De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.

Maak je eigen hooihuis! Het is niet moeilijk en je cavia zal je er dankbaar voor zijn! Het is namelijk niet alleen knus om in te liggen, maar het is ook eetbaar. En dat vinden cavia's altijd geweldig: lekker liggen luieren terwijl je onderwijl kunt eten!


Maak zelf een
houten nachthok!


Hooihuis

Je hebt nodig:
- hooi
- een schaar
- draad

Je begint met heel veel hooi. Daar neem je een flinke pluk vanaf en daar maak je een worstvorm van. Het hoeft niet heel mooi te zijn en het hoeft ook niet overal even dik te zijn. Als het maar een lange sliert is.

Om die lange sliert wikkel je draad. Daar kan naaidraad zijn, maar ook touw, een katoendraad of een ander soort draad zolang het maar puur natuur dus gemaakt van een natuurlijk materiaal. Als de cavia het opeet, moet het geen kwaad kunnen.

Hier zie je de slierten hooi. Het eromheen winden van de draad gaat in het begin misschien moeizaam, maar ik heb ontdekt dat het het handigste gaat als je met links de sliert vasthoudt en met rechts de draad eromheen wikkelt - of andersom als je linkshandig bent.


Hier de draad die om de slierten hooi is gewikkeld.


Als je een aantal lange slierten hebt, maak je van een sliert een cirkel. Dat doe je door er simpelweg meer draad omheen te wikkelen.


Als je eenmaal een paar cirkels hebt, leg je de ene cirkel op de ander en maak je ze vast door er draad omheen te winden. Als je genoeg cirkels hebt, maak je een kleine cirkel die als dak dienst doet.

Het hoeft er niet superdeluxe uit te zien. Het belangrijkste is dat je cavia erin kan zitten en dat het rechtop blijft staan.


Zodra ik het hooihuis in de kooi had gezet, ging Iggy meteen op onderzoek uit.


En hij kwam er de eerstkomende uren niet meer uit. Heerlijk een beetje soezen en onderwijl wat hooisprietjes uit het huis trekken! Wat wil een cavia nog meer!

 

Copyright van de foto's: De Grote Cavia.

top      home