De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.





































In een ren kan de cavia loslopen zonder de nadelen die je hebt als hij 'gewoon' losloopt. En er zijn buitenrennen en rennen voor binnen.

 


Waarom een ren?

Een ren is een omheind stuk grond waar je cavia los kan lopen. Dat kan zowel binnen als buiten zijn. Het is erg leuk voor de cavia om te kunnen rennen en om eens iets anders te zien dan zijn kooi.

top



Soorten rennen

Er zijn allerhande soorten rennen en de meeste kan je zowel binnen als buiten gebruiken.

Er zijn ook rennen te krijgen met een afdeknet zodat de ren schaduw heeft. Let er wel altijd op dat het ook echt koel is in de ren, want ook in de schaduw kunnen de temperaturen dermate oplopen dat de cavia's bezwijken aan een hittebevanging.
Een afdeknet houdt overigens geen zware (roof)dieren tegen. Als je je cavia's in de ren laat lopen, dien je er altijd bij te blijven.
De meeste rennen zijn gemaakt van plastic of metaal, maar er zijn ook houten ren. Als een houten ren dicht is, heeft dit als nadeel dat je niet kunt zien wat er in de ren gebeurt.



top



Waar moet je op letten?

 Buitenren

Als je een cavia zomaar buiten in de tuin zet, zie je hem waarschijnlijk nooit meer terug. Hij gaat ervandoor, verstopt zich tussen de struiken, wurmt zich onder het hek door en is weg. Hij zal het zeker op een lopen zetten als hij ergens van schrikt. Een cavia overleeft het buitenleven niet; er zijn roofdieren zoals katten en honden, maar ook vossen, marters, wezels, hermelijnen en roofvogels. Bovendien is er vaak niets te eten (zeker niet in de stad), is er verkeer en wordt hij nat als het regent en krijgt hij het koud als het winter is.
Om al die ellende te voorkomen en ervoor te zorgen dat je cavia gewoon weer 's nachts in zijn eigen hok slaapt, is een ren handig. Hier kan hij veilig rennen, gras eten en andere leuke dingen doen.

Let er op dat de bovenkant afgedekt is. Roofdieren kunnen springen!
Let er óók op dat niet via de zijkant een dier naar binnen kan glippen. Ook dieren die je cavia's niets doen, zoals muizen, wil je niet in je ren hebben, want die kunnen ziektes overbrengen.
Als je bij de ren blijft, weet je zeker dat er niets gebeurt. En mocht er toch iets gebeuren, dan kun je meteen actie ondernemen en zo je cavia helpen.

top


De hele dag in de tuin

Als je de cavia de hele dag in de tuin wilt zetten, dien je een ren te hebben die net zo groot is als het binnenhok, maar beter is het om het hok veel groter te maken. Ze zitten er immers de hele dag en tenzij je ze nog binnen los laat lopen, moeten ze wel voldoende kunnen bewegen om gezond te blijven.

Let op! De ren is alleen voor overdag bedoeld. Als het donker wordt, of kouder, of het gaat regenen of je gaat weg, moeten de cavia's weer naar binnen.


Met de volgende dingen moet je rekening houden:

- De bovenkant van de ren moet afgesloten zijn zodat andere (roof)dieren niet in de ren kunnen komen.
- De onderkant van de ren moet goed aansluiten op de grond zodat geen (roof)dieren zich naar binnen kunnen wurmen.
- De ren mag niet makkelijk om kunnen worden gegooid: hij moet voldoende zwaar zijn.
- De ren mag niet in de volle zon staan: als hij toch in de zon staat, moet er ook voldoende beschutting zijn voor de cavia's. Maar houd er rekening mee dat ook in de schaduw de temperaturen flink op kunnen lopen. Om oververhitting te verkomen, moet je de temperatuur in de gaten houden.
- De ren mag niet op de tocht of in de wind staan: daar kunnen cavia's niet tegen. Je kan één of meerdere zijden van de ren afschermen.
-Als het gaat regenen of kouder wordt, moet je de cavia's naar binnen halen.
- Let er op dat je de ren niet daar neerzet waar giftige planten of bolgewassen staan. 


top


Een uurtje in de tuin

Als je je cavia's maar een uurtje of zo in de tuin wilt laten, dan kan je natuurlijk een ren maken of kopen, maar als je een kooi hebt met een bovenkant van tralies, dan volstaat dat ook.
Je haalt simpelweg het bovendeel van de kooi, zet het in de tuin en klaar is Kees! Op de pagina Vakantie vind je ook info over
je cavia laten 'grazen'.

Let op! Omdat het traliegedeelte niet zwaar is en dus makkelijk omgegooid kan worden (door roofdieren) moet je bij de kooi blijven en/of er iets zwaars op leggen.

Houd hier rekening mee:

- Zet de kooi niet op giftige planten of bolgewassen.
- Hoewel je bij de kooi blijft, moet je toch opletten of er geen andere dieren bij de kooi willen komen: een ongelukje is zo gebeurd.
- Zet de kooi niet in de volle zon, maar ook niet op de tocht.

top



 Binnenren

Een binnenren is even nuttig als een buitenren want ook in huis kunnen er immers roofdieren zijn zoals katten en honden.
Ook hier geldt dat dieren ook van de bovenkant kunnen komen, zodat een afdekking van de bovenkant van de ren een goed idee is. Als je erbij blijft, weet je zeker dat er niets kan gebeuren.

Een binnenren is ook handig als je een huis hebt met kieren en spleten, met losliggende draden of met andere dingen waardoor het niet verstandig is een cavia zomaar los te laten lopen.
As je tuindeur openstaat, is het ook handig je cavia's af te schermen van eventueel naar binnen glippende dieren door de cavia's in een ren met afgesloten bovenkant te zetten.


Een ren is heel handig, maar je dient er wel altijd bij te blijven als de ren niet afgesloten is aan de bovenkant.



Sommige cavia's zijn erg nieuwsgierig en dan is zelfs een hekwerk niet voldoende om ze tegen te houden.



Zoals deze foto bewijst!


top


Buitenrennen

Een buitenren kan heel simpel zijn: gewoon een paar hekjes en klaar! Maar dan dien je er uiteraard wel bij te blijven, ook als er wèl een bovenkant op zit. Cavia's kunnen namelijk redelijk zware dingen optillen met hun hoofd en ze kunnen makkelijk zo'n hekje optillen en zo buiten de ren komen.
Ook dien je er voor te zorgen dat de ren niet te laag is want anders springen ze er overheen. Het beste is dan ook om een ren te gebruiken die voldoende zwaar is, voldoende hoog en die afgesloten is aan de bovenkant. Dat laatste is ook van belang als je er bij blijft (wat je toch altijd moet doen) want een kat is heel snel en kan in de ren springen voor jij hem tegen kunt houden.
Je kunt dit soort situaties voorkomen door gebruik te maken van een goede ren waar geen andere dieren in kunnen en waar de cavia's niet uitkunnen.

 

Dit is een houten kinderzandbak met deksel. Het is ideaal als ren omdat het voldoende zwaar is en de deksels zorgen voor schaduw en veiligheid - hoewel je er natuurlijk altijd bij moet blijven.


De ene helft van het deksel is een raamwerk van stevig gaas en de andere helft is dicht zodat hieronder schaduw is.



En zo gezellig kan het zijn als de cavia's er in lopen! Ze kunnen rustig op steen lopen: dan slijten hun nagels ook nog!


Dit is een heel ander soort buitenren. Het is een vaste ren; hij is vastgemaakt aan de schutting.


Hier zie je hoe de hekwerken aan elkaar vastgemaakt worden.


 

Dit is een ren gemaakt van hekjes die met speciaal bijgeleverde sluitingen aan elkaar vastgemaakt zijn. Het voordeel hiervan is dat je de ren net zo groot kan maken als je zelf wilt.




Inrichting van de buitenren

Als je de buitenren gebruikt zodat je cavia's kunnen grazen op een grasveldje, hoef je er verder geen andere dingen in te zetten want het gras is al attraktie op zich. Wel moet er uiteraard gezorgd worden voor schaduw; dit kan je doen door er hokjes in te zetten, maar je kan ook een doek over de ren heen hangen. Let er dan wel op dat de temperatuur aangenaam blijft: ook in de schaduw kan het veel te warm zijn voor cavia's.
Indien je je cavia's niet op gras zet, kan je de omgeving aantrekkelijk maken met hokjes, hooi, doeken en voedsel. Je kunt op de pagina
Speelgoed kijken om te zien hoe je je cavia nog meer kan amuseren.

top



Binnenren

Een binnenren dient vaak meer om de cavia's binnen te houden dan andere dieren buiten. Als er geen andere dieren zijn, hoef je dan ook geen bovenkant op de ren te hebben, maar je moet wel een ren hebben die hoog genoeg is, anders springen ze er overheen en komen ze alsnog daar waar je niet wilt dat ze komen. Hij dient ook zwaar genoeg te zijn zodat de cavia zich er niet onderdoor kan wurmen. Indien er wel andere dieren zijn, dient hij van de bovenkant ook afgesloten te kunnen worden. Je dient er in ieder geval altijd bij te blijven, of er nu wel of geen andere dieren zijn.

Een binnenren gemaakt van hekjes. De hekjes vormen een afgesloten gedeelte. Er is een kleed op de vloer gelegd omdat deze anders te glad voor de cavia's is.


Hier zie je een detail van de hekjes

.


Je kan de hekjes in die vorm neerzetten die jij wilt. Zo zie je hier de hekjes opgesteld in een vierkant.


 

Je kan de hekjes ook ergens tegenaan zetten zodat je een groter oppervlak krijgt, in dit geval de achterkant van een bank.


top   

Inrichting van de binnenren

Je kunt de ren aankleden met doeken, hokjes, hooi en voer. Je kan op de pagina
Speelgoed kijken om te zien hoe je je cavia nog meer kan amuseren, maar wellicht heeft hij helemaal geen speelgoed nodig omdat hij het gewoon leuk vindt ergens anders te zijn en even lekker te rennen!

 

Iets in de ren zetten zodat de cavia's zich kunnen amuseren werkt altijd!

Met dank aan Sandra en haar cavia's Dobby en Buster, Desiree en haar cavia's Pluisje, Stipje en Vlekje, Frouke en haar cavia's Punky en Evy, Pleuntje en haar cavia's Gizmo, Otje en Ibbeltje en Marieke en haar cavia Punky voor de foto's waarbij Punky over het hekwerk springt.

top      home