De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.




































Iedereen vind snoepen lekker, dus gaan we ervan uit dat de cavia dat ook lekker vind. Maar is dat wel zo? En hoe zit het met knaag- en likstenen? En knaaghoutjes?

 

Het allerbeste snoep voor de cavia

Het allerbeste snoep voor de cavia, is het groenvoer wat hij erg lekker vindt. Als hij dol is op peterselie, dan kun je hem peterselie geven als je hem wilt verwennen. Vindt hij witlof het einde, dan verwen je hem daarmee.




In het wild

In het wild eet de cavia geen snoep. Wat hij wel eet is (stekelig) struikgewas, kruiden en kruidjes, bloemen, vruchtjes, gedroogd gras en allerlei soorten gedroogde planten, bladeren (al dan niet droog), knollen, wortels, graansoorten en alles wat er nog meer beschikbaar is aan plantaardig voedsel.



Bij ons thuis

Onze huiscavia mag dan niet in het wild leven en niet de beschikking hebben over het menu dat zijn 'wilde' neefje wel heeft, maar dat wil niet zeggen dat onze huiscavia daarom een compleet ander menu moet hebben. Integendeel! Dat wat zijn wilde varianten lekker vinden (en wat gezond voor hen is), vindt onze cavia ook lekker en het is ook goed voor hem. Sterker nog, het is noodzakelijk wil hij gezond zijn en blijven.
Daarom dient het basisvoedsel van onze cavia groenvoer te zijn. Bijna alle soorten groente en fruit zijn geschikt. Een overzicht daarvan vind je op de pagina
Groenvoer. Hooi valt hier ook onder, want, hoewel het gedroogd is, is het toch gewoon gras, met eventueel de kruiden en planten die daar tussen groeien. Vitamine C krijgt de cavia in het wild door het eten van de dingen die beschikbaar zijn, maar omdat het mogelijk is dat hij bij ons niet genoeg vitamine C naar binnenkrijgt, kan het nodig zijn hem extra vitamine C te geven.
En hij dient ook hardvoer te krijgen omdat hierin pitjes, nootjes, zaadjes en graantjes zitten.



Snoep: nodig of lekker?

Snoep is niet nodig voor de gezondheid van je cavia. Als je hem een goed en gevarieerd menu geeft, krijgt hij alle voedingsstoffen die hij nodig heeft.
Snoep is dus verre van nodig. Of de cavia het lekker vindt, is ook de vraag. Dat hangt van de cavia af en van wat hij krijgt.


De smaak van de cavia

Iedere cavia heeft zijn voorkeuren - en uiteraard ook afkeuren - als het om voedsel gaat. Wat de een heerlijk vindt, vindt de ander heel vies. Er zijn ook soorten voedsel die vrijwel alle cavia's lekker vinden. Maar verschillen blijven er altijd.
Daarom kan de ene cavia snoep heerlijk vinden en de ander trekt er zijn neus voor op. Het enige wat je daarom kan doen, is uitproberen welk soort snoep je cavia lekker vind. En niet teleurgesteld zijn als hij het niet lekker vindt!
Al wat ik ooit heb kunnen slijten aan mijn cavia's waren yoghurtdrops en knabbeldroom. Knabbeldroom is een fantasie-hardvoer met veel gepofte maïs en kleurige dingetjes er in. Al de andere knabbels, broodjes, stengels, sticks, rondjes en hoe het snoep dan ook genoemd mag worden, lieten ze staan. En de enige cavia ooit die yoghurtdrops lekker vond, was Baderon. Dus snoep koop ik niet meer - zonde van het geld.


De behoeften van de cavia

Als een cavia alles krijgt wat hij nodig heeft, zal hij minder geïnteresseerd zijn in snoep. Een cavia vindt namelijk van huis uit groenvoer lekker en geen fabrieksmatig voedsel. Maar als hij honger heeft, eet hij alles. Als hij geen goed menu krijgt, zal hij alles opeten wat hem daarnaast nog wordt gegeven. Als hij alleen maar biks en water krijgt, zal hij wàt blij zijn met een snoepje, omdat dat anders smaakt en weer eens wat anders is dan zijn dagelijks menu. Maar de ervaring leert dat als cavia's die eerst geen variatie in hun menu hadden, dat daarna wel kregen, kozen voor het groenvoer en het snoep lieten staan.



Welke soorten snoep zijn er?

Letterlijk te veel op om te noemen. Fabrikanten van diervoedsel fabriceren dat voedsel omdat er winst mee te behalen valt en gelukkig verkopen de meeste snoepgoed dat nog (redelijk) gezond is, of althans niet slecht. En de fabrikanten komen steeds weer met nieuwe dingetjes. En, eerlijk is eerlijk, het is ook leuk om langs de schappen te lopen en iets lekkers uit te kiezen voor je cavia! Voor jezelf koop je af en toe iets lekkers en voor je cavia hetzelfde doen is gewoon leuk!
Omdat er steeds weer nieuwe produkten komen, wordt de lijst steeds langer.

Vier verschillende soorten snoep voor de cavia.


Harde bolletjes voor de cavia: een stukje droog brood kan net zo lekker zijn als je de bolletjes te duur vind.


Cakejes voor cavia's uit Frankrijk. Of ze hier te koop zijn, weet ik niet. Mijn cavia's vonden er niets aan.


