelen

Het nadeel van een cavia bij een fokker kopen is dat je meestal moet wachten tot er een cavia te koop is. Omdat fokkers alleen de beste cavia's gebruiken om te fokken, verkopen ze de cavia's die een lichte afwijking hebben. Nu moet je niet direct denken dat dat erg is, want die afwijkingen zijn zo klein, dat soms alleen fokkers dat zien. Dat kan gaan om een verkeerde haarinplant bij een kruintje, of om een paar bruine haren waar zwarte horen te zitten of om een vouwoor; een oor dat een omgebogen randje heeft.
Maar omdat nooit van te voren bekend is wanneer een cavia niet geschikt is voor de fok, is het voor jou ook afwachten wanneer zo'n cavia te koop is. Maar als je het geduld hebt om daar op te wachten, weet je in ieder geval zeker dat je een raszuivere cavia krijgt.


top





De dierenwinkel

De dierenwinkel is nog steeds het eerste adres waar de meeste mensen aan denken en heengaan als ze een cavia willen kopen. En zeker van een dierenwinkel mag verwacht worden dat ze verstand hebben van cavia's, dat de dieren goed verzorgd worden en dat ze er zinnig advies over kunnen geven. Maar helaas is dat heel vaak niet het geval en krijg je slechte informatie, slecht advies en een zieke of zwangere cavia mee. Of je krijgt een beertje, terwijl je een zeugje wilde hebben - of andersom. En je krijgt over het algemeen een doorgefokte, niet gezonde cavia die niet aan mensen is gewend en derhalve niet handtam is.
Tuincentra verkopen de laatste tijd ook cavia's. Wat voor dierenwinkels geldt, geldt ook voor de tuincentra. Maar daar waar dierenwinkels zich nog primair op dieren richten, richt een tuincentrum zich in de eerste plaats op de tuin en aanverwante artikelen. Je kunt je afvragen of ze, als ze zo ontzettend veel artikelen verkopen, het dier dan niet het ondergeschoven kindje is.



Garantieregeling

Sinds de nieuwe wetgeving die vanaf 1 mei 2003 in werking is getreden, heb je zes maanden 'garantie' op het dier dat je hebt gekocht. Dus als je een cavia koopt die ziek of zwanger is, mag je die terugbrengen.
Voorstanders zeggen dat de dierenwinkels zo eindelijk eens door zullen krijgen dat ze goed voor hun dieren moeten zorgen en dat ze er zinnig advies over moeten geven. Als ze veel dieren terugkrijgen, is dat immers een verliespost.
Tegenstanders zeggen dat impulsaankopen zo worden bevorderd omdat je het dier immers toch binnen een half jaar terug mag brengen als het niet bevalt, en dat je geen garantie kan geven op levende wezens. Tegenstanders zeggen ook dat mensen die van hun net gekochte dier houden of zijn gaan houden, dit niet terug zullen brengen naar de dierenwinkel ook al is het ziek; dat zijn dan eigenaars die er liever geld, tijd en moeite in steken om het dier beter te maken.
Hoe je er ook over denkt: de garantieregeling bestaat.



Ga liever naar een goede dierenwinkel

Het beste is natuurlijk om een cavia bij een dierenwinkel te kopen die wel hart voor dieren heeft, die wel weet waar hij het over heeft, die wel een beertje van een zeugje kan onderscheiden en die niet aan inteelt doet. Zodat je een gezonde, normale cavia koopt.
Maar hoe herken je zo'n dierenwinkel?
Er zijn twee mogelijkheden:
- Je gaat naar een door de Stichting Dierbaar erkende dierenspeciaalzaak.
- Je stelt zelf vast of de dierenwinkel verstand van cavia's heeft.


Door Stichting Dierbaar erkende dierenspeciaalzaken

Stichting Dierbaar heeft erkenningen uitgegeven aan een aantal dierenspeciaalzaken. Waarom? Omdat de overheid de vestigingseisen voor dierenspeciaalzaken (en ook trimsalons en dierenpensions) heeft laten vallen. Dat houdt in dat iedereen een dierenwinkel kan beginnen. Je hoeft géén verstand van dieren te hebben, noch van diervoeder of van kooien of diergeneesmiddelen. Iederéén kan een dierenwinkel beginnen. Dat lijkt onlogisch, en dat is het ook, maar bovendien komt het het welzijn van de dieren niet ten goede. Niet van de dieren die ze verkopen, maar ook niet van de dieren die al een eigenaar hebben. Want als het baasje de dierenwinkel om een advies vraagt met betrekking tot voedsel of een ziekte, en hij wordt te woord gestaan door iemand die er absoluut geen verstand van heeft, komt dat de gezondheid van het dier uiteraard niet ten goede. Stichting Dierbaar heeft een lijst samengesteld met de door hen erkende dierenspeciaalzaken.


