De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.





































Hier vind je alles over kooien en hokken. En de voor- en nadelen van de diverse kooien.

Vóór je verder leest, onthoud: GROTER is altijd beter!
Een grotere kooi is altijd beter dan een kleinere! Waarom? Omdat cavia's ruimte nodig hebben. De enige manier om een cavia in een kleine kooi te houden, is door er een enorme ren aan te koppelen. Die ren mag ook je huiskamer zijn. Als je cavia iedere dag urenlang mag los lopen, volstaat een normaal formaat kooi.


Wat is de beste kooi?

Dat hangt van je budget, ruimte en voorkeur af. Sommige mensen hebben hun logeerkamer ingericht tot caviakamer, anderen hebben van hun tuin een caviatuin inclusief caviakasteel gemaakt en weer anderen hebben de helft van hun woonkamer omgebouwd tot caviaflat.
En er zijn ook massa's caviabaasjes die het wat rustiger aandoen en die een gewone plastic traliekooi voor hun cavia's hebben - en de cavia's mogen dan iedere dag los lopen in de kamer. Dat kan ook prima.
Maar onthoud: groter is altijd beter!


Hoe groot moet de kooi zijn?

De algemeen aanvaarde maten zijn:
- 80x50 centimeter voor 1 cavia
- 100x50 centimeter voor 2 cavia's
- 30 centimeter meer voor iedere cavia meer
maar als je je cavia's nooit los laat lopen, is dat veel te klein, zeker voor jonge cavia's - en cavia's moeten altijd met minimaal twéé samenwonen.

Een kooi van 80x50 centimeter is zo'n 6 A4'tjes groot.


Alle cavia's moeten iedere dag kunnen rennen als ze dat willen, maar voor jonge cavia's is het een noodzaak omdat ze alleen zo sterk en gezond worden.
Op 6 A4'tjes valt er weinig te rennen...



Hoe vaak moet ik de kooi schoon maken?

Zo vaak als nodig is. Je hebt cavia's die veel plassen en cavia's die weinig plassen. Er zijn cavia's die altijd op één plekje plassen zodat het volstaat dat te verschonen en je hebt cavia's die van de hele kooi een vieze kledderboel maken.
En in de zomer moet je natuurlijk de kooi vaker schoonmaken dan in de winter.
Gemiddeld is één keer per week genoeg. Voor cavia's die weinig plassen is een keer in de twee weken voldoende. Voor veelplassers is twee keer in de week van toepassing. In de zomer is twee keer per week meestal voldoende; bij een hittegolf is het beter om iedere dag de vieze plekken eruit te halen zodat vliegen geen kans krijgen.


Hout of plastic?

Het maakt niet uit of je een houten hok of een plastic kooi neemt voor je cavia: beide hebben echter wel voor- en nadelen, dus het hangt er maar vanaf wat je wilt.
Zorg wel voor een deksel. Hoewel cavia's geen hoogspringers zijn, kunnen vooral jonge cavia's wel degelijk springen en via het nachthokje uit de kooi komen. Ook over de plexiglas-afscheiding die caviaflats kunnen hebben, zijn weleens cavia's gesprongen of eruit gevallen. Als je daarvoor kiest, let er dan op dat de cavia's begrijpen dat ze er niet overheen mogen.

top

Plastic bak met tralies

Dit is een kooi met een hard plastic bak met een opstaande kant. De opstaande kant heeft een uitsparing waarin de bovenbouw van tralies past. Met een paar kliksluitingen bevestig je de bovenkant op de bak. Aan de bovenkant zit de opening, maar ook aan de zijkant zit een deurtje: hierdoor kan je cavia zelf in en uit zijn kooi lopen - als je dat wilt. Deze kooi heeft voldoende luchttoevoer, maar omdat er tralies rondom zitten, kan er zaagsel uitvallen als de cavia een sprintje trekt.



Plastic bak en bovenbouw met ventilatierooster

Dit is een bak van  plastic waarop een bovenbouw wordt bevestigd die alleen aan de bovenzijde tralies heeft. Er zijn mensen die zeggen dat de cavia niet voldoende lucht krijgt in zo'n kooi. Nu zal dat wel meevallen, want een dier overleeft ook in een dichte doos waar een paar gaatjes zijn geprikt.  Maar de ammoniadampen die vrijkomen door de urine van de cavia zijn slecht voor hem - en in een afgesloten kooi blijven die dampen langer hangen dan in een open kooi. Een constante doorstroom van frisse lucht is dan ook belangrijk om die dampen weg te krijgen.
Als de cavia echter op een plek staat waar het steeds tocht, zou zo'n kooi de oplossing kunnen zijn, want cavia's kunnen niet tegen tocht.
In de zomer kunnen deze kooien erg heet en broeierig worden, afhankelijk van waar de kooi staat; het is dan geen geschikt verblijf. Het is moeilijk om aan deze kooi iets te bevestigen, zoals een drinkflesje of een ruif.
Omdat er geen deurtje aan de zijkant zit, kan de cavia er niet zelf uitlopen dus je zult hem altijd uit de kooi moeten tillen en op de grond zetten. Bij kooien met een zijdeur kun je een constructie maken met loopplank zodat de cavia zelf zijn kooi in en uit kan.
Sommige kooien zijn kleiner dan 80x50 cm, dus je dient altijd de maat te controleren.



top

Houten hok

De houten hokken die er te koop zijn, zijn konijnenhokken of caviaflats.
De meeste konijnenhokken zijn zowel voor konijnen als voor cavia's te klein. Als je er toch een wilt hebben, let er dan op dat hij groot genoeg is.
Caviaflats kan je zelf maken maar je kan ze ook kopen.
 Ook worden soms op caviaforums caviaflats te koop aangeboden door caviabaasjes die hun oude flat verkopen. Let er wel altijd op dat de verdiepingen groot genoeg zijn. Een oplossing is om trapjes tussen de verdiepingen in te zetten als deze te klein zijn. Vooral jonge cavia's moeten dan toch nog iedere dag los kunnen lopen zodat ze kunnen rennen.
Veel caviabaasjes hebben een caviaflat gemaakt van een bed, een boekenkast, een dressoir, een kast of van een ander meubelstuk.


Hier een flat met drie verdiepingen; je ziet de onderste twee. Het is mijn oude caviaflat; de etages waren niet zo heel hoog waardoor het schoonmaken soms acrobatische toeren vergde!

 



Hier mijn huidge caviaflat. De ruimtes tussen de etages is 50 centimeter zodat ik overal goed bij kan. Onderin links zie je de loopplank uitliggen zodat ze kunnen rennen.
Voor de hogere etages zijn er ook loopplanken.

 


top

 Houten hok buiten

Houten hokken zijn speciaal bedoeld om buiten gebruikt te worden. Je kan er een kopen of er zelf een maken. Als je er een maakt, is het voordeel natuurlijk dat je het precies zo kunt maken als jij wilt.


Leefgedeelte en slaapdeel

Het hok moet in ieder geval uit twee delen bestaan: een daghok waar je cavia van het daglicht kan genieten en waar hij groenvoer krijgt en waar zijn bakjes staan, en het nachthok, waar hij slaapt.
Het hok moet berekend zijn op enige kou en op regen, maar het moet ook beschutting bieden tegen de zon.


Weersomstandigheden

Om je cavia tegen regen en vocht te beschermen, moet de buitenkant waterdicht zijn. Bovendien mag het niet inregenen. Je kan inregenen voorkomen door een afdakje boven het hok te maken, maar let ook op van welke kant de wind meestal komt: dat is ook de richting waarin de regen zal gaan. Het hok zo neerzetten dat hij uit de wind staat, is so wie so een goed idee, want cavia's kunnen niet tegen tocht.

Winter

Cavia's kunnen wel tegen kou, maar natuurlijk met mate. Of cavia's in de winter buiten kunnen staan, hangt af van het hok en de cavia's. Jonge, sterke en gezonde cavia's die in een groep van twintig leven en een uitstekend geïsoleerd hok hebben met veel hooi, zullen ook in een strenge winter buiten kunnen staan. Maar twee oude cavia's zullen daar veel meer moeite mee hebben. Niet alleen is hun weerstand minder, maar ze zullen ook veel meer moeite hebben om warm te blijven.
Het grote nadeel van cavia's in de winter buiten huisvesten is dat je meestal niet in de gelegenheid bent om dagelijks een paar uur naar ze te kijken. Regen en kou verhinderen je dat.
Alleen door dagelijks lang naar je cavia's te kijken, weet je hoe ze zijn en wat ze normaal doen. Als er dan iets is dat afwijkt van het normale, zie je dat meteen, juist omdat je weet hoe ze zijn als ze normaal zijn. Bij cavia's die buiten gehuisvest zijn, zul je niet midden in de sneeuw een stoel zetten om dan naar je cavia's te gaan kijken! Bijkomend probleem is dan natuurlijk dat het hok goed afgeschermd is en dat je je cavia's daarom niet zoveel ziet.


Van de grond af

Het leefgedeelte van de cavia mag nooit op de grond staan omdat kou, vocht en tocht dan makkelijker toe kunnen slaan. Zorg ervoor dat de bodem waar de cavia 's nachts is minstens 20 centimeter van de grond af is.


Eerst schuren

Omdat een houten hok van hout is, kunnen er altijd splintertjes aan zitten waar je je huid of kleding aan kan open halen. Goed nakijken en eventueel gladschuren is dan ook het beste voor je het hok in gebruik neemt.
Als je plaatmateriaal zoals MDF of iets dergelijks gebruikt, heb je dat probleem niet.

top



Wat is het beste hok voor in de woonkamer/slaapkamer/tuin/schuur/garage?

Woonkamer/slaapkamer

Als je cavia binnen woont, dan kun je ieder hok gebruiken dat je maar wilt. Het maakt dan niet uit welk hok je gebruikt, zolang de cavia maar warm en droog zit, zolang hij het in de winter warm genoeg heeft en in de zomer koel genoeg en zolang het hok of de kooi groot genoeg is.

Schuur/garage

In de garage horen geen dieren, tenzij er nooit meer een voertuig komt. Als je je cavia's in de garage of schuur huisvest, dient het geheel goed geïsoleerd te zijn. Het dient echter ook koel genoeg in de zomer te zijn. Een plat dak wordt sneller warm dan een puntdak en een golfplaten dak wordt al snel heel heet.
Je kunt ieder hok gebruiken dat je maar wilt. De cavia moet beschermd zijn tegen indringers zoals muizen en roofdieren, hij moet het in de winter warm genoeg hebben en hij moet het in de zomer niet te warm hebben. Het hok of de kooi moet groot genoeg zijn. Als hij nooit los mag lopen, moet het een hok zijn waarin hij kan rennen, het liefst een paar meter lang.

Tuin

De enige hokken die goed genoeg zijn, zijn die hokken die het weer geen kans geven. De cavia mag niet op de tocht staan, niet nat worden van de regen en hij mag het niet koud krijgen.
Het hok moet waterdicht zijn, van de grond af staan (in ieder geval het deel waar de cavia's de nacht door brengen). Eén cavia dien je binnen te halen, en een paar cavia's ook als ze oud zijn. Zieke cavia's mogen nooit buiten staan.

top



Voor- en nadelen van de diverse soorten kooien en hokken.

Plastic kooi met tralie-bovenbak

Voordelen
- Makkelijk schoon te maken, te reinigen en te desinfecteren.
- De cavia kan, als het deurtje aan de zijkant openstaat, zelf in en uit zijn kooi lopen.
- Er is constant frisse lucht in de kooi.

Nadelen
- Er kan zaagsel/hooi tussen de tralies door vallen. Als je een hekel aan rommeltjes hebt, kan dat een bezwaar vormen.
- De cavia kan knagen aan de tralies. Hoewel dit niet gevaarlijk is voor zijn gezondheid, vinden sommigen het geluid irritant.
- Je bent gebonden aan het model, in tegenstelling tot een houten hok die je zelf kan maken.
- Plastic kooien kunnen erg duur zijn.
- Een plastic kooi is niet buiten te gebruiken.



Geheel plastic kooi

Voordelen
- Er kan geen zaagsel/hooi uit de kooi vallen.
- Er zijn geen tralies om aan te knagen.

Nadelen
- Er is geen constante aanvoer van frisse lucht rondom de kooi waardoor ammoniadampen die vrijkomen uit de urine van de cavia kunnen blijven hangen.
- Er zit geen deurtje aan de zijkant in, maar alleen een opening aan de bovenkant. Als je cavia gewend is om zelf in en uit zijn kooi te lopen, kan dat niet meer.
- Je bent gehouden aan de modellen die de winkel verkoopt.
- Plastic kooien kunnen erg duur zijn.
- Een plastic kooi is niet voor buitengebruik.



Houten hok

Voordelen
- Je kan, als je het hok zelf maakt, precies bepalen hoe het wordt.
- Een hok zelf maken kan goedkoper zijn dan een plastic kooi of houten hok kopen.
- Een goed houten hok is geschikt voor een buitenverblijf, terwijl een plastic kooi alleen maar binnen gebruikt kan worden.

Nadelen
- Een houten hok is lastiger schoon te maken dan een plastic hok als het hout niet heel goed is afgewerkt.
- Hout kan gaan ruiken, terwijl plastic kooien reukloos blijven.
- Na verloop van tijd gaat de afwerking slijten. Als het hok niet opnieuw behandeld wordt, trekt urine in het hout en deze geur is nauwelijks weg te krijgen.


 

Het copyright van de foto's berust bij De Grote Cavia.

 

top      home