De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.

 

Column over mijn belevenissen met cavia's.

Ik heb een website: inmiddels alweer een jaar!

Het eerste jaar


Opeens realiseerde ik me dat mijn site alweer een jaar online is! Verleden jaar juni ging hij de lucht in, op 13 juni om precies te zijn. Dat was een memorabele dag omdat ik iets lanceerde waarvan ik geen flauw idee had dat het zo groot zou worden. Ik was vr die dertiende juni al twee maanden bezig met het ontwerpen van de site en het schrijven van de paginas. En toen ik er 60 had, stond ng niet alles erop wat ik erop wilde hebben. Maar ik wilde ook weleens zien hoe mijn site er online uit zou zien en dus ging hij 13 juni de lucht in. Hoewel ik erg trots was dat mijn site nu voor de hele wereld te zien was, had ik geen idee waar dat toe zou leiden.

Vanaf 13 juni tot het einde van de maand had ik 374 bezoekers en ik was stomverbaasd. Waar kwamen al die mensen vandaan? Het was waar dat ik zelf regelmatig op mijn site had gekeken en het was ook waar dat ik aan vrienden en kennissen had verteld dat mijn site online was, maar dat alles was bij elkaar toch echt niet 374. De maand daarna had ik 776 bezoekers en de maand daarna, in augustus, ging ik voor het eerst over de 1000 heen met een bezoekersaantal van 1820. In november waren er voor het eerst meer dan 5000 bezoekers in een maand en in maart van dit jaar waren dat er meer dan 10.000. En nu ben ik onderweg naar de 15.000... het lijkt er op dat het eind nog niet in zicht is! En ik vind het iedere keer weer verbazingwekkend! Ik vond 1000 al heel erg veel! En toen ik voor het eerst 10.000 bezoekers in een maand tijd had, dacht ik echt dat het plafond bereikt was. Want het moest toch ergens eindigen? Het moest toch eens ophouden? Blijkbaar niet! En ik blijf me verbazen over het feit dat de site z succesvol is. Want de bezoekersaantallen zijn niet het enige die opliepen. Ik kreeg in het begin wel eens een mail, misschien een of twee per week. Nu krijg ik er zo'n 20 per dag! En ik heb er inmiddels, sinds de site online is, zo'n 1000 beantwoord - over allerlei onderwerpen.
De site begon met 60 pagina's, maar heeft er inmiddels 150 en het is de bedoeling dat er nog meer opkomen omdat er nog wel het een en ander over cavia's te vertellen valt!
Kortom: de site is - in meerdere opzichten - groter geworden dan ik ooit had kunnen denken!

Maar al die cijfers zeggen natuurlijk weinig over de dingen die cht belangrijk zijn. Ze geven niet aan hoeveel plezier ik er nog steeds in heb en ze melden ook niet dat velen iets aan mijn site hebben gehad; twee dingen die heel waardevol zijn. Als ik er geen plezier meer in zou hebben, dan zou ik er direct mee stoppen. Want zonder lol in datgene wat je doet, is het moeilijk om het te blijven doen! Toen ik begon, zei ik dat als ik maar n caviabaasje en maar n cavia zou kunnen helpen door mijn site, dat ik dan al tevreden zou zijn. En dat meende ik. Maar inmiddels heb ik van velen gehoord dat ze iets aan mijn site hebben gehad- en dat stemt zeer tevreden! Doe ik het blijkbaar toch goed!