Zelf vaststellen of de dierenwinkel verstand van cavia's heeft

Om dat te doen, kan je een paar vragen te stellen.
Wijs op een cavia en vraag:
- Welk ras is dat?
(Dierenwinkels die verstand van cavia's hebben, weten ook welk ras het is - meestal echter zijn cavia's uit dierenwinkels een mengelmoesje van rassen.)
- Is het een beertje of een zeugje?
(Een dierenwinkel moet dat weten, want anders krijg je een cavia van het 'verkeerde' geslacht mee.)
- Hoe kan je vaststellen of het een beertje of een zeugje is?
(Dat moet een dierenwinkel weten, anders krijg je zomaar iets mee. Zie ook pagina Geslacht.)
- Op welke dag is hij geboren?
(Als de dierenwinkel dat niet weet, is de cavia niet daar geboren of ze houden het niet bij.)


Als de medewerker die vragen ongeschonden is doorgekomen, kan je rustig verder vragen:
- Heeft een cavia vitamine C nodig?
(Ja. Zie pagina Vitamine C.)
- Vanaf welke leeftijd mag een cavia groente hebben?
(Een uur na de geboorte kunnen ze al meeknabbelen. Véél groente is een noodzaak voor cavia's.)
- Waarom moet een cavia hooi hebben?
(Om zijn tanden te slijpen en voor een goede spijsvertering.)
- Wat krijgen de cavia's hier te eten?
(Cavia's hebben, om gezond en sterk te worden hooi, groente, fruit, vitamine C en hardvoer nodig.)

Als de cavia met andere cavia's in een hok zit, kan je vragen:
- Zijn die andere cavia's familie van hem?
(Als ze dat niet weten, zijn de cavia's niet daar geboren of ze houden het niet bij.)
- Zitten alle beertjes en zeugjes samen?
(Als dat zo is: wegwezen! Deze winkel fokt maar door!)

En een paar leuke strikvragen:
- Op welke leeftijd is een beertje geslachtsrijp?
(Vier weken.)
- Wanneer mag een cavia gecastreerd worden?
(Vanaf vier-vijf maanden, mits de beer minimaal 800 gram weegt, de balletjes groot genoeg zijn en de beer gezond is.)

Als de verkoper niet één vraag kan beantwoorden: snel de winkel verlaten en er nooit meer komen! En denk niet dat alleen de eigenaar verstand van dieren moet hebben: iedere medewerker die in de winkel staat, moet dat hebben!
(Beter is dan de eigenaar hierop aan te spreken en/of de Dierenbescherming te waarschuwen).



Algehele indruk van de winkel

Let op de gehele winkel. Kijk niet alleen naar de cavia's, die daar zo gezellig in hun kooi zitten, maar naar de hele winkel. Is het netjes? Is het schoon? Maakt het een verzorgde indruk?
Of is de winkel rommelig, onoverzichtelijk en hier en daar (of zelfs overal) vies? Als ze nog andere dieren verkopen; hoe zijn die gehuisvest? Zitten ze in ruime kooien waar voldoende ruimte is voor het aantal dieren dat er in zit? Of zijn de kooien veel te klein voor het aantal dieren dat er in zit?
En hoe zien de dieren eruit? Hebben ze een stralende vacht en glanzende ogen of zien ze er niet zo goed uit?
En hoe zijn de medewerkers? Zijn ze enthousiast als ze het over de dieren hebben? Stralen ze genegenheid uit voor de dieren? Of zijn ze onverschillig en hebben ze duidelijk geen zin om jouw vragen te beantwoorden?


De cavia's

Hoeveel zitten er in één hok? Veel dierenwinkels zetten rustig alles door elkaar heen: jong en oud, beer en zeug. En dan ook nog eens veel te veel cavia's bij elkaar. Het gevolg is stress, onrust, ruzies, chaos - en inteelt en incest.


