Bumblefoot (pododermatitis) Bumblefoot is een Engels woord dat uit twee woorden bestaat namelijk bumble en foot. Foot betekent 'voet' en bumble betekent je voortbewegen op een vreemde, rare manier. Dit omdat cavia's die een bumblefoot hebben, mank lopen.
Wat is bumblefoot?
Een infectie van de voet waarbij bacteriën van buiten naar binnen komen doordat er een wondje, sneetje of iets dergelijk is. Vervolgens vermenigvuldigen de bacteriën zich in de voet, waardoor de voet dik wordt, opzwelt, vervormt en gaat ontsteken. Er kan pus zichtbaar zijn of vocht, er kan ook een zweer aanwezig zijn.
Bumblefoot kan levensbedreigend zijn indien de infectie zich verspreidt naar de rest van het lichaam.
Symptomen
- wond op de voetzool;
- dikke voet;
- opgezwollen enkel;
- dik been;
- moeite met lopen;
- hinken of kreupel lopen;
- haaruitval op voet en/of been;
- pijn en daardoor mogelijk minder of niet meer eten;
- gevoelige gewrichten;
- verminderde werking van de nieren, lever, schildklier en alvleesklier omdat er eiwitten in worden afgezet (amyloïdose);
Hoe ontstaat bumblefoot?
Doordat bacteriën de huid kunnen binnendringen. De huid moet dus open zijn; een wondje, een snee of een andere reden waarom de huid open is. Het begint met een rood, mogelijk ietwat gezwollen plekje op de voetzool. Het plekje wordt groter en dikker en de voetzool zwelt op. De huid van de voetzool gaat dan open en er ontstaat een zweer die er vaak uitziet als een kratertje; een taps toelopende verwonding. Vaak ook zit er een los korstje op de zweer. De bumblefoot is dan ook een zwerende wond die soms bloed en soms dicht is en die niet vanzelf overgaat.
De bacteriën kunnen overigens ook vanuit een ander deel van het lichaam naar de voet reizen. Dan hoeft de huid van de voet geen wond te tonen, maar dan zal deze een rode plek laten zien. Dit kan later overgaan in een zweer.
Door bumblefoot kan de voet misvormd raken omdat door de zwellingen de voet veel groter kan worden en de zwellingen ook op diverse plekken op de voetzool kunnen zitten. Indien de cavia herstelt, zullen de voeten wat dikker blijven, maar dit hoeft geen belemmering te vormen voor de cavia om er oud mee te worden.
Vroeger dacht men dat bumblefoot alleen voorkwam bij cavia's die als vloer gaas hadden of cavia's die in slechte omstandigheden leefden met een slechte hygiëne, maar ook cavia's die in een caviaparadijsje leven kunnen bumblefoot krijgen. Er zijn dan ook nog andere oorzaken voor bumblefoot aan te wijzen die bijdragen aan het ontstaan van bumblefoot dan alleen slechte leefomstandigheden.
Omstandigheden die bijdragen aan het veroorzaken van bumblefoot: - Verkeerde, harde ondergrond (gaas, stro); - Slechte hygiëne (vooral natte ondergrond); - Te lange nagels;
- Afwijkende voetstand (door te lange nagels);
- Te veel druk op de voeten (door te lang nagels of kwetsuren); - Erfelijkheid; - Problemen met nieren, lever, schildklier en alvleesklier;
- Overgewicht; - Te weinig lichaamsbeweging (en daardoor slechte doorbloeding); - Diabetes (suikerziekte);
- Tekort aan vitamine C;
- Onvolwaardige voeding (geen vitaminen en mineralen).
- Verkeerde, harde ondergrond Als de ondergrond te hard is, staat er steeds druk op de voetzolen. Deze zullen beurs worden en uiteindelijk kan dit leiden tot zwelling en wondjes. Cavia's die al bumblefoot hebben, mogen niet op een harde ondergrond zitten. Beukensnippers, korrels en harde hooistengels zijn dan te hard. Zachte bodembedekker is ondermeer zaagsel, maar bij een bumblefoot kan dat ook te hard zijn, en dan zijn zachte doeken het beste (zoals fleece), eventueel over een laag zaagsel, zodat de ondergrond nog zachter is en urine goed wordt opgenomen. Verschoon de doeken iedere dag of zo vaak als nodig is. - Slechte hygiëne
Een slechte hygiëne is voor niet één cavia goed, maar cavia's die gevoelig zijn voor bumblefoot, ontwikkelen dit eerder als ze slecht gehuisvest zijn (tocht, vocht) en als ze op een vochtige ondergrond leven omdat de bodembedekker steeds of regelmatig nat is. Cavia's met bumblefoot moeten altijd op een droge ondergrond gehuisvest zijn, dus alle nattigheid moet iedere dag verwijderd worden. Keutels moeten ook iedere dag verwijderd zodat de cavia daar niet of zo min mogelijk in kan staan met de gewonde voet.
