De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.





































Zit je cavia wel warm? Hier wat tips om hem de winter door te krijgen!

 

Cavia's die binnen wonen

De meeste cavia's wonen binnen, bij ons in huis. Als je cavia's in de woonkamer staan, dan hebben ze het meestal warm genoeg omdat in de woonkamer de kachel brandt. Toch kunnen ze het ook dan koud hebben. Als de kooi op de grond staat of tegen een muur die koud is of als ze bij een koud raam staan, zullen de cavia's het minder warm hebben.
Het beste is om de kooi van de grond te zetten, minimaal 20 centimeter. Dan heeft tocht ook geen kans.

Als de kooi bij een buitenmuur staat of dicht bij een raam, kan de winterkou naar binnen trekken en dus ook naar de kooi. Het beste is natuurlijk om de kooi dan ergens anders neer te zetten, maar als dat niet wil, dan zul je de kooi moeten isoleren. Je kunt dan tussen de kooi en de muur isolatiemateriaal stoppen. Folie dat de warmte binnenhoudt en de kou weerkaatst is prima.. Je kunt tussen het folie en de kooi ook dik schuimrubber plaatsen, als extra isolatie. Is daar geen ruimte voor, dan zijn dikke fleecedekens ook goed.

In de kooi komt natuurlijk veel hooi. Hooi isoleert namelijk heel goed. Stop daarom veel hooi in het nachthok, maar leg ook een laag hooi op de bodem van de kooi, dus waar de cavia op loopt (niet onderop in de kooi maar boven op het zaagsel). Rondom het nachthok kun je ook flink wat hooi stoppen en als je daar dan een dikke trui of een dikke handdoek of een andere dikke doek overheen legt, dan blijft het absoluut warm!
Veel cavia's vinden het geweldig om in of onder een doek te liggen, dus als de doek over het nachthok heen afhangt naar de grond, is de kans groot dat ze niet meer in het hok maar ernaast, lekker onder de doek gaan liggen!



top




Cavia's die buiten wonen

Cavia's kunnen goed tegen de kou, maar dat betekent niet dat je ze zomaar naar buiten kunt doen. Als je je cavia's buiten wilt huisvesten, dan moet je daar in het voorjaar mee beginnen. Cavia's hebben ruim een half jaar de tijd nodig om te wennen aan het buiten leven en aan de langzaam dalende temperaturen. Ze gaan dan een dikkere vacht ontwikkelen, maar daar moeten ze uiteraard wel de tijd voor hebben.

Cavia's die buiten wonen, moeten beschermd zijn tegen vocht, tocht en kou. Dat laatste mag misschien raar overkomen, want cavia's die buiten wonen, kunnen toch tegen de kou? Ze kunnen echter alleen tegen de kou als ze warm kunnen zitten. Een cavia buiten op het grasveld in de winter gaat dood omdat hij niet warm kan worden en zich niet op kan warmen. Er zijn cavia's die gewoon in de sneeuw naar buiten gaan en dat geweldig vinden, maar dat kunnen ze alleen maar doen als ze een hok hebben waar ze in op kunnen warmen. En dat hok moet dus beschermd zijn tegen vocht, tocht en kou.

Dat binnenhok moet dus warm zijn. Dat bereik je door het goed te isoleren. Een hok buiten zetten, zoals bijvoorbeeld een konijnenhok, en er wat isolatiemateriaal omheen doen zoals je zou doen bij een binnenhok, kan echter niet bij een buitenhok. Een binnenhok voor de buiten wonende cavia moet namelijk geheel afgesloten zijn van de buitenwereld. Er mag wel een tussenstuk zijn zodat de cavia naar buiten kan, naar de ren, maar het binnenhok moet dermate warm zijn dat de cavia's niet ziek kunnen worden van de kou.

Een oplossing voor de buiten wonende cavia, is een schuur isoleren en daar zowel een binnenhok als een buitenhok in maken. Het binnenhok is dan extra ge
ïsoleerd en de cavia kan vanuit het binnenhok naar het buitenhok dat alsnog in de schuur zit. In het buitenhok is de temperatuur iets lager dan in het binnenhok. Vanuit het buitenhok kan de cavia dan echt naar buiten, naar de ren.

De ren moet altijd veilig zijn. Roofdieren zoals katten, vossen en dergelijke zijn het grootste gevaar. Daarom moet de ren overdekt zijn als je er zelf niet bij kunt zijn. Giftige planten mogen niet in de ren voorkomen. Omdat cavia's dol zijn op gras, is het een goed idee om een deel van de ren te laten groeien terwijl ze in het andere deel mogen eten van het gras. Als dat deel dan kortgewiekt is, mogen ze naar het andere deel met langer gras.



top




Let op!

