De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.





































In de zomer wil je natuurlijk ook je cavia goed verzorgen. Maar door de warmte kunnen er een aantal problemen ontstaan. Met onderstaande tips houden zowel jij als je cavia het hoofd ook in de zomer koel!

Er is een hittegolf op komst. Hoe houd je je cavia koel?
 

Meet de temperatuur!

 

Een cavia kan niet zweten

Water

Omgeving kooi

Voedsel

In de kooi

Insecten

De cavia zelf

Vervoer 


Meet de temperatuur!

Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe warm het nu precies is bij jou thuis? Of in de caviakamer? Of in de kooi van je cavia? Vaak weet je wel ongeveer hoe warm het is, maar net niet helemaal. En vaak vraag je je af of je cavia's het nu wel of niet te warm hebben. Er is één heel simpele manier om daar achter te komen: Koop een thermometer!
Deze zet je naast de kooi, of in de kooi, of in het nachthokje van de cavia (wel zorgen dat hij er niet aan kan knagen) en zo weet je exact hoe warm het is!



Een cavia kan niet zweten

De cavia kan niet zweten zoals de mens. Hij heeft geen zweetklieren op zijn lichaam, alleen aan de onderkant van zijn voetzolen heeft hij een paar zweetklieren. Die zijn echter niet genoeg om hem af te koelen als hij het te warm heeft. Daarom heeft de cavia nog een andere manier om warmte af te voeren: via zijn oren. Warm bloed gaat naar zijn oren dat vervolgens, omdat zijn oren onbehaard zijn, afkoelt. Het afgekoelde bloed gaat zijn lichaam weer in en koelt zo zijn lichaam.
Echter, ook dat kan niet genoeg zijn, want de oren van een cavia zijn niet heel groot. Daarom zijn cavia's bevattelijk voor hittebevanging: ze kunnen het dus snel te heet krijgen. Daarom mag de cavia nooit in de volle zon of in de zon staan. Je moet altijd letten op de temperatuur want ook in de schaduw kan het snel te warm worden.



top







Omgeving kooi

Cavia's kunnen veel beter tegen kou dan tegen hitte. Vanaf 30 graden, een hittegolf, kunnen cavia's sterven aan de hitte, maar vanaf 25 graden kunnen ze al ernstig last krijgen van de warmte.


Nooit in de zon

Alle reden dus om de kooi op de koelste plek te zetten die je kan vinden in huis. De kooi mag so wie so nooit in de zon staan. Ook gedeeltelijk in de zon is niet aan te raden omdat de zon dan alsnog het schaduwdeel verwarmt en het ook daar makkelijk te warm kan worden. Achter glas kan de temperatuur snel oplopen, dus als je cavia voor het raam staat, zorg dan niet alleen voor voldoende schaduw in de kooi zelf, maar zorg er ook voor dat de luchttemperatuur niet te hoog wordt. Bij twijfel dien je altijd de kooi weg te halen! De kooi kan beter te koel dan te warm staan.


Liever zonder vocht

Als de lucht erg vochtig is, lijkt het warmer dan wanneer de lucht (heel) droog is. Dat klamme en benauwde weer dat we in Nederland en België vaak hebben, komt omdat de luchtvochtigheid dan erg hoog is. Aan de luchtvochtigheid buiten kan je niets veranderen, maar aan de luchtvochtigheid binnen wel door een luchtontvochtiger. Deze zijn bedoeld om vochtige ruimtes droger te krijgen en dat doen ze door het vocht uit de lucht te halen. Je hebt elektrische apparaten die dat doen, maar je kan ook een vochtvreter gebruiken. Het nadeel van een vochtvreter is dat je de vulling moet vervangen, maar het voordeel is dat ze goedkoper zijn dan een elektrische luchtontvochtiger.
Andere materialen die vocht aantrekken en dus de lucht droger maken en die je in een bak of iets dergelijks kan leggen zijn kattengrit, koeienlikstenen, droogparels en (keuken)zout.

Een elektrische luchtontvochtiger, in dit geval van het merk DeLonghi.


