De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.






































Er is een hittegolf op komst. Hoe houd je je cavia koel?

 


1. Drinken

Veel drinken is van belang. Ververs de waterflesjes of drinkbakjes regelmatig met koel en fris water.



2. Eet licht verteerbare dingen

Om in de zomerzon en hitte met een opgeblazen buik van zware kost te moeten uitbuiken, is niets gedaan. Eet daarom licht, zoals groente en fruit. In beide zit veel vocht. Cavia's eten van nature al heel veel groente, maar als het warm is, kunnen ze wel wat extra's gebruiken, zoals komkommer en tomaat.



3. Houd het donker

De zon schijnt naar binnen en verwarmt zo je woning en dus ook de caviakooien. Houd de gordijnen daarom dicht. De ramen kun je openzetten zolang het maar niet tocht.
Heb je lampen aanstaan? Zet die dan uit. Lampen geven warmte af en dat kun je nu net niet hebben. Heb je lampen in de caviakooi? Zet die dan ook uit. Cavia's zullen in het donker rustiger blijven en minder bewegen: precies wat nodig is tijdens een hittegolf. Zet de lampen wel even aan als je hen eten geeft. Staat de caviakooi voor het raarm? Meteen weghalen! Er zijn cavia's overleden omdat ze in een kooi achter het raam stonden, óók toen het gordijn dicht was en het raam open!



4. Laat het waaien

Hoewel tocht niet goed is, kan een ventilator geen kwaad. Let er wel op dat je die niet direct op je cavia's (of jezelf) richt, want dan kunnen stijve spieren het resultaat zijn.



5. Houd het koel

Je kunt het hok en je cavia's (en ook jezelf) verkoelen door middel van vochtige/natte handdoeken, koude tegels en (bevroren) waterflesjes. Een handdoek maak je nat en wring je dan uit waarna je hem in het caviahok legt. Een stoeptegel kun je eerst koud laten worden in de koelkast (niet in de vriezer!) waarna je hem in het caviahok legt. Een waterflesje kun je koud laten worden in de koelkast of je kunt hem laten bevriezen. In het laatste geval dien je er wel een (hand)doek om te leggen zodat je cavia er niet aan vast kan vriezen. Je kunt ook een bak met een laagje water (een paar centimeter, hooguit 2/3 centimeter) in de kooi zetten. Als een cavia niet zelf verkoeling zoekt, terwijl hij het wel warm heeft en warm aanvoelt, dan loopt hij kans op een hittebevanging. Dan dien je hem te koelen door hem nat te maken. Niet onderdompelen of een emmer water over hem leeggieten, maar voorzichtig eerst met de voeten in koel water en dan voorzichtig de buik nat maken.



6. Maak geen extra warmte

Heb je apparaten in huis waar een stekker aan zit of een batterij in zit? Die lopen op stroom en geven dus warmte af. Denk aan: computers, mobieltjes, modems, printers, kopieermachines, broodroosters, koffiezetapparaten, radio's en tv's. Zeker als ze in de buurt staan van de caviakooi kun je ze beter uitzetten.



7. Draag zo min mogelijk kleding

Dit geldt ook voor cavia's. Hun vacht is hun jas en in de zomer is dat net alsof je een bontjas aanhebt. Daarom kun je je cavia's knippen. Als ze lang haar hebben, knip je ze kort. Heb je gladharen (kortharen)? Ook die kun je knippen. Je kunt cavia's zelfs scheren, maar dan moet je ze niet kaalscheren, maar alleen de bovenste laag eraf scheren.

 

Meer meer informatie over je cavia's koelhouden en zomertips vind je op de pagina Zomertips.

Copyright van de foto: De Grote Cavia.

top      home