Het grootste probleem bij cavia's die buiten wonen, is dat je ze niet ziet. Zo zie je niet of ze ziek worden of niet. Als je namelijk de hele dag voor de caviakooi zit, weet je precies hoe je cavia's zijn en doen. Je weet wanneer ze eten, hoe ze eten, wat ze eten en hoeveel ze eten. Je kent hun gedrag en weet of het normaal is dat ze veel slapen of dat ze actief zijn. Als je maar lang genoeg naar een dier kijkt, weet je precies hoe hij is. En dan zie je het onmiddellijk als hij opeens iets doet dat hij normaalgesproken nooit doet. Als een cavia opeens veel slaapt terwijl hij vroeger actief was, dan zie je dat meteen. Als een cavia opeens stopt met eten, dan zie je dat al bij de eerste hap.
En dan kun je meteen ingrijpen.
Bij cavia's die buiten wonen, is dat niet zo. Die zie je niet. En dat terwijl je ze eigenlijk wel zou moeten zien. Je zou iedere dag een paar uur bij ze moeten gaan zitten. Gewoon, om te zien wat ze doen en hoe ze het doen. Alleen door je dieren goed te kennen, valt je iedere afwijking op. En een afwijking van het normale gedrag, kan een ziekte inhouden.

Voor je je cavia's dan ook buiten wilt huisvesten, dien je je af te vragen of je dan wel genoeg naar ze kunt kijken zodat je weet wie ze zijn en zodat je meteen in kan grijpen als dat nodig mocht zijn.



top



Extra warmte

Heeft je cavia extra warmte nodig in de winter? Misschien staat je cavia op een koude plek in huis of misschien is hij ziek. Dan zul je hem warm moeten houden.
Het eerste wat je dan doet, is de kooi vol stoppen met hooi. Een dikke laag op de bodem op het zaagsel en dan veel hooi in en rondom het nachthok. Rondom het nachthok leg je dan doeken, zoals fleecedekens of oude dikke truien. Vooral wol isoleert heel goed.
Op het nachthok, tussen de lagen isolatiemateriaal van fleece of truien leg je dan een paar kruiken.
Bij een klein nachthok zul je er maar één kruik kunnen neerleggen, maar bij heel grote nachthokken passen wel drie kruiken.
En naast en achter het nachthok kun je ook kruiken leggen. Dat kost je dan wel een paar kruiken, maar als je meer cavia's in meerdere hokken hebt en er worden er opeens een paar tegelijkertijd ziek, dan ben je juist blij dat je acht kruiken hebt! ;) :)

Let er  wel op dat er in de kooi nog een plek is waar het niet warm is. Als de hele kooi oververhit is, heeft de cavia geen plekje meer over om af te koelen. Daarom moet je altijd één deel van de kooi verwarmen en het andere deel juist niet.

De cavia moet uiteraard nog zijn nachthok uit kunnen komen, dus je zult altijd een opening moeten houden. Als de cavia het te warm krijgt, dan zal hij zelf het nachthok verlaten. Ook heel zieke cavia's doen dat. Ondanks dat moet je altijd controleren of de cavia het niet te warm heeft. Te veel warmte kan namelijk voor oververhitting zorgen.
Cavia's die niet meer kunnen lopen omdat ze bijvoorbeeld (tijdelijk) niet goed kunnen lopen of omdat ze stervende zijn, zul je extra goed moeten controleren om te zien of ze het niet te warm hebben.



top



Warmtematjes en lampen

Je kunt ook gebruik maken van warmtematjes of lampen. De ouderwetse lampen geven niet alleen licht, maar ook warmte af. Het enige wat je dan ook hoeft te doen, is een lamp op de kooi te richten. Des te dichterbij de lamp staat, des te meer warmte zal er in de kooi komen.  Let er wel op dat de lamp niet de hele kooi verwarmd, maar slechts een deel. De cavia moet altijd naar een koeler deel toe kunnen gaan als hij het te warm krijgt.

Een andere mogelijkheid zijn warmtematjes. Je kunt deze onderin de kooi leggen, dus onder de bodembedekking. Je dient er dan wel op te letten dat de cavia er niet bij kan komen en dat hij ook niet bij het snoer kan komen.
Doe het warmtematje uit als je weggaat. Controleer als je terug bent, of de cavia geen snoer heeft doorgebeten en dat hij niet aan het warmtematje heeft kunnen komen.
Een andere, veiligere, mogelijkheid is om het warmtematje bovenin de kooi te leggen of te hangen. Je kunt doeken over de kooi heen hangen en daar het warmtematje tussen stoppen. De warmte zal dan naar de kooi gaan.

 

top      home