Binnenkooi

Als je de kooi kan verplaatsen, dan is het makkelijk hem op een koele plek te zetten. Controleer of die plek ook de hele dag in de schaduw ligt; het kan gebeuren dat, omdat de zon draait, hij later alsnog in de zon komt te staan. Dan dien je hem uiteraard vóór dat gebeurt, weer te verplaatsen.
Indien je echter een caviaflat hebt of een andere constructie die je niet kan verplaatsen, dan dien je de omgeving waar de kooi staat, zo koel mogelijk te houden.
Je kan altijd een fan of ventilator laten draaien, maar zet hem dan niet recht op de kooi, maar er schuin langs; zo wordt het toch koeler zonder dat het tocht. Met de gordijnen dichthouden op de plek waar de zon schijnt, houd je ook al een deel van de warmte buiten.
Je kan ook witte of in ieder geval lichtgekleurde doeken over de kooi hangen; de kleur wit weerkaatst namelijk het licht.
Een airco is natuurlijk het meest ideale, en er zijn fokkers die airconditioning aan hebben laten leggen in de schuur of de kamer waar de cavia's staan - en er dan zelf de hele dag verblijven, natuurlijk, omdat het heerlijk koel is!


Buitencavia's

Wat voor cavia's die binnen wonen geldt, geldt ook voor buitencavia's; ze mogen nooit in de directe zon staan en moeten altijd schaduw hebben. Omdat het in de schaduw ook behoorlijk heet kan worden, dien je ervoor te zorgen dat de temperatuur draaglijk blijft, maar liever nog dat deze aangenaam is. Je kan de warmte buitenhouden door luiken te maken voor een deel van de kooien, of door er witte of in ieder geval lichtgekleurde doeken overheen te hangen; de kleur wit weerkaatst namelijk het licht.


De ren

De ren mag voor een deel in de zon staan, want cavia's vinden zon lekker, maar alleen als de omgevingstemperatuur niet te hoog is (niet hoger dan 25 graden). Als het warmer is, kan je beter de ren helemaal in de schaduw zetten; let er ook dan goed op dat de temperatuur niet te hoog oploopt.
De beste tijden om cavia's buiten te zetten zijn 's ochtends, maar wel als het gras droog is, en 's avonds, voor de eventuele avonddauw het gras weer vochtig maakt. Overdag, en zeker op het heetst van de dag (tussen 10 en 2 uur) is het niet verstandig ze buiten te laten.
Als je controleert hoe warm het is, doe dat dan op dezelfde hoogte als waar de cavia zich op begeeft; het kan namelijk goed zijn dat het dicht bij de grond warmer is omdat daar geen wind staat.


Een frisse duik

Je kan een ondiepe bak water in de ren zetten; sommige cavia's vinden het lekker om te pootjebaden. Alle cavia's kunnen zwemmen, maar niet iedere cavia vindt water leuk, dus je moet ze nooit dwingen en ze moeten altijd zelf in en uit het water kunnen komen. Vermijd daarom te diep water en bakken waar ze niet zelf in en uit kunnen komen.
Een natuurlijke holte in het grasveld vullen met water kan ook prima, maar ook hier geldt dat het niet te diep mag zijn en dat ze er zelf makkelijk in en uit kunnen komen. Je kan een plankje er in leggen zodat ze op die manier erin en eruit kunnen komen.
Houd er echter altijd rekening mee dat ze ergens van kunnen schrikken; en ook dan moeten ze er snel en makkelijk uit kunnen komen.


top







In de kooi

Zaagsel en hooi zijn heerlijk in de winter, maar bij een hittegolf zijn ze alleen maar warm en plakkerig. Cavia's zullen altijd het koelste plekje van de kooi proberen op te zoeken. Zorg er in ieder geval voor dat het zaagsel droog is en dat ze op hooi kunnen liggen; zo kunnen ze kiezen of ze op zaagsel of op hooi liggen.
Omdat je in de zomer, en zeker tijdens een hittegolf, toch veel vaker de kooi moet verschonen, is het het beste om een dun laagje zaagsel er in te leggen en het laagje hooi ook dun te houden. Als je er uitgevouwen kranten onderlegt en ervoor zorgt dat deze elkaar overlappen, kan je de kranten oprollen als het vies is geworden en het zo in één keer weggooien.