De cijfers die ik hierboven meldde, verhalen niet van de lach en de traan die er k bij horen als je een interactieve site hebt. Want hoewel veel mails gaan over neutrale dingen zoals een naam opgeven voor de Cavianamenlijst of de pagina Van harte! zijn er ook honderden mails geweest over zowel leuke en droeve dingen.
Zo was daar Esther met haar beertje Boedha. Boedha zat alleen en Esther wilde hem laten castreren zodat hij daarna met een zeugje kon samenleven. Maar Boedha overleefde de castratie niet
  Doriens beertje Zorro overkwam precies hetzelfde en Zorro was nog maar net zes maanden. Ook al ken ik de mensen en de cavia's niet persoonlijk, dat soort mails grijpt toch altijd aan en ik leef mee.
Er zijn ook positieve verhalen. Zoals het zeugje van Frank die bevallen was, maar heel ziek was. Frank mailde mij om advies en ik mailde uiteraard terug. En een poos later kreeg ik het bericht van Frank dat het zeugje, dankzij mijn advies zoals hij schreef, geheel hersteld was. En Koen had een caviaweesje en vroeg mij om advies. En een tijd later mailde hij mij om te bedanken voor de hulp: het weesje was er helemaal bovenop gekomen! En dat zijn heerlijke berichten om te krijgen!
Deze vier verhalen zijn zomaar een greep uit de schier eindeloze rij persoonlijke (cavia)verhalen die ik heb mogen ontvangen. Het toont goed aan dat een website niet iets koels en afstandelijks is. Integendeel: het wordt gemaakt door mensen, is voor mensen (en cavia's uiteraard!) en mensen reageren er op, met zowel leuke als droevige berichten.

Maar toen ik met de website begon had ik niet kunnen dromen wat er allemaal uit voort zou komen. Ik wilde gewoon melden wat ik wist van cavia's en dan weer een andere site maken. Maar aan die andere site ben ik nooit toegekomen! Het bleek namelijk dat mijn site bezoekers trok, iedere maand weer meer, en dat die mensen eigenlijk allemaal positief over mijn site waren. Zo langzamerhand begon ik ook zelf te geloven dat mijn site nuttig was. En zo langzamerhand wende ik ook aan het idee dat dat wat ik op mijn site deed, ook daadwerkelijk gelezen werd door heel veel mensen. Ik het begin kan je je dat namelijk moeilijk voorstellen: dat dat wat je thuis op de pc doet, ook inderdaad gelezen wordt door anderen. Maar dat was zeker zo! Ik kreeg mails met voorstellen en ideen en op- en aanmerkingen. Allemaal zinnig en de moeite waard om ze uit te voeren. En zo zijn er diverse dingen op de site die het idee zijn geweest van een bezoeker. Zo is bijvoorbeeld de pagina Jouw cavia er dankzij Manon en haar cavia Sammie en de pagina Handtam dankzij
 Gert-Jan en Desiree.

Een ander onderdeel van de site dat is uitgegroeid tot iets wat ik niet had kunnen dromen is het forum. Het leek me wel handig om een plek te hebben waar mensen hun vragen konden stellen, maar dan z dat anderen dat ook konden zien. Op die manier zouden mensen mij niet hoeven te mailen, maar zouden ze daar terecht kunnen voor advies. Dus besloot ik een forum op te richten. Dat heb ik geweten! Inmiddels zijn er heel veel leden en hebben we Caviaverkiezingen en forumdagen en de meeste leden komen iedere dag wel even kijken - en ik heb er nieuwe vrienden aan overgehouden die ik ook in het echte leven graag zie! Wie had dat kunnen denken? Ik niet!

Kortom... de site en het forum zijn een succes. En dat had ik nooit kunnen bedenken toen ik er aan begon. Het enige wat ik wilde was mensen informatie geven over cavia's! Maar dat het uitgegroeid is tot dat wat het nu is, stemt me dankbaar. En die dankbaarheid betreft voornamelijk die duizenden bezoekers die me mailen om me een compliment te geven, om hun ideen over de site kenbaar te maken, om me deelgenoot te maken van hun leuke en droevige verhalen, om op- en aanmerkingen te geven, om te vertellen hoe het nog beter kan, om me foto's op te sturen of om me zomaar even te mailen om iets te vertellen over hun cavia. En daarom wil ik dan ook iedereen bedanken! Of je nu een cavianaam opstuurde voor de Cavianamenlijst, met een idee kwam voor een nieuwe pagina, me opmerkzaam maakte op een typefoutje of een gebroken link, de forumdag organiseerde, een bijdrage leverde aan het forum of n van die talloze andere dingen deed die een bijdrage leverden aan de site of het forum... alle bijdrages worden altijd bijzonder op prijs gesteld! Want zonder jullie hebben de site en het forum geen doel.
Bedankt!Naar de volgende column.

top      home