- Te lange nagels Een cavia wiens nagels niet voldoende worden geknipt, krijgt kromme nagels die naar buiten toe groeien. Hierdoor kan de cavia niet meer normaal op zijn voetjes staan en gaat hij zijn gewicht anders verdelen; hij gaat meer op de binnenkant lopen. Hierdoor wordt de voet op een geheel verkeerde manier belast. Dat is niet alleen slecht voor de banden, pezen, spieren en gewrichten, maar ook voor de voetzool zelf, die bumblefoot kan ontwikkelen.
- Afwijkende voetstand (door te lange nagels)
Bij een afwijkende voetstand komt er meer of te veel druk op delen van de voet die dar niet voor bedoeld zijn. Door deze verhoogde druk, kan de huid overmatig belast worden en kapot gaan.
- Te veel druk op de voeten (door te lang nagels of kwetsuren)
Door te veel druk op de voeten kan de huid te veel belast worden. Hierdoor kan deze makkelijker kopot gaan.
- Erfelijkheid De ene cavia is bevattelijker voor bumblefoot dan de ander. Daar kan je verder niets aan doen; dat is erfelijk bepaald, dus de cavia heeft het in zijn genen zitten. - Problemen met nieren, lever, schildklier en alvleesklier;
Een onderzoek heeft aangetoond dat cavia's die lijden aan bumblefoot problemen met divers organen en hormonale klieren hebben. De nieren zijn dan vaak tweemaal zo groot als normaal en bij de helft van de cavia's zijn de lever en klieren vergroot, of deze organen werken niet goed meer. Tevens zijn al deze organen bedekt met kleine witte vlekjes. Het proces wat verantwoordelij is voor de verminderde werking van de organen is amyloïdose.
Amyloïdose is de afzetting van eiwitten, de zogenaamde amyloïd fibrillen, in organen waar ze niet horen te zitten. Hierdoor vermindert de werking van die organen. Zo ontstaat de ziekte Alzheimer doordat er in de hersens amyloïde plaques wordt afgezet.
- Overgewicht
Als de cavia te zwaar is, rust er meer gewicht op de voetjes, waardoor de druk hoger is en een cavia die toch al aanleg heeft voor bumblefoot, deze eerder zal ontwikkelen. Cavia's worden te dik van korrels waar alles in zit, van granen en van suiker (snoep). Cavia’s worden niet dik van groente, gras en kruiden. Overigens zijn cavia's niet snel te dik; zo zijn gewichten tot en met 1,8 kilo nog normaal voor cavia's, uiteraard wel afhankelijk van hun bouw. Maar naar gewicht moet je dus niet kijken als het gaat om te beoordelen of een cavia te dik is of niet.
- Te weinig lichaamsbeweging (en daardoor slechte doorbloeding) Een cavia die te weinig beweegt, heeft geen goede doorstroming van het bloed. Dat is sowieso al niet gezond, maar doordat het bloed niet snel genoeg stroomt, kunnen afvalstoffen niet snel genoeg het lichaam verlaten. De afvalstoffen in het bloed moeten worden afgegeven aan ondermeer de nieren en het zijn nu juist de nieren die vaak vergroot zijn bij cavia's met bumblefoot. De kooi moet dan ook groot genoeg zijn en de cavia moet ook een ren of andere uitloop van een paar meter hebben of iedere dag los mogen lopen op de grond. - Diabetes (suikerziekte) Diabetes kan de oorzaak zijn van bumblefoot omdat bij er bij diabetes sprake is van een verminderde bloedsomloop en uitval van bepaalde zenuwen. Vooral de voeten hebben hier last van omdat zij immers aan de uiteinden van het lichaam zitten. Doordat de zenuwen aangetast raken, heeft de cavia minder of geen pijn als er een wondje aan de voet ontstaat. Doordat de bloedsomloop niet goed is, geneest de wond niet. Omdat de wond dus langer dan normaal open is, kan hij makkelijk geïnfecteerd raken met bacteriën.
Meer informatie over Diabetes mellitus (suikerziekte) op de pagina Zietes C-D.