Mogelijkheden om een koel plekje in de kooi te creëren zijn:
- een pak kranten: deze zijn koeler dan zaagsel en hooi. Je kan ze ook in de koelkast leggen zodat ze nog koeler zijn;
- een stoeptegel of andere steen: deze wordt nog koeler als je hem een paar uur in de koelkast legt, maar zorg er wel voor dat hij niet ijskoud wordt;
- de kale vloer van de kooi, als deze tenminste van hout is: hout is koeler dan zaagsel en hooi;
- de bovenkant van een nachthokje: zowel kartonnen als houten nachthokjes komen ervoor in aanmerking;
- een handdoek: je kan deze ook even in de koelkast leggen;
- gras; dit is koeler dan hooi of zaagsel en cavia's vinden het nog lekker ook.


Water als koelelement

Je kan kleine plastic flesjes vullen met water, deze in de koelkast of in het vriesvak leggen en er dan een sok omheen doen. Zo heb je een mini-koelboxje waar de cavia tegenaan kan liggen. Let er wel op dat de cavia niet te koud wordt of te snel afkoelt, want dat is niet goed.
Als je de flesjes in de vriezer let, vul ze dan niet helemaal; ijs zet namelijk uit en neemt meer ruimte in dan water, en als je de flessen helemaal vult, zullen ze scheuren of kan met kracht de dop eraf geschoten worden.
Je kan de koude plastic flesjes (of grotere plastic flessen) ook gewoon in de kooi leggen; daar wordt het ook al koeler door.
En natuurlijk kan je ook een koelelement zoals gebruikt wordt in een koelbox, gebruiken. Maar wellicht heb je die zelf wel nodig aan het strand!

Vul een plastic fles met water, maar zorg ervoor dat er voldoende ruimte aan de bovenkant overblijft voor het water om uit te kunnen zetten als het ijs wordt.
Het duurt een paar uur voor het flesje helemaal bevroren is.

Als het eenmaal zo ver is, laat je het flesje in een sok glijden, of je wikkelt er een doek omheen, en dan kan het in de caviakooi gelegd worden. Ook als de cavia er niet tegenaan gaat liggen, verlaagt het de temperatuur in de kooi waardoor het voor de cavia aangenamer wordt.

 



Lampen in de kooi

Als je lampjes in de kooi hebt, houd er dan rekening mee dat deze warmte afgeven en dat dat net te veel kan zijn als het een warme zomer is.
TL-buizen hebben dat probleem niet, maar zijn dan weer niet zo behaaglijk in de winter. TL-buizen geven een kil licht, maar er zijn tegenwoordig ook warmgekleurde TL-buizen.
Als de lampen in de kooi te warm zijn, kan je ze uitdoen en de kooien van buitenaf verlichten met een lamp die verder weg staat; op die manier wordt de warmte verspreid en blijft de kooi koeler.
Let er ook op dat de vloer van de kooi warm wordt van de lamp die aan het plafond hangt van de kooi er onder; dit uiteraard als je meerdere verdiepingen hebt (in bijvoorbeeld een caviaflat).

top







De cavia zelf

De vacht

Cavia's komen van oorsprong uit een koude omgeving. Warmte en hitte kennen ze dus niet echt. Omdat ze bij ons vooral gefokt zijn op het uiterlijk, hebben veel cavia's een enorme vacht. Die vacht kan behoorlijk warm worden en het kan ook gaan broeien. Daarom is het, zeker in de zomer als het heel heet is, beter om de vacht van je cavia af te knippen.
Meer informatie over knippen vind je op
de pagina Was & Knip!
Omdat cavia´s niet kunnen zweten om af te koelen (alleen onder hun voetzolen heben ze een paar zweetklieren) verloopt de afkoeling van het lichaam via geleiding. Dat werkt als volgt: de bloedvaatjes die in de huid zitten, worden groter. Bloed wordt naar die bloedvaatjes gepompt. Vervolgens koelt het bloed af aan de buitenlucht. Dat koelere bloed wordt weer het lichaam ingepompt zodat het lichaam koelt, waarna warm bloed weer naar de huid wordt gepompt. Het probleem met cavia's is echter dat ze haar hebben en dat koelt minder goed en minder snel dan naakte huid. Daarom is de koeling het grootste bij de oren, die immers kaal zijn. Een cavia met een dikke vacht met lange haren heeft dan ook veel meer moeite om koel te blijven dan een cavia met een korte vacht. Door de dikke vacht en lange haren kan het bloed in de huid niet goed afkoelen. Daarom is het veel beter om in de zomer langharige cavia's kort te knippen.