 

Zes verschillende soorten snoepgoed en verrijkte hardvoeren.
Op de bovenste rij: in het rode bakje verrijkt caviavoer met vitamine C, in het blauwe bakje knabbeldroom van Jumper, in het gele bakje krokant van Bogena.
Op de onderste rij: in het gele bakje caviavoer uit Frankrijk, in het rode bakje gedroogde stukjes fruit, in het blauwe bakje Rolls van Vitakraft.




Is snoep goed? Of kan het kwaad?

Om te zeggen dat snoep goed is, is nogal overdreven. Het snoep dat de mens eet is ook niet  goed. Om te zeggen dat het kwaad kan, is ook nogal overdreven. Als je je cavia een goed en gevarieerd menu geeft en je geeft dan af en toe snoep, kan snoep geen kwaad. Maar als je je cavia alleen snoepgoed geeft, dan komt hij een hoop voedingsstoffen tekort, met name die uit verse groente. Snoep voor de cavia is ook wat het voor de mens is: een traktie die niet in de plaats van het gewone voedsel moet komen, en die je maar af toe moet eten, niet dagelijks.



Hoe vaak mag een cavia snoep hebben?

Als je cavia snoep lekker vindt en hij krijgt een goed en gevarieerd menu, kan je om de paar dagen een snoepje geven.



Welk snoep moet ik geven?

Snoepgoed dat hij lekker vindt! Het maakt niet veel uit. Snoepsoorten die uit een fabriek komen, zijn niet ontwikkeld om zo goed mogelijk te zijn voor de cavia, dus welk snoep je ook kiest: het is nooit zo goed als groenvoer.



Zijn er ook gezonde snoepjes?

Als je niet houdt van de snoepjes die ze in de winkel verkopen, maar je wil je cavia toch iets lekker geven, kan je hem datgene geven wat hij heel lekker vindt. Als hij dol is op tomaat, geef je hem dat. Vindt hij peterselie het einde, dan geef je dat.



Knaag- en likstenen

Onderzoek heeft uitgewezen dat knaagstenen en likstenen blaasstenen veroorzaken! En blaasstenen zorgen voor een blaasontsteking. En als een cavia geopereerd moet worden aan blaasstenen zit de kans er in dat hij overlijdt. Knaagstenen en likstenen zijn dus erg slecht voor cavia's. Als je cavia je lief is, dan geef je hem nooit zo'n steen.

Je kunt je afvragen waarom dergelijke stenen nog steeds gemaakt en verkocht worden. Mensen zeggen dan: "Als het echt zo slecht voor de cavia is, dan zouden de dierenwinkels ze toch niet verkopen? En dan zou de fabrikant ze toch niet maken?"
Feit is echter dat zowel de fabrikant als de dierenwinkels niets van cavia's weten als ze zeggen dat een knaagsteen of een liksteen nodig is. En feit is ook dat de fabrikant ze maakt en de dierenwinkel ze verkoopt om geld te verdienen. Het welzijn van de cavia staat niet op de eerste plaats, maar geld verdienen staat op de eerste plaats. Om een dierenwinkel te beginnen, hoef je geen diploma's meer te hebben; iedereen kan dus een dierenwinkel beginnen. Hoeveel verstand je van dieren hebt, doet er niet meer toe.

Er zijn mensen die zeggen dat een knaagsteen of liksteen nodig is om de tanden van de cavia te laten slijten zodat ze steeds de mooie beitelvorm houden die nodig is om te kunnen eten. Maar feit is dat een steen niet nodig is als je je cavia's wortels en hooi geeft. Alle harde dingen waar de cavia op kan knagen, zorgen ervoor dat zijn gebit netjes afslijt, denk aan: gras, hooi, wortel, brocolli, bloemkool, en dergelijke. En omdat de cavia zijn gebit tijdens het eten altijd gebruikt, slijt zijn gebit ook van al het andere voer dat hij eet. Een knaagsteen of liksteen is dus absoluut niet nodig - en zelfs slecht.

Een knaagsteen of liksteen wordt ook wel aangeprezen onder de noemer 'mineralensteen'. Dit zou dan nodig zijn om te geven aan de cavia zodat hij voldoende minderalen binnenkrijgt. Maar feit is dat alles wat de cavia nodig heeft aan mineralen al in zijn eten zit.


Hieronder een aantal afbeeldingen van knaagstenen en likstenen zodat je weet hoe die eruitzien.

Een gewone liksteen die zout en minerelen bevat.


Fantasie-likstenen in verschillende kleurtjes en vormen.


Knaagsteen met allerlei dingetjes aan de bovenkant. De rest van de steen is gewoon wit.



Knaaghoutjes

Knaaghoutjes dienen hetzelfde doel als hooi, groenvoer en het nachthok: de tanden afslijten zodat ze scherp blijven. Je kan ook onbespoten fruitboomtakjes geven als je takjes wilt geven. Het gebit van de cavia slijt af als hij een goed menu krijgt dat bestaat uit harde voedselsoorten zoals wortel en brocolli, maar ook van het 'gewone' voedsel, zoals andijvie en tomaat, slijten zijn tanden. Wat erg goed is, zijn gras en hooi; dat zijn heel goede voedselsoorten omdat er kiezelzuur in zit, wat zorgt voor een goede afslijting van het gebit. Hooi moet de cavia dan ook altijd hebben, iedere dage.

Knaaghoutjes in verschillende kleuren en smaken.

 

Copyright van de foto's: De Grote Cavia.
De foto's van de likstenen en knaaghoutjes zijn gemaakt in de voormalige winkel Pet's Place Amsterdam met diens toestemming.

top      home