- Tekort aan vitamine C
Het is gebleken dat cavia's die bumblefoot hadden vrijwel allemaal een tekort aan vitamine C hadden.
- Onvolwaardige voeding (geen vitaminen en mineralen).
Het is gebleken dat cavia's die bumblefoot hadden vrijwel allemaal een tekort aan vitaminen en mineralen hadden.
Bacterie
Welke bacterie is verantwoordelijk voor bumblefoot? Er zijn meerdere 'kandidaten' mogelijk: stafylokokken en streptokokken.
De bacterie die het meest voorkomt bij bumblefoot is de Staphylococcus aureus. Er zijn ook andere bacteriën verantwoordelijk voor bumblefoot, maar Staphylococcus aureus is de belangrijkste. Staphylococcus aureus is een bacterie die resistent is geworden voor bepaalde soorten anti-biotica.
Het kan dus zijn dat er meteen vanuit gegaan wordt dat de bumblefoot veroorzaakt wordt door stafylokokken, maar het is aangetoond (op petMD.com die beheerd wordt door dierenartsen) dat ook streptokokken een bumblefoot kunnen veroorzaken. Daarom moet bij een bumblefoot altijd uitgezocht worden om wat voor bacterie het gaat zodat de juiste antibioticum kan worden voorgeschreven. Indien dat namelijk niet gebeurt, geneest de bumblefoot niet en dan lijkt het alsof de behandeling niet aanslaat, terwijl in werkelijkheid het verkeerde middel werd gegeven.
Wat zijn stafylokokken en streptokokken?
Stafylokokken zijn bacteriën van de familie Staphylococcaceae. Er zijn z'n twintig soorten stafylokokken. Een stafylokokkenbesmetting wordt vaak in het ziekenhuis opgelopen, maar ook gezonde mensen (en dieren) kunnen de bacterie bij zich dragen zonder ziek te worden. De bacterie ziet eruit als kleine trosjes druiven en de naam 'Staphylococcus' verwijst daar dan ook naar want dat betekent druiventrosbes.
Streptokokken zijn bacteriën van de familie Streptococcaceae. Er zijn meer dan dertig soorten, waarvan de gevaarlijkste de Streptococcus pyogenes is, die ook wel de 'vleesetende bacterie' wordt genoemd. Er zijn ook ongevaarlijke en zelfs nuttige streptokokken, zoals degene die in de darmen leven, waar ze goed werk doen. Ze kunnen echter ook een infectie bij de baby tijdens de bevalling veroorzaken als ze buiten de darmen aanwezig is.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het behandelen van de zweer, het behandelen van de infectie en het aanpassen van de leefomstandigheden zodat deze zo optimaal mogelijk zijn en de bumblefoot zo snel mogelijk weggaat en niet meer terugkomt.
De dierenarts (eentje met verstand van cavia's) moet vaststellen om welke bacterie het gaat. Als dat bekend is, kan de juiste antibioticum worden uitgezocht (eentje die de bacterie doodt, maar de cavia in leven laat - er zijn namelijk ook antibiotica waar cavia's aan sterven: daarom is het zo belangrijk naar een dierenarts te gaan die verstand van cavia's heeft).
Het kan zijn dat alleen de voet in een antibioticumoplossing geweekt hoeft te worden, maar het kan ook zijn dat er oraal (via de mond) antibioticum moet worden toegediend. In dat geval kan probioticum de nadelige effecten van antibioticum tegengaan.
De cavia moet ook pijnstilling krijgen omdat het erg pijnlijk kan zijn. Carprofen mag je niet langer dan twee weken geven in verband met belasting van de nieren, maar Metacam kun je langer geven. Je kunt ook een natuurlijke pijnstiller geven.
Indien de bumblefoot in een vroeg stadium is, kan het met een paar weken geheeld zijn.
Indien het om de chronische vorm van bumblefoot gaat, kan het echter tot wel een half jaar duren voor het geheeld is.
Je moet overigens altijd naar de dierenarts met een bumblefoot om te laten controleren of het geen diabetes is en of het zich niet heeft uitgebreid tot het bot (dat heet osteomyelitis en is een infectie van het bot of het beenmerg). Als dat wel zo is, wordt de behandeling nog moeilijker en is vaak de enige remedie om het pootje te amputeren. Het hangt dan van de cavia af of hij met drie pootjes nog gelukkig kan zijn en het is aan het baasje om dat te beoordelen.
Indien je bumblefoot in een vroeg stadium ontdekt, dus als er nog geen wond of zweer is of deze nog heel klein is, dan kan het zijn dat bepaalde aanpassingen in de manier waarop je cavia leeft al voldoende zijn zodat de cavia zelf de infectie de baas kan worden. Deze aanpassingen moet je uiteraard ook doen in het geval van een ernstige of chronische vorm van bumblefoot.
Wat je zelf kunt doen voor je cavia
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen in geval van bumblefoot bij je cavia.
Controleer en pas, indien nodig, aan:
- cavia huisvesten op zachte, droge ondergrond;
- zorgen dat er geen tocht en vocht in het hok komt;
- zorgen dat de cavia het niet koud heeft;
- zorgen dat de cavia niet oververhit raakt of het heel warm krijgt;
- vitamine C geven;
- volwaardige voeding geven (gras is erg goed);
- nagels kort knippen en houden;
- lichaamsbeweging (tenzij de cavia pijn heeft);
- controle op diabetes;
- nieren en lever controleren;
- pijnstilling geven;
- weerstand verhogen.
- cavia huisvesten op zachte, droge ondergrond
Omdat een bumblefoot pijn doet, moet de ondergrond zacht zijn. Deze moet ook droog zijn omdat juist vocht het ontstaan van een bumblefoot in de hand kan werken.
- zorgen dat er geen tocht en vocht in het hok komt
Tocht en vocht is altijd slecht, ook voor gezonde cavia's.
- zorgen dat de cavia het niet koud heeft
Kou is slecht als je ziek bent of herstellen moet. Daarom moet een zieke cavia het altijd aangenaam warm hebben.
- zorgen dat de cavia niet oververhit raakt of het heel warm krijgt
Een cavia die het te warm heeft, ondervindt daar nadelen van, zeker als hij ziek is of moet herstellen. Daarom moet de temperatuur ook in de zomer aangenaam zijn, maar niet te heet.
- vitamine C geven
Een tekort aan vitamine C zorgt voor problemen, onder meer met het gebit.
- volwaardige voeding geven (gras is erg goed)
Een goed menu geeft de nodige bouwstoffen, vitaminen en mineralen.
- nagels kort knippen en houden
Nagels moet je altijd kort houden, maar omdat onze cavia's niet meer over rotsen en zand lopen (en ook vaak niet meer lopen omdat ze in te kleine kooien zitten of gewoonweg lui zijn), kan dat moeite kostten omdat een nagel al snel te lang is.
- lichaamsbeweging (tenzij de cavia pijn heeft)
Bewegen is altijd goed, en het is ook goed voor de bloedsomloop en de doorbloeding. Een zweer heeft geen doorbloeding.
verhogen - controle op diabetes
Ga naar je dierenarts bij twijfel of er sprake is van diabetes.
- nieren en lever controleren
Het is ook van belang dat het lichaamssysteem en de organen schoon zijn, want als deze vervuild zijn, werken ze niet goed meer. Vooral de nieren, de lever en de klieren gaan minder goed werken bij cavia's met bumblefoot en daarom is het reinigen van het bloed van groot belang. Er zijn kruiden die het lichaam reinigen, zoals brandnetel, vlierbloesem, paardebloem, duizendblad, weegbree en herderstasje.
Je kan gedroogde kruiden kopen en hier thee van zetten. Afhankelijk van de sterkte van het kruid (vraag dit aan de verkoper), gebruik je 4-10 gram kruiden op 100 cc water (0,1 liter). Zeef de thee zodat er geen kruiden meer in zitten en laat deze afkoelen. Geef dan 2-5 keer per dag 1-5 mililiter. Gebruik per thee niet meer dan twee soorten kruiden. Je kan paardebloem, weegbree en herderstasje ook rauw geven. De cavia mag er dan zoveel van eten als hij wil. Weegbree is ook een natuurlijk anti-bioticum. Ook peterselie en selderij zijn reinigende groenten.
- pijnstilling geven
Bumblefoot is pijnlijk. Daarom moet je een pijnstiller geven. De dierenarts kan je pijnstilling geven. Je kunt ook een natuurlijke pijnstiller geven.
- weerstand verhogen
Het is van belang dat de weerstand van de cavia zo hoog mogelijk is zodat het lichaam de infectie kan bestrijden.
Echinacea versterkt de weerstand, net zoals vitamine C. Een cavia mag tweemaal daags 5 druppels Echinacea (begin met 's ochtends één druppel en 's avonds één druppel en voer dit langzaam op). LET OP! Bij homeopatische middelen, zoals Echinacea-druppels kunnen de klachten in het begin verergeren, maar ze mogen nooit heel heftig worden. Als de cavia er raar op reageert, stop dan onmiddellijk ermee. Je kan dan twee dagen wachten en het dan in een lagere dosis opnieuw proberen. Lukt ook dat niet, stop er dan helemaal mee.
Wondontsmetting De wond mag alleen worden ontsmet als dit echt nodig is en dan alleen nog maar met een mild ontsmettingsmiddel. Bovendien mag een bumblefoot niet (lang) gebadderd worden in water omdat de bacteriën zich daardoor kunnen verspreiden en de wond moeilijker kan helen.
Indien de voet vies is, moet deze uiteraard schoongemaakt worden. Zit er viezigheid aan, dan moet dat verwijderd worden. Is de voet vies door keutels, urine of viezigheid, dan helpt ontsmetten een (nieuwe) besmetting tegen te gaan.
Let er op dat bij een open wond alles in de wond komt en daarna in het lichaam, dus ook ontsmettingsmiddel.
Er zijn middelen verkrijgbaar zoals sulfadiazinezalf en Propolis van Aprospin, die ontsmetten en bacteriën bestrijden.
Er zijn ook zeer heftige ontsmettingsmiddelen zoals chloorhexidine, die meer kwaad dan goed doen. Wil je zoiets gebruiken, overleg dan met je dierenarts. Het voordeel van een dergelijk middel is dat ze de bacteriën bestrijden, maar het nadeel is dat ze de wondgenezing juist belemmeren door hun gifigheid. Ook ontsmettingsmiddelen zoals jodium, betadine, natriumhypochloriet (natriumzout), waterstofperoxide, azijnzuur en dergelijke mogen niet worden gebruikt omdat deze het helen van de wond kunnen vertragen.
Wat wel ontsmet en niet giftig is, is bitterzout (Epsomzout). Je kunt het voetje hierin laten weken, maar let op dat de oplossing niet te sterk is.
Een ander ontsmettingsmiddel is Tea Tree, dat als olie te verkrijgen is. Je mag NOOIT de olie zomaar op de huid of in de wond druppelen! Je moet een drupje olie in een bakje water doen, roeren en dan even ruiken of het niet te sterk is. Daar mag dan de bumblefoot in gedoopt worden. Het kan zijn dat de bumblefoot ontstoken is en warm of heet aanvoelt. De bovenkant van de voet, daar waar de huid ongeschonden en gaaf is, kan dan heel strak gespannen aanvoelen. Houd je ene hand maar eens helemaal ontspannen met de handpalm omlaag (en de nagels van je vingers omhoog) en pak dan de huid eens op; die is los. Bal nu je hand tot een vuist en probeer weer de huid te pakken; dat lukt dit keer niet. Zó voelt de bovenkant van een bumblefoot als deze ontstoken is.
Omdat Tea Tree-olie door de huid heendringt kan je het gebruiken bij een dergelijke opgezwollen bumblefoot; je mengt het dan met een beetje crème en smeert dat op de huid aan de bovenkant die heel is.
Een ander ontsmettingsmiddel is Propolis van Aprospin. Dit is een door bijen gemaakte stof die de bijen gebruiken om hun woning af te dichten. Propolis is een natuurlijk anti-bioticum en werkt ook bij virusinfecties en schimmelinfecties. Het bevordert de wondgenezing en heeft een licht verdovende werking op wondjes. Het zorgt er dus voor dat wondjes niet zo'n pijn meer doen. Het kan inwendig en uitwendig gebruikt worden. Bij uitwendig gebruik kan je een druppeltje op de bumblefoot druppelen. Handiger is echter de propoliscrème.
Bij inwendig gebruik dien je echter te beginnen met een half druppeltje tot een druppeltje (afhankelijk van het gewicht van de cavia) en te kijken hoe de cavia daar op reageert. Op propolis reageren sommige mensen en dieren namelijk (erg) allergisch.
Een andere mogelijkheid is om sulfadiazinezalf te gebruiken. Dit bestrijdt bacteriën.
Wondbehandeling
Als de cavia veel haar op z'n voet heeft en onderpoot heeft zitten, knip dat dan allemaal weg.
Droog de voet na het ontsmetten of wacht tot het ontsmettingsmiddel opgedroogd is.
Onderzoek aan de École Nationale Vétérinaire d'Alfort (Nationale Dierenartsschool d'Alfort) heeft aangetoond dat het gebruik van hydrocolloid wondverband de genezing ten goede komt. Hydrocolloid wondverband is een steriel wondverband dat niet aan de wond vast gaat zitten. Het maakt derhalve nieuw gevormd weefsel niet kapot en het trekt geen korstjes van de huid af. Bovendien zorgt het voor een zogenaamd 'vochtig wondmilieu' wat ervoor zorgt dat de wond sneller geneest.
Er is ook hydrogel, dat ook gebruikt kan worden, en wat dezelfde eigenschappen heeft als het hydrocolloid wondverband. Het nadeel van hydrogel is dat het kan prikken op open wonden.
Je kunt hydrogel dan ook beste gebruiken op heel kleine wondjes of wondjes met een korstje en het hydrocolloid wondverband voor open wonden en grote wonen. Hydrocolloid wondverband hoeft niet iedere dag te worden vervangen, daar waar verband met hydrogel dat wel moet.
Wond verbinden
Nadat de wond ontsmet en behandeld is, moet je de voet verbinden. Omdat een cavia erop staat of mee loopt, moet het goed vast zitten, maar het mag niet zo strak zijn dat het de bloedsomloop afknelt.
Je kunt een verbandje om de voet doen. Je hebt daarvoor een stukje rekbaar gaas nodig en een hechtpleister zoals van het merk Leukopor; deze is wit in plaats van bruin en plakt niet zo heel erg. Hij is speciaal voor gevoelige huid en laat makkelijk los, ook als hij op haren geplakt zit. Leg de cavia makkelijk neer. Het handigste is als je het met twee mensen doet, maar ik weet uit ervaring dat het ook lukt als je alleen bent. Hoe de cavia zich eronder houdt, is natuurlijk erg belangrijk. Als de cavia stil op je schoot ligt en niet beweegt, is het veel makkelijker om het alleen te doen dan als je een cavia hebt die niet stil zit.
|
Links
twee rollen Leukopor van 1,25 cm en 2,5
cm. De smalle is goed om om het pootje te
wikkelen zodat het gaas aan het pootje vast
blijft zitten en de brede is goed om onder
de poot te doen zodat de cavia daar op staat
en het gaas dus schoner blijft. Rechts
het gaasje en daaronder een stukje afgeknipt
gaas met daarin zichtbaar het knoopje. |
Het is handig om van te voren een paar stroken hechtpleister af te knippen. Als je alleen bent, is dat noodzaak!
|
Hier
het resultaat van het aan elkaar naaien
van het stukje gaas. Je hebt nu een zakje
waar de voet in gaat. Het aan elkaar naaien
van de randen is veel makkelijker dan proberen
de zijkanten met leukopor aan elkaar te
houden! |
Schuif het zakje om de voet heen. Plak een reep om het onderbeen heen, precies op de grens van gaas en huid. Dit zorgt ervoor dat het verband aan de voet blijft zitten.
Plak dan een lange strook om de hele voet heen waarbij je er op moet letten dat het vooral aan de onderkant komt, dáár waar de cavia er op loopt. Dit zorgt ervoor dat het verband zo min mogelijk vies wordt.
|
En hier
de voet met het gaasje eromheen. Om het
gaas zo schoon mogelijk te houden, dien
je er nog een reep leukopor op te plakken
zodat deze onderkant van de voet bedekt. |
Je kan ook wondspray gebruiken; let er wel op dat het niet prikt. De voet moet droog zijn, en dan spuit je lichtjes het spul over de voet. Na een minuut is het droog; spuit dan nog een tweede laag erover heen. De wondspray vormt een dun plasticachtig laagje op de voet dat lucht doorlaat maar vuil niet naar binnen laat. Bij mensen is het na twee dagen verdwenen, maar bij cavia's, zeker als ze veel lopen, moet je het waarschijnlijk vaker erop spuiten. Het spul kan je met water verwijderen.
Symptomen |
Een wond op de voetzool, dus onder de voet. De voet is dik, vertoont roodheid, een wond of een zweer. |
Besmettelijk
voor cavia's? |
Nee. |
Besmettelijk
voor mensen? |
Nee. |
Dodelijk? |
Ja, dat kan indien de infectie zich verspreidt. |
Zelf-zorg
mogelijk? |
Wel om de voet te verzorgen, maar niet om zelf te behandelen omdat er anti-bioticum nodig is om de infectie te bestrijden.
|
Naar
de dierenarts? |
Ja. |
Gaat
het over? |
Nee,
niet vanzelf.
|
|