Amadea (driekleur Tessel) met haar...

... en zonder haar! De stakker! Het ziet er misschien niet zo imposant uit als de lange bos, maar het is lekker koel en het groeit vanzelf weer aan.



Beweging van je cavia

Het is volstrekt normaal dat in tijden van warmte, en zeker bij een hittegolf, je cavia absoluut niets doet. Door het bewegen ontwikkelen de spieren warmte, en dit is ongewenst als het al zo warm is. Dwing je cavia daarom nooit om te bewegen als hij dat niet wil.
En zorg er ook voor dat je cavia zo weinig mogelijk beweegt. Als je weet dat je beer helemaal gek wordt van de zeugjeslucht in de ren als de zeugjes daar gezeten hebben, laat hem daar dan niet in, want hij zal dan toch gaan bewegen. Het is beter hem dan in zijn eigen kooi te houden en hem weer te laten bewegen als het minder warm is.

Het gedrag van je cavia

Ik heb een cavia, Ilios, die niet beweegt als het niet hoeft. Hij beweegt simpelweg nooit, tenzij hij eten ziet; dan sjokt hij erheen. Als hij wèl een keertje loopt, dan schrik ik bijna! En dan roep ik hem altijd toe dat hij voorzichtig moet zijn nu hij zo opeens beweegt!
Ilios is het type cavia dat dus gewoon blijft liggen. Ook als je onder een lamp ligt en het een hittegolf is, blijf je gewóón liggen. Ook al zijn er overal koelere plekjes dan onder de lamp, als je daar eenmaal ligt, dan lig je daar!
Dat soort cavia's moet je dus in de gaten houden. Die bezorgen zich ongemerkt een hittebevanging. Mijn cavia Ilios ziet gewoon het nut er niet van in om je te bewegen, ongeacht hóe heet je het hebt, maar er zijn ook cavia's die te dom zijn om iets door te hebben, of die het gewoon niet vatten dat het dáár koeler kan zijn dan híer.


Afkoelen met water

Als het echt niet te harden is, kan je de cavia ook voorzichtig zelf wat nat maken met lauwig tot lauwkoel water; op die manier koel je op twee manieren:
1. Doordat het vocht verdampt, wordt de temperatuur van de huid lager en daardoor daalt de gehele lichaamstemperatuur. Let hier wel goed bij op, want een hete cavia die te snel afkoelt, raakt in shock, en een natte cavia vat makkelijk kou.
2. Doordat het bloed langs een koele huid stroomt, wordt het bloed kouder, en hierdoor koelt het lichaam.
Je moet altijd beginnen met lauwig water; daarna mag je overgaan op lauwkoel water en daarna op koel water. Je mag nooit, maar dan ook NOOIT, beginnen met koud water; hier kan het bloed plaatselijk dermate van afkoelen dat de organen een opdonder krijgen als dat bloed die organen bereikt. Een ander effect van koud water is dat de aderen samentrekken en er dus helemaal niet meer gekoeld kan worden via de bloedsomloop.

LET OP! Ongeacht hoe je de cavia bevochtigd of nat maakt: houdt hem altijd in de gaten en doe het met beleid. Bij zeer hoge temperaturen kan een te snelle afkoeling voor nog veel meer problemen zorgen dan je probeert op te lossen door hem nat te maken!

- De veiligste methode is om de poten nat te maken; dit doe je het makkelijkst door hem even in een bakje water te houden. Omdat de poten de uiteinden van het lichaam vormen, zal een afkoeling van de huid niet direct invloed hebben op de vitale organen. Het heeft echter natuurlijk altijd indirect invloed op de organen omdat het bloed bij de poten afkoelt en dit bloed door het lichaam wordt gepompt. Het afgekoelde bloed komt door heel het lichaam. Het is dus slecht als de poten langere tijd in koud water worden gehouden.
Als je wilt weten hoe het voelt als je lichaam wordt gekoeld door afgekoeld bloed, dan kan je je polsen een poos onder koud stromend water houden; je zult opeens merken dat je even rilt.

- Je kan de huid nat maken; maak niet de hele cavia nat, maar doe het op een paar plekken en dan het liefst op de rug. Maak de cavia alleen nat op de flanken en buik als het echt niet anders kan; deze plekken zijn gevoelig omdat hier de organen zitten. (Is de cavia daarentegen oververhit, dan dien je wel op de buik en flanken te koelen omdat dat een noodsituatie is.)

- Je kan eventueel ook de kale plekken achter de oren bevochtigen; hier lopen veel aderen net onder de huid en deze plekken zijn altijd al zeer warm.

- Een andere mogelijkheid is een nat doekje over de cavia heen te leggen; let er dan wel op dat de luchtvochtigheid ònder de doek niet dermate hoog wordt dat de cavia er last van krijgt. Veiliger is het om met een natte doek over de vacht van de cavia te vegen.

LET OP! Als je cavia door hitte bevangen is, is dat een levensbedreigende situatie waaraan hij sterft als er niets wordt gedaan. Je dient onmiddellijk naar de dierenarts te gaan.
Meer informatie over oververhitting staat op
de pagina Ziektes O-P-Q.


Zonnebrand

Cavia's die kaal zijn, lopen kans te verbranden door de zon, maar ook cavia's die kale plekken van ouderdom hebben of die hersteld zijn van schurft of een wond maar waar het haar nog moet groeien, en de oren en neus van de cavia kunnen verbranden. Ook als je de vacht van je cavia kort hebt geknipt, en de huid erdoorheen schemert, loopt je cavia gevaar te verbranden, zeker als zijn huid rose is.
Het beste is om ze uit de zon te houden, zeker de naaktcavia's, maar een sunblock kan een uitkomst zijn indien je cavia buiten loopt en alleen een paar kleinere plekken heeft die gevaar lopen.

Deze cavia heeft een rose huid en heel lichte haren waardoor hij, nu hij geknipt is, kans loopt zonnebrand op te lopen als hij in de zon is.



Ziek, oud, zwanger of jong

Net zoals bij mensen, hebben ook bij cavia's de zieken, ouden, zwangeren en jongeren het zwaarder tijdens perioden van warmte, en zeker gedurende een hittegolf.
Ze mogen so wie so niet in de zon, en je dient er alles aan te doen om hen op een zo koel mogelijke plek te zetten.

top







Water

Water kan je in een waterbakje of een waterflesje geven. Zorg ervoor dat het water koel is, maar niet koud. Het moet koel zijn omdat het zo de cavia verfrist en afkoelt maar het mag niet te koud zijn omdat het anders maag- en darmstoornissen kan veroorzaken. En een te snelle afkoeling is nooit goed.
Ververs het water minimaal twee keer per dag; 's ochtends en 's avonds is het beste omdat dat de koelste tijden van de dag zijn.


top







Voedsel

Als het warm is, heeft een cavia meer behoefte aan vocht. Dit vocht kan uit water komen, maar ook uit groente. De meeste groentensoorten bevatten namelijk heel veel water.
Je zal merken dat als je je cavia meer groenvoer geeft, hij minder water zal drinken. Dat komt omdat hij dan via de groente al veel vocht naar binnenkrijgt. En als je je cavia heel veel groenvoer geeft, zal hij helemaal niet meer drinken. Toch dien je altijd water voor je cavia beschikbaar te hebben in een waterbakje of drinkflesje, want als hij wel dorst heeft, dient hij te kunnen drinken.


Vocht

In de zomer dien je je cavia meer groenvoer te geven; simpelweg omdat hij dan, omdat het warmer is, meer behoefte aan vocht heeft. En hoewel hij dit extra vocht ook uit water kan krijgen, zitten er in groente ook allerlei waardevolle stoffen die niet in water zitten. Hoewel we het vaak zeggen, is het eigenlijk niet correct om te zeggen dat er water in groenten zit; het vocht dat in groenten zit is namelijk niet hetzelfde als het water dat uit de kraan komt.
Bovendien is in de zomer de groente goedkoper en dus is het ook veel makkelijker om je cavia meer groenvoer te geven. En mocht je alsnog niet uitkomen met je geld, dan kan je altijd gras knippen voor je cavia; dat kan hij iedere dag eten, net zo veel als hij wil, en hij zal het ook graag iedere dag eten want alle cavia's zijn dol op gras. En gras is, behalve dat het gratis is, ook nog eens heel gezond.


Groenten met vocht

Groenten die heel veel vocht bevatten zijn komkommer, tomaat, ijsbergsla, pak-soi, chinese kool, witlof, bleekselderij, paprika, taugé, spinazie en alle soorten sla.
Als je cavia niet gewend is aan veel of meer groenvoer, dan dien je dit langzaam op te voeren. Maar als je cavia wel gewend is aan net zoveel groenvoer iedere dag als hij kan eten, dan kan je hem rustig groenten met zeer veel vocht voorzetten.

Mijn cavia's krijgen in de winter iedere dag 1/8ste stuk komkommer, in de zomer 2 maal daags 1/4 stuk komkommer en als het een hittegolf is, net zoveel komkommer als ze willen hebben.
Uiteraard krijgen ze daarnaast hun gewone portie groenvoer.




Koele groenten

Als het warm is, kan je de groenten het beste koel geven. Je krijgt groentes koel door ze een poos in de koelkast te leggen voor je ze aan je cavia geeft; let er wel op dat de groente koel is, en niet koud. Als je de groenten in de koelkast bewaart, dien je ze voor je ze geeft eruit te halen zodat ze niet meer te koud zijn als je ze geeft.

LET OP! Koude groenten zijn niet goed! Naarmate het warmer wordt, wordt het verschil tussen de lichaamstemperatuur van je cavia en de koele groenten, steeds groter. Het lichaam van je cavia dient echter die koele groenten wel te kunnen opnemen; als de groenten te koud zijn, lukt dit niet meer. Zijn ze net koel genoeg, dan geeft dit jouw cavia een natuurlijke afkoeling, te vergelijken met het drinken van iets koels door een mens op een warme dag.
Als je twijfelt of de groenten koel of koud zijn, laat ze dan op kamertemperatuur komen: je kan beter warme groenten geven dan te koude.


Groenten met water

Er zijn vele caviabaasjes die de groenten, met name in de zomer, eerst even nat maken voor ze ze aan de cavia geven. Dit om ervoor te zorgen dat de cavia zo genoeg vocht binnenkrijgt. Ik heb het zelf ook wel gedaan, en mijn cavia's hebben er nog nooit last van ondervonden, maar er zijn cavia's die er wel last van krijgen, dus je moet hier altijd voorzichtig mee zijn.
Er is namelijk een verschil tussen water en het vocht uit de groenten. Het vocht uit de groenten wordt gewoon opgenomen door de darmen, maar het water kan dat groentevocht verdunnen zodat het niet goed verteerd en opgenomen kan worden. Hierdoor kunnen darmstoornissen ontstaan.
Indien je er zeker van wilt zijn dat je cavia genoeg water binnenkrijgt, kan je hem uiteraard water geven in een waterbakje of drinkflesje, maar je kan hem ook heel veel groenvoer geven - met name komkommer is zeer geschikt om te geven als het warm is.
Laat je cavia echter wel altijd wennen aan een uitbreiding van zijn menu.


Aanvulling voedingsstoffen

Als een cavia vocht verliest omdat het warm is, verliest hij ook bepaalde stoffen, waaronder mineralen, vitaminen en dergelijke. Om deze aan te vullen, geef je hem het beste een goed menu dat uit hardvoer, hooi, groenvoer, fruit, gras, kruiden en water bestaat en dat gevarieerd is. Indien je dat geeft, krijg je cavia alles binnen waar het behoefte aan heeft.
Je hoef hem dus geen extra zout te geven, noch likstenen of iets dergelijks; dit is schadelijk. Meer daarover vind je
op pagina Snoep bij Knaag- en likstenen.


top







Insecten


 Groenten weghalen

Haal groenten die snel gaan rotten, weg zodra de cavia uitgegeten is. Niet alle groenten rotten snel; zo blijven gras en wortels vrij lang goed. Alles wat nat is, bederft sneller, dus je kan beter droge of afgedroogde groenten geven.

Vliegen

Vliegen komen af op de natte plekken in de kooi; zowel de urine als de keutels. Ze leggen hun eitjes daar, maar soms ook in kleine kiertjes in de wand of vloer. Dat is op zich al vies en onhygiënisch, maar als een cavia poep aan zijn anus heeft zitten, of zijn achterkant is vies van poep of urine, kan de vlieg zijn eitjes daar leggen. Een dikke vacht die door de warmte gaat broeien is ook een ideale plek voor de vlieg om eitjes te leggen, en als de maden uit de eitjes komen, zullen ze zich een weg graven naar de huid van de cavia, waarna ze de cavia levend opeten. Dat heet Myiasis oftewel vliegenlarvenziekte. Het wordt ook wel flystrike genoemd ('getroffen worden door vliegen'). Op de pagina Ziektes M-N vindt je er meer informatie over, en ook hoe je het kan voorkomen.


Fruitvliegjes en wespen

Fruit trekt razendsnel fruitvliegjes aan en voor je het weet, zijn ze een plaag. Geef dus kleine porties fruit en haal het fruit dat blijft liggen, er direct uit.
Fruit trekt ook wespen aan, en aan een wespensteek kan een cavia overlijden. Daarom kan je beter geen fruit geven als je cavia buiten staat of in de buitenren zit.


Muggen

Muggen kunnen ook cavia's steken. Dit veroorzaakt jeuk en ongenoegen. Als de cavia de bult openkrabt, kan door de warmte de wond mogelijk minder snel genezen en bovendien bestaat er dan het risico op
Myiasis oftewel vliegenlarvenziekte.


Insecten bestrijden

Je kan heel fijnmazig gaas gebruiken om de kooi af te sluiten zodat er geen vliegen en andere insecten inkomen; het nadeel hiervan is dat de temperatuur in de kooi op kan lopen omdat het gaas de warmte vasthoudt. Controleer dit dan ook als je hiervoor kiest.
Je kan er ook voor kiezen om de kamer zoveel mogelijk af te schermen tegen insecten door horrengaas en vliegendeuren te gebruiken.
Je kan spuiten met een insectendodend middel, maar zorg er dan wel voor dat je de cavia's uit de kamer haalt voor je dat doet en dat je de kamer goed lucht voor je ze er weer inzet.


top  







Vervoer

Als je je cavia moet vervoeren, dan dient het vervoermiddel zo koel mogelijk te zijn. Echter, als je cavia ziek wordt, zul je naar de dierenarts moeten, ongeacht of de auto of tram heet is of niet. Je kan een redelijk koel vervoersboxje maken door een gekoelde handdoek er in te doen. Je kan ook een koel flesje in een sok wikkelen en die gebruiken. Een andere manier is om een koelelement van een koelbox te gebruiken. Je kan ook een koelpack gebruiken die je normaal gebruikt als je een blessure hebt die gekoeld moet worden. Als je dat allemaal niet hebt, maar je hebt wel diepvriesgroenten of een diepvrieskip in de vriezer liggen, dan kan je die in een handdoek of theedoek wikkelen en ze gebruiken als koelelement.


Vakantie

Als je op vakantie gaat en je neemt de cavia mee, zorg er dan voor dat je gedurende de gehele rit de kooi koel kan houden. Je kan extra koelelementen meenemen, maar ook onderweg ijsblokjes kopen en dat in een doek wikkelen. Als er helemaal niets anders voorradig is, is er meestal wel consumptie-ijs en koude drankjes te krijgen; ook die kan je in een doek wikkelen en als koelelement gebruiken.
Zorg ook voor voldoende fris, helder water en voor voldoende koele groenten. Houd er ook rekening mee dat je de kooi op de plaats van bestemming koel moet kunnen houden. Kijk voor meer informatie over op vakantie met de cavia op
de pagina Vakantie.

 

top      home