Voedsel van de cavia's

Cavia's hebben het volgende nodig: hooi, groente, fruit, hardvoer, vitamine C, water.
De meeste dierenwinkels geven hun cavia's alleen maar droge korreltjes en water. Op dit voer overleven ze wel, maar ze worden er niet echt gezond en sterk van. Als ze geen vitamine C krijgen, ontstaan er heel veel gebreken en wordt de cavia geheid ziek. Veel erger is, dat de tanden en kiezen zich niet goed ontwikkelen en de cavia later altijd last krijgt van tanden die scheef staan, niet goed vastzitten in het tandvlees en er dus zomaar uitvallen of afbreken en van kiezen die scheef staan of haken krijgen of in de wang groeien.


Ga gerust naar een andere dierenwinkel

Als je al langere tijd bij een dierenwinkel komt, omdat je bijvoorbeeld al dieren hebt, dan weet je wel hoe die dierenwinkel is. Je bent er vaak genoeg geweest om te weten dat als ze de kooien verschonen, het er eventjes een rommel is, maar dat het de rest van de tijd heel netjes en schoon is. Je kent de medewerkers en weet hoe ze reageren op vragen, óók als je niets koopt. Als het een goede dierenwinkel is, dan weet je dat je er met een gerust hart een cavia kan kopen.
Maar bij een onbekende dierenwinkel weet je dat niet. Daarom is het altijd verstandig om, als je niet regelmatig (of nooit) bij een dierenwinkel komt, er gewoon eens een paar keer binnen te stappen, rond te kijken, en een paar vragen te stellen. Als je er een paar keer bent geweest, krijg je een goede indruk en kan je besluiten of je daar je cavia wilt kopen of dat je naar een andere dierenwinkel wilt gaan.


top





Dierenmarkten, vogeltjesmarkten en dergelijke

De cavia die je ziet, is héél schattig. Hij ziet er zo grappig uit, en hij zit heel lief in een hoekje.
Het enige nadeel is dat je op een dierenmarkt loopt. Je hebt geen flauw idee waar die cavia vandaan komt. Je weet niet waar hij geboren is, in wat voor kooi of hok hij heeft gezeten. Je hebt geen idee hoe hij geleefd heeft, wat voor voedsel hij gekregen heeft. Je weet niet wie zijn ouders waren, wie zijn broertjes en zusjes.
Je weet niet hoe de eigenaar omgaat met zijn dieren en of hij wel echt van dieren houdt, want je ziet hem slechts één keer en dat is een momentopname. Je hebt geen flauw idee wat voor ideeën hij over dieren heeft en waarom hij cavia's fokt.
En je kan niet inschatten hoe lang die cavia al onderweg is geweest voor hij op die dierenmarkt belandde. De eigenaar kan wel zeggen dat het maar een kort ritje was, maar voor hetzelfde geld zit die cavia al urenlang in dat kleine kooitje (in de brandende zon of in de regen).


Niet verstandig

Je hebt derhalve geen enkel idee over de achtergrond van de cavia: je kan niet vaststellen of hij helemaal gezond is, en ook niet of hij een goed leven heeft gehad.
Alleen al daarom kan ik het niet aanbevelen om een cavia (of een ander dier) op een dierenmarkt te kopen. Er zullen gerust marktkooplui zijn die het beste met hun dieren voorhebben en hen met alle liefde en zorg omringen. Maar zelfs als dat zo is, dan vraag ik me toch nog af: waarom verkopen ze dan hun dieren nadat die een lange reis hebben moeten ondergaan naar de markt, terwijl ze in (veelal) te krappe kooien zitten, en terwijl de kooien op de koude grond staan?


top





Broodfokkers

Er zijn veel mensen die bij een broodfokker tòch dat zielige diertje kopen. Juist omdat het zo zielig is en je dat diertje een beter leven wilt geven. En daar is op zich niets mis mee. Behalve één ding: Als jij dat ene diertje koopt, heeft de broodfokker weer een reden om te fokken. En iedereen weet dat een broodfokker een slechte fokker is. Als niemand meer bij een broodfokker zou kopen, zouden die geen reden meer hebben om zieke, zwakke en doorgefokte dieren te verkopen.


Gewoon niet doen

Het argument om toch bij een broodfokker te kopen, is dat dát ene diertje dan een beter leven krijgt. En dat is waar. Maar alle dieren die ná de verkoop van jouw dier geboren worden - ja, die juíst geboren worden omdat jij dat ene diertje koopt en zo weer ruimte maakt voor nieuwe handel - al die dieren daarna, hebben dat niet. En wie moet die een beter leven geven? Jij?
(Beter is dan de eigenaar hierop aan te spreken en/of de Dierenbescherming te waarschuwen).

 

top      home