De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.





































Altijd al een heel persoonlijk, zelf gemaakt nachthok willen hebben voor je cavia? Met deze handige en duidelijke handleiding, uiteraard inclusief foto's, is het maken van een nachthok een fluitje van een cent!


Maak zelf een
hooihuis!


Nachthokken

Een nachthok van karton is zó gemaakt; een opening knippen in een doos en klaar is Kees! Maar de verwende cavia wil best wel een houten nachthok. En een nachthokje van hout is leuk om te maken want je kan het nachthok helemaal aanpassen aan jouw wensen - en aan de wensen van je cavia natuurlijk!

Een klein nachthokje in één kleur geschilderd.


Een groot nachthok dat in diverse kleuren geschilderd is.


Hetzelfde hok met een gordijntje voor de opening.


top



Hoe groot moet het nachthok zijn?

Als je een hele grote kooi hebt, past er een heel groot nachthok in, maar de meeste cavia's wonen nog in kooien van 80 centimeter bij 50 centimeter en het nachthok moet natuurlijk wel in de kooi passen! Afgezien daarvan vinden cavia's kleine nachthokjes erg knus, dus het nachthok hoeft niet zo heel erg groot te zijn; tenzij je natuurlijk een grote cavia hebt. Als je een jonkie hebt, maak het nachthok dan op de groei.
Als je een heel groot hok hebt, kan je meerdere nachthokjes in de kooi zetten. Als je meerdere cavia's hebt is het so wie so een goed idee om meer nachthokjes in de kooi te zetten.
Je kan zelf de maat opnemen en bepalen hoe groot het nachthok van je cavia moet worden, maar je kan ook deze maten aanhouden:

Voor het grote nachthok
1 plank van 45x30 cm voor het dak
1 plank van 22x42,5 cm voor de achterwand
2 planken van 30x22 cm voor de zijkanten
Deze maten zijn dermate dat de achterwand onder het dak komt en dat de achterwand tussen de twee zijkanten komt. Op deze manier is het grote hok gemaakt en dit is beschreven onder
Het nachthok maken: manier twee.

Voor het kleine nachthok
1 plank van 30x25 cm voor het dak
1 plank van 30x23,5 cm voor de achterwand
2 planken van 25x22 cm voor de zijkanten
Deze maten zijn dermate dat de achterwand tegen het dak aankomt en dat de zijkanten tussen de achterwand en het dak komen.. Op deze manier is het kleine hok gemaakt en dit is beschreven onder
Het nachthok maken: manier één.

Natuurlijk kan je ook nachthokjes maken die groter of kleiner zijn, maar bedenk wel dat de cavia er in moet passen. Het kleinste nachthok waar een cavia van gemiddelde grootte nog in kan liggen, is een nachthok van ongeveer 30x25 cm. Voor grote cavia's is dat ongeveer 45x30 cm. Dat wil overigens niet zeggen dat ook iedere cavia languit wil liggen: er zijn cavia's die het veel fijner vinden om opgerold of in een andere houding te liggen.
Cavia's zullen ook in hele lage nachthokjes kruipen, maar de meeste willen ook graag wat zien. Daarom is een hoogte van ongeveer 22 cm prima. Bovendien kan je dan nog flink wat hooi in het hokje doen.

top



Benodigdheden

Om een nachthok te maken heb je het volgende nodig:
planken van MDF, plaatmateriaal of massief hout
hamer
spijkers
potlood
eventueel verf en een kwast
eventueel nijptang of klauwhamer
eventueel voorstrijk/behangplaksel
eventueel lapje stof en tecker


Planken van MDF, plaatmateriaal of massief hout

Iedere soort heeft voor- en nadelen.
Massief hout bevat geen lijm, maar kan wel splinteren. Bovendien zijn sommige houtsoorten ongeschikt om van te eten, wat cavia's nog wel eens willen doen. Ook kan massief hout knoesten hebben waardoor het op die plaats moeilijker te bewerken is. (Een knoest is een tak of het begin van een tak; dit is in het hout als een cirkel- of ovaalvormige plek te zien die vrijwel altijd donkerder is dan de rest van het hout. Een knoest is altijd harder dan de rest van het hout.)
MDF is plaatmateriaal dat uit houtvezels en lijm bestaat. Afvalhout wordt fijngemalen en vervolgens vermengd met lijm. Dat wordt geperst en zo ontstaat MDF. MDF is zeer makkelijk te verwerken, kan niet splinteren maar wel splijten. En het bevat natuurlijk lijm wat niet goed voor de cavia is.
Plaatmateriaal zoals multiplex (veel op elkaar gelijmde dunne laagjes) kan splinteren en is moeilijker te verwerken. Het bevat ook lijm.
Triplex (drie op elkaar gelijmde dunne laagjes) en spaanplaat (grove houtvezels die vermengd zijn met lijm en worden geperst) zijn niet geschikt; triplex is te dun en spaanplaat verbrokkelt heel snel, zeker als je spijkers gebruikt.
Je dient voor jezelf de afweging te maken welk soort materiaal je wilt gebruiken. De nachthokken die ik heb gemaakt zijn gemaakt van MDF.


Hamer

Iedere hamer die doet wat je van hem verwacht, namelijk spijkers in het hout slaan, voldoet. Je kan dus ook met een oude hamer werken, maar let er wel op dat de kop en handvat stevig vastzitten. Vooral bij oudere hamers wil dit nog weleens loslaten. Als je spijkers uit moet trekken, kan je hiervoor een klauwhamer gebruiken, maar ook een nijptang.

Een klauwhamer. Door de gespleten achterkant kan je er makkelijk spijkers mee uittrekken, mits uiteraard de spijkers een kop hebben en ze uit het hout steken.



Spijkers

Een lengte van ongeveer 3 cm is voldoende; de spijkers die ik gebruikt heb zijn 33 mm.

De spijkers moeten redelijk lang zijn, maar niet al te lang en ook niet al te dik omdat dan het gebruikte materiaal gaat splijten.



Potlood

Een gewoon simpel potlood voldoet.



Verf

De 'oudere' verfsoorten op basis van terpentine (alkydverf, alkydharsverf) zijn niet alleen slecht voor het milieu maar ze geven ook die typische verflucht die nog heel lang blijft hangen. Omdat de cavia kan knagen aan het nachthok moet je een verf gebruiken die veilig is. Je kan een acrylverf of acrylaatverf op waterbasis gebruiken zonder polyurethaan maar deze bevatten vaak nog een schadelijk conserveermiddel. Je kan derhalve ook kiezen voor een natuurverf die uit natuurlijke, grotendeels plantaardige, grondstoffen bestaat. Let wel op welke soort je koop want de natuurverf is er zowel op terpentine- als op waterbasis. Je moet de verf hebben op waterbasis.
Je hoeft niet zulke grote potten verf te kopen, want een nachthokje heeft weinig oppervlakte. Eén potje van 250 ml is ruim voldoende om de beide nachthokken te schilderen, maar als je meer kleuren wilt gebruiken, dien je uiteraard wat meer potjes te kopen.

Een paar kleuren verf en een paar kwasten.



Nijptang of klauwhamer

Dit is alleen nodig als je al een spijker in het materiaal hebt geslagen en het zit niet goed.

Een klauwhamer. Door de gespleten achterkant kan je er makkelijk spijkers mee uittrekken, mits uiteraard de spijkers een kop hebben en ze uit het hout steken.


Een nijptang.



Voorstrijk/behangplaksel

Dit is alleen nodig als je het nachthokje verft en dan alleen als je de kopse kanten daar eerst mee wil behandelen. Je kan kant en klare voorstrijk kopen, maar ook zelf voorstrijk maken van behangplaksel.

De kanten waar je tegenaan kijkt, zijn de kopse kanten (hoewel MDF en plaatmateriaal eigenlijk geen kopse kanten hebben omdat ze geen nerven hebben.: met de nerf mee is de lengterichting, dwars op de nerf is de kopse kant).



Lapje stof en tecker

Als je een gordijntje wilt, dien je een lapje stof te hebben en iets om de stof mee op het materiaal te bevestigen. Dat kan met hamer en spijkers, maar handiger is een tecker.

Een tecker.


top



Het nachthok maken

Je kan het nachthok op twee manieren maken: zodat je de achterwand niet ziet als je er van bovenaf opkijkt of zodat je hem wel ziet.
Het nachthok maken: manier één is de manier waarbij je de achterwand wel ziet. Het nachthok maken: manier twee is de manier waarbij je de achterwand niet ziet. Je kan het nachthok natuurlijk verven: alles daarover vindt je bij Het nachthok verven. En hoe je een gordijntje voor het hok maakt vindt je bij Een gordijntje voor het nachthok.

top



Het nachthok maken: manier één

Bij deze manier zet je eerst de zijwanden en het dak aan elkaar. Daarna zet je er de achterwand tegenaan. Dit heeft als nadeel dat je de achterwand ziet als je het hokje van boven bekijkt, maar het voordeel is dat deze manier iets simpeler is. De andere manier, eerst de zijwanden en de achterwand aan elkaar zetten en dan pas het dak er op, wordt uitgelegd bij
manier twee.

Leg de plank die het dak wordt, boven neer en leg de planken die de zijkanten worden, links en rechts neer.


Als je dat gedaan hebt, schrijf je op iedere plank waar hij komt en wat het is. Op de plank die aan de rechterkant komt te zitten, schrijf je bijvoorbeeld: Rechterkant of rechts. Op de plank die het dak wordt, schrijf je 'dak'. Je kan ook nog met een pijl aangeven wat de voorkant is.


Zet de plank die de zijkant wordt op de plank die het dak wordt. Het is de bedoeling dat je de plank tegen de uiterste rand schuift.


Trek met de potlood een streep langs de plank op de dak-plank.


Als je de plank weghaalt, zie je de streep. Binnen deze streep dien je de spijkers te slaan.


Ook aan de andere kant van de plank, dus aan de rechterkant, dien je zo'n streep te trekken.


Sla een spijker links van de streep.


Pas op dat je niet op je vingers slaat!


Sla vijf spijkers links van de streep. Zorg ervoor dat je ze niet helemaal door het hout heenslaat; een heel klein puntje aan de andere kant mag wel, maar vooral niet meer.


Herhaal de procedure aan de andere kant.


Zet de twee zijkanten rechtop en leg de dak-plank erop.


Dat kan even wiebelig zijn; het gaat het beste als je de rechterplank wat scheef zet: zo valt hij namelijk minder snel om als je de dak-plank en de linkerplank passend op elkaar zet.


Zorg ervoor dat de plank voor de zijkant precies onder de dak-plank valt.


Sla de voorste spijker er een stukje in, maar niet helemaal.


Als je de spijker er tot zover in slaat, kan je hem altijd nog met een nijptang (of de kop van een klauwhamer) eruit halen als iets niet goed zit.


Een klauwhamer heeft aan de kop een uitsparing waardoor je er een spijker mee uit kan trekken.


Sla ook de achterste spijker een stukje in het hout, maar zó dat er nog een stukje boven het hout uitsteekt.


Doe hetzelfde bij de rechterkant. Mocht er iets niet helemaal goed zitten, dan kan je het overnieuw doen door alleen maar die spijkers eruit te halen.


Als alles netjes zit, kan je alle spijkers er in slaan.


Het nachthok begint nu ergens op te lijken! Je zou het zo kunnen laten, maar een achterkant zorgt voor de stevigheid.


Dit is de plank die de achterwand is. Leg deze plat neer en zet het hokje er op.


De achterwand-plank ligt en het hokje is er op gelegd. Links zie je nog dat hij ietwat scheef staat want de linkerwand sluit niet helemaal op de achterwand aan.


Trek een streep op de achterwand.


Hier zie je de streep. Doe dit ook aan de andere kant. Sla drie spijkers aan de rechterkant van de streep op de achterwand en drie links.


Hier zie je de spijkers die aan de rechterkant van de streep op de achterwand zijn geslagen.


Je legt de achterwand op het hokje, uiteraard nadat je de streep hebt getrokken en de spijkers er in hebt geslagen.



 

Zorg dat het netjes aansluit en sla de spijkers vast.


Dit is het resultaat: de achterwand zit netjes vast aan de rest van het hokje.


En het nachthokje is klaar!
Je kan het zo laten, maar je kan het ook verven natuurlijk! Dat is ook leuk voor je cavia, want cavia's zien heel goed kleuren!


top




Het nachthok maken: manier twee

Bij deze manier zet je eerst de zijwanden en de achterwand aan elkaar. Daarna zet je er het dak op. Dit heeft als voordeel dat je de achterwand niet ziet als je het hokje van boven bekijkt, wat wel het geval is bij het kleine hokje. Sommige dingen heb ik hier niet tot in detail uitgelegd omdat die al bij manier één uitgelegd zijn. Lees daarom , als je het nachthok op deze manier wilt maken, ook de andere manier even door.

Bij het kleine nachthokje heb ik eerst de zijkanten aan het dak bevestigd en er daarna de achterwand opgezet, maar je kan natuurlijk ook eerst de achterwand aan de zijkanten bevestigen en als laatste het dak er op zetten.


Kijk even hoe het nachthokje in elkaar behoort te steken.


Met een beetje gepuzzel blijven de zijkanten en de achterwand zelfs al staan zonder dat ze aan elkaar vastzitten!


Als je eenmaal weet wat waar komt te zitten, kan je dat er voor de zekerheid opschrijven.



Leg de achterwand neer en zet een van de plankjes voor de zijkanten er op zodat je een streep kan trekken.


 Je slaat de spijkers er in.



Nu plaats je de zijkant op de achterwand. Omdat het een vrij lange plank is, staat het een beetje wankel, maar het is goed te doen om het zonder hulp net zo lang vast te houden met één hand tot je de spijkers er in kan slaan. Wil het echter niet alleen lukken, dan vraag je gewoon even hulp!


Ik heb het wel alleen gedaan en hier zie je dat de voorste en achterste spijker er in geslagen zijn - maar niet helemaal zodat ze nog makkelijk eruit gehaald kunnen worden mocht er iets niet goed zijn.


Dit is de andere kant. Sla ook hier de spijkers erin.


En dit is het resultaat. Het lijkt precies hetzelfde als het kleine hokje, maar de manier waarop de planken tegen elkaar zitten, verschilt.


En dat zie je hier, want hier kan je het dak er op leggen, terwijl dat bij het kleine hokje juist de achterwand was. Het grote verschil tussen beide manieren is dat je bij het kleine hokje van de bovenkant de plank van de achterkant ziet en bij het grote hok niet; daar zie je alleen maar het dak.


Nadat je ook de achterwand erop gespijkerd hebt, is dit het resultaat!


Links zie je aan de achterkant van het hokje de plank van de achterwand. Bij het rechter hokje zie je alleen maar het dak. Het is maar net wat je wilt!


De hokjes zijn klaar! Je kan ze zo gebruiken, maar misschien vind je het wel leuker om ze een kleurtje te geven.


top



Het nachthok verven

Het nachthok verven zorgt ervoor dat het hok er vrolijk uitziet.

Ik heb gekozen voor rood, geel en blauw.


Je kan een deksel van een verfpot makkelijk openmaken door de punt van een schroevendraaier (een gewone, geen kruiskopschroevedraaier!) onder het deksel te zetten. Pas wel op je vingers!


Links een kruiskopschroevedraaier en rechts een gewone schroevendraaier.


Soms is de verf bedekt met een laagje; dan dien je de verf eerst te roeren.


Dat gaat het handigst met een roerstokje.


En dan zie je vanzelf de echte kleur tevoorschijn komen!


Leg