De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































 

Eerste hulp bij blaasproblemen om het je cavia zo draaglijk mogelijk te maken tot een behandeling kan worden ingezet en/of je naar de dierenarts kunt en/of medicijnen hebt


Deze pagina is geen uitleg over ontstaan/behandeling/symptomen van blaasproblemen! Informatie over ontstaan/behandeling/symptomen blaasproblemen vind je op de pagina Ziektes A-B.
 

Het komt regelmatig voor dat caviabaasjes mij mailen omdat hun cavia plots blaasproblemen heeft, of dat hun cavia er al langer last van had, maar het nu opeens heel erg is geworden. En je zult altijd zien; het probleem ontstaat altijd als het avond of weekend is en de dierenarts niet bereikbaar is. Het lijkt wel of cavia's altijd ziek worden op een moment dat er geen directe hulp beschikbaar is. Er zijn natuurlijk de spoedklinieken, en er zijn ook dierenartsen die voor hun klanten dag en nacht bereikbaar zijn, maar voor veel caviabaasjes zijn die mogelijkheden er niet of slechts beperkt beschikbaar.

Dus wat moet je dan doen met je cavia als je pas de volgende dag of pas na het weekend de juiste medicijnen krijgt?
Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het je cavia zo gemakkelijk mogelijk te maken tot de juiste medicijnen beschikbaar zijn. Ze werken allemaal, maar het hangt van de problemen die de cavia heeft af hoe goed ze werken, want een cavia die een lichte blaasontsteking heeft, heeft natuurlijk veel minder pijn en last dan een cavia die een nierbekkenontsteking heeft.
De belangrijkste dingen die je kunt toepassen om je cavia te helpen, zijn: warmte, rust, pijnstilling en voeding.



Warmte

Wat van groot belang is bij ziekte, is dat de cavia het warm genoeg heeft. Een nachthok helpt hierbij, want door het nachthok kan de warmte die in het nachthok aanwezig is, niet meer weg. Een nachthok dat aan drie kanten wanden heeft (en een dak), is warmer dan geen nachthok, maar bij een zieke cavia is het het beste als je ook de vierde zijde afdekt. Als die zijde namelijk open blijft, gaat daardoor de warmte weg.

Je kunt een doek of handdoek over het nachthok heen hangen om zo de warmte tegen te houden.


Een kruik houdt ook warm

Een kruik in het nachthok is een prima manier om het warm te houden. Een kruik straalt veel warmte af en dat voor urenlang. Je kunt een kruik helemaal vol doen met heet water (geen kokend water!) uit de kraan; dan blijft de kruik urenlang warm. Je kunt ook wat minder heet water erin doen om ervoor te zorgen dat de cavia het wel warm heeft, maar niet té warm. Dat kan namelijk een risico zijn van een kruik in het nachthok leggen: dat het zó heet wordt, dat de cavia het te heet krijgt.


Zelf lopen?

Een cavia die nog zelf kan lopen, zal meestal als het te heet wordt, zelf uit het nachthok gaan, dus op die manier kan hij dan afkoelen. Maar cavia's die te ziek zijn om zelf te lopen, kunnen dat niet. Als het heel heet wordt in het nachthok en de cavia kan niet zelf lopen, kan hij de hitte niet ontlopen. Het gevolg kan zijn dat hij een hittebevanging oploopt. Hieraan kunnen cavia's sterven. Het is dus zaak goed in de gaten te houden hoe warm het nachthok wordt als je er een kruik in legt.

Je kunt ook een kruik in het nachthok leggen die je niet helemaal vult, maar die je maar tot de helft vult of waar je alleen een laagje water in doet. Het voordeel is dan dat het niet heel erg heet zal worden, maar het nadeel is dat het dan ook weer snel af kan koelen.


Op een kruik liggen

Veel cavia's met blaasproblemen vinden het erg prettig om op een kruik te liggen. Dit is te vergelijken met mensen met blaasproblemen die dan op een kruik gaan zitten. De warmte ontspant namelijk en dat is erg goed bij blaasproblemen. De kruik moet dan wel redelijk plat zijn, want anders kan de cavia er niet op liggen. Je moet dus maar een beetje water in de kruik doen. De cavia zal zelf wel aangeven of hij het prettig vindt om op de kruik te liggen of niet. Als je cavia niet meer zelf kan lopen, mag je hem echter niet op de kruik leggen. Als het namelijk te warm wordt en hij kan er niet zelf meer af komen, kan hij een hittebevanging oplopen, met alle ellende vandien.


Een kruik aan de buitenkant

Je kunt ook een kruik aan de buitenkant van het nachthok plaatsen. Dat kan naast het nachthok of erbovenop. Het zal dan langer duren voor het in het nachthok warm wordt, maar uiteindelijk wordt het dat wel. Omdat dan ook het nachthok zelf warm wordt, heeft het als voordeel dat de warmte dan langer in het nachthok zal blijven hangen. Immers, als het nachthok zelf warm is, zal dat ook warmte uitstralen. Dit werkt vooral goed bij een houten hok. Ook hier moet je weer opletten dat het niet te warm wordt.


Veel hooi

Je kunt een cavia ook warm houden door veel hooi in het nachthok te doen. Té veel is niet goed omdat hij er nog wel prettig in moet kunnen liggen. De meeste cavia's vinden het erg prettig om onder het hooi te liggen. Door hun eigen lichaamswarmte wordt het dan warmer en door het hooi blijft het warmer. Het nachthok moet dan wel aan vier zijden afgesloten zijn, dus aan drie zijden met bijvoorbeeld hout (en een dak) en aan de vierde zijde een doek die je dan over het nachthok heen kunt leggen.


Doeken

Je kunt ook doeken gebruiken om je cavia warm te houden. Vooral fleece is geweldig spul, maar je hebt ook andere, zachte, warme doeken. Veel cavia's vinden het prettig om op én onder warme, zachte doeken te liggen. Je kunt dus fleece in een nachthokje leggen. Veel cavia's vinden het echter ook prettig om 'zomaar' in het hok op het hooi en onder een dekentje te liggen.


Mandje, slaapzak

Een andere manier om je cavia warm te houden, is door een mandje met bovenkant, een slaapzak of een tunneltje te gebruiken. Dat moet dan wel van warm, isolerend materiaal gemaakt zijn. Je kunt hier ook een kruikje bij gebruiken die je dan aan de buitenkant plaatst of ernaast legt. Je kunt overigens ook een kruik 'zomaar' in het hok leggen en hier een warme doek overheen leggen. De meeste cavia's vinden dan zelf het warmste plekje wel!


Tocht en vocht

Doeken over de kooi heen hangen, is ook een mogelijkheid; dat gaat in ieder geval tocht tegen.

Vocht is funest bij ziekte, dus de kooi moet helemaal droog zijn. Dat houdt ook in dat je natte of vochtige bodembedekking weg moet halen en moet vervangen door droog zaagsel, droge doeken of wat je dan ook gebruikt als bodembedekker.


Lamp

Je kunt ook door middel van een lamp de kooi warm houden. Dit is minder effectief dan de andere methoden omdat een lamp overal schijnt en dus de kooi nooit zo warm zal krijgen als bijvoorbeeld een kruik. Een uitzondering hierop is als de cavia direct onder het lampje kan liggen, maar dan moet de cavia hier wel aan gewend zijn.


Verwarming

De ruimte waar de zieke cavia staat, moet altijd aangenaam warm zijn. Je moet de cavia echter NOOIT op de verwarming/kachel of naast de verwarming/kachel plaatsen, want dit kun je niet goed controleren en het kan al snel heel erg heet zijn. Je moet minimaal een paar meter afstand hebben tussen de verwarming en de kooi.


Jezelf

Je kunt ook je cavia warm houden door hem bij je op schoot te nemen, eventueel onder een warme doek. Dit doet je cavia alleen goed als hij gewend is aan op schoot zitten en als hij het prettig vindt. Echter, ook bij cavia's die het fijn vinden om op schoot te zitten, moet je er rekening mee houden dat als je je ziek voelt en pijn hebt, je meestal geen zin heb in die dingen die je eerst wel leuk vond.

Dus als je cavia ziek is en hij heeft geen zin om te spelen, te lopen, te rennen of om al die andere dingen te doen die hij wel deed toen hij nog gezond was, dan zal hij op schoot zitten ook geen goed idee vinden; dan ligt hij liever in zijn nachthokje.


Rust

Een zieke cavia heeft rust nodig. Ziek zijn kost veel energie, dus alle energie die hij heeft, moet hij kunnen gebruiken om beter te worden. Daarom moet je de ruimte waar je cavia staat, rustig houden. Dit houdt in:
- Geen lawaai maken.
Dus geen radio of televisie aan. Geen games spelen die geluid maken. Geen filmpjes afspelen op internet met geluid. Niet telefoneren met luide stem. En ook geen ander geluid veroorzaken, dus niet gaan stofzuigen, schoonmaken en dergelijke.
- Niet het hok schoonmaken of andere dingen doen in of rondom de kooi.
Alles wat onrust veroorzaakt, kun je beter laten. De enige keer dat je het hok schoon mag maken, is als het vies is en hij last van die viezigheid ondervindt.
Je kunt bij een heel zieke cavia, indien het beter is hem niet te storen, zelfs beter een laag hooi neerleggen over de paar vieze plekken van de ondergrond en daarop een fleecedeken en dan de zieke cavia er weer opzetten, dan dat je het hele hok overhoop haalt om de vieze plekken te verwijderen.
Bij een zieke cavia is het van belang dat hij zoveel mogelijk rust kan houden. En een paar dagen een paar vieze plekken in het zaagsel kan geen kwaad. Tenzij het natuurlijk hoogzomer is en overal vliegen zitten; dan gaat reinheid en hygiene weer vóór de rust die hij nodig heeft! En als het niet slechts een paar natte plekjes zijn, maar een compleet natte onderlaag, dan moet het natuurlijk wél schoongemaakt worden. Je moet altijd de afweging maken of dat wat je doet jouw cavia meer last bezorgt of juist helpt in het proces om beter te worden.
- Andere cavia's rustig houden.
Cavia's kunnen veel herrie en onrust veroorzaken, dus het is zaak ze rustig te houden zodat je zieke cavia er geen last van heeft. Indien je cavia's hebt die hun energie kwijt moeten, is het het beste om die dagelijks (meerdere malen) los te laten lopen zodat ze weer rustig zijn als ze in hun hok zitten.
Indien de cavia's erg veel onrust veroorzaken, is het slimmer om de zieke cavia zijn rust te gunnen en dan de cavia's tijdelijk bij hem weg te halen. Het is dan beter om de andere cavia's in een andere kooi te plaatsen zodat de zieke cavia gewoon in zijn eigen hok kan blijven wonen. Je moet altijd stress zien te voorkomen en een verhuizing is nu eenmaal stressverhogend. Daar kunnen gezonde cavia's wel tegen, dus vandaar dat je beter hen weg kunt halen dan de zieke cavia te verhuizen.
Je moet overigens wel opletten dat je de andere cavia's niet weghaalt als dat de zieke cavia schaadt. Want cavia's zijn groepsdieren en willen dus altijd graag een andere cavia om zich heen hebben. Dat geldt ook en vooral bij zieke cavia's. Er is niets zo erg als ziek zijn én je eenzaam voelen. Een cavia heeft veel steun aan een andere cavia, dus als de andere cavia of cavia's geen onrust veroorzaken, dan kun je ze beter bij de zieke cavia laten. De zieke cavia zal dan juist gesteund worden door de anderen. En die anderen kunnen hem dan ook nog eens warm houden als ze samen in het nachthok zitten.



Pijnstilling

Pijn is ellendig en een reden voor cavia's om minder te gaan eten of om te stoppen met eten. En cavia's die minder eten of stoppen met eten, krijgen daar altijd last van, zoals problemen met maag en darmen, gasbuiken, verminderde weerstand, en een gebit dat niet genoeg afslijt.

Blaasproblemen kunnen zeer pijnlijk zijn. Er zijn pijnstillers die je via de dierenarts kunt verkrijgen, zoals Metacam en Carprofen, maar je kunt ook online of bij de dierenwinkel pijnstilling kopen. Voor Metacam heb je bij het online bestellen een recept van de dierenarts nodig. Metacam is niet bij de dierenwinkel te verkrijgen. Carprofen is online nog wel vrij te verkrijgen, en ook bij sommige dierenwinkels.

Je kunt ook bepaalde voeding en kruiden aan je cavia geven die een pijnstillende werking hebben. Zo helpt venkel tegen pijn van het onderlichaam, net zoals madeliefje (de bladeren en de bloemen). Ook pompoen en blauwe bosbessen zijn pijnstillend.
Je kunt ook kamille, rozemarijn en salie geven; misschien heb je die wel in huis. Je kunt ze malen en geven of er thee van zetten en dan geven.
Omdat het natuurlijke middelen zijn, duurt het echter langer voor ze gaan werken.

Let op! Geef nooit menselijke medicijnen aan een cavia, zoals paracetamol! Geef ook nooit medicijnen die bedoeld zijn voor andere dieren aan cavia's, zoals honden of katten! De enige uitzondering hierop is als je dierenarts een dergelijk middel voorschrijft of als je heel zeker weet dat het geen kwaad kan. Omdat er zo weinig medicijnen voor cavia's ontwikkeld zijn, mogen cavia's sommige medicijnen die voor andere dieren bedoeld zijn wel gebruiken, maar nogmaals: geef dit alleen als je voor de volle 100% weet dat het geen kwaad kan. Als je het niet zeker weet, doe het dan niet!



Voeding

Om beter te worden, is energie nodig en de energie moet uit voeding worden gehaald. Het is dus heel belangrijk dat de cavia blijft eten. Als hij minder gaat eten, moet je hem bijvoeren. Als hij helemaal niet meer zelf eet, dan moet je hem dwangvoeren.
Je vindt meer informatie over dwangvoeren op de pagina Ziektes C-D onder Dwangvoederen.

=================

Deze pagina is geen uitleg over ontstaan/behandeling/symptomen van blaasproblemen! Informatie over ontstaan/behandeling/symptomen blaasproblemen vind je op de pagina Ziektes A-B.
 

 

top      home