De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Column over mijn belevenissen met cavia's.

De markt is een goede plaats om groente voor cavia's in te slaan.

Bloemkoolbladeren en maïs


Vanochtend was ik druk bezig met het bijwerken van mijn site. Een website hebben is één ding, maar hij moet natuurlijk wel bijgewerkt worden. En dat vind ik helemaal niet erg: het is namelijk heel leuk om te doen!
En, zoals altijd als ik iets heel leuk vind om te doen, ga ik er helemaal in op en vergeet ik de tijd. Toen ik even opkeek en zag dat het al twee uur was, schrok ik dan ook. Want het was zaterdag en zaterdag is marktdag! Op de zaterdagsmarkt koop ik altijd veel groente voor de cavia’s (en een beetje voor mij!) omdat het daar zo goedkoop is. Veel goedkoper dan in de supermarkt. En ik koop dan ook wat kaas, een bosje bloemen en nog wat andere dingen die ik nodig heb. Soms koop ik een T-shirt of wierook, of een plant of een boek. Maar de hoofdreden dat ik naar de markt ga, is toch voor de groente!

De markt begint al tegen achten en hoewel het doorgaat tot een uur of vier, is ’s middags de meeste waar al verkocht. Als het erg koud is of de hele dag regent
 gaan de marktkooplui al tegen enen er vandoor; er komen dan zo weinig mensen dat het geen zin heeft om langer te blijven staan. Maar in de zomer gebeurt het wel dat de stallen pas tegen zessen worden afgebroken.

Het was dan wel een mooie nazomer, en het was dan wel mooi weer, maar twee uur vond ik toch een beetje laat! Ik ging snel op pad en, inderdaad, de meeste waar was al verkocht. Maar gelukkig hadden ze nog wel genoeg groente. Ik kocht komkommer en tomaten voor Fido, sla voor Cleo en Laila, en peterselie voor allemaal. Het lijkt misschien raar dat ik speciale groenten voor de diverse cavia’s koop, maar Fido is nu eenmaal dol op komkommer en tomaten en de dames vinden sla heerlijk. Mistral en Arion doen nog gewoon mee met de anderen en hebben nog geen voor- of afkeuren ontwikkeld. En omdat ik ook graag eet wat ik lekker vind, houd ik daar ook rekening mee bij mijn dieren.

Ik had juist de groenten gekocht toen het begon te regenen. Ik was van huis gegaan met mooi weer, en nu kreeg ik een hoosbui op m’n kop. Ik had niet veel zin om ongemakkelijk onder een kraam te gaan schuilen en dus liep ik buitenom (aan de achterkant van de marktkramen) terug naar huis.

De achterkant van de markt is zo mogelijk nog interessanter dan de voorkant. Aan de voorkant lopen de marktgangers de uitgestalde waar te bekijken, maar aan de achterkant wordt alles neergegooid wat de marktkooplui niet kunnen verkopen. Stapels dozen, kratjes, kistjes, zakjes… alles wat niet verkoopbaar is, wordt daar neergegooid zodat de stadsreiniging het kan ophalen. En allerlei etenswaren die niet meer verkocht kunnen worden, worden er ook neergegooid. Het is de gratis marktplaats voor de armen, want zij komen altijd, als de markt afloopt, kijken of er nog tomaten met een rot plekje, of sinaasappels met een beurs plekje of andere soorten fruit of groente zijn, die nog bèst eetbaar zijn (als je het plekje eraf snijdt), maar niet meer verkoopbaar zijn.

De achterkant van de markt is ook de plek waar je bloemkoolbladeren vind of andere stukjes groente die de marktkooplui eraf snijden ter gemak van de klanten. Die kopen liever een bloemkool zonder bladeren omdat ze er toch niks mee doen.

Bij de marktkoopman waar ik al groente had gekocht, lagen aan de achterkant kratten vol bloemkoolbladeren, maar die zijn voor de kinderboerderij. Toen ik dat zag, dacht ik dat ik best wel wat bloemkoolbladeren zou willen hebben. En ik had het nog niet gedacht, of ik zag bij de volgende stal, een paar meter verder, een doos met enorm grote bloemkoolbladeren liggen! Kwam dat even mooi uit!
Ik verzamelde een tas vol bloemkoolbladeren, deed een stap opzij en zag toen een kist vol maïsbladeren! Maïsbladeren! Anderen halen achteloos hun schouders op bij het zien van een kist vol maïsbladeren en zullen zich afvragen waarom ik daar zo enthousiast over kan raken, maar maïs is altijd erg duur. Ik koop regelmatig maïs in de winkel, maar daar zitten nooit veel bladeren aan. Mijn cavia’s lusten zowel de maïs zelf als de bladeren, maar als ik ze de keus laat, kiezen ze toch de maïsbladeren. Het komt regelmatig voor dat ik maar weer eens een maïskolf eet zodat mijn cavia’s weer lekker maïsbladeren te eten hebben. Het zal wel komen omdat ze nog steeds in hun genen de maïs op de vlakten van Zuid-Amerika hebben zitten!


Het resultaat van het verzamelen van dingen die anderen weggooien: een berg bloemkoolbladeren en een berg maïs!


Hoe dan ook, ik was reusachtig in mijn sas met een kist vol maïsbladeren! Ik stouwde nog een tas vol en had toen een rugzak vol groente plus nog twee draagtassen vol groente. Het was zwaar! En het regende!
Ik kwam als een verzopen kat thuis. Maar o zo voldaan! Want ik had maïsbladeren genoeg voor een week – en nog een zak vol bloemkoolbladeren. Ik waste de bloemkool bladeren zorgvuldig, liet ze uitlekken en schudde daarna al het water eruit. De buitenste bladeren van de maïs waren niet zo mooi, maar de binnenste bladeren waren groen en sappig.

En terwijl de cavia's heerlijk aan het smullen waren, ging ik fijn verder met het bijwerken van mijn website!



Naar de volgende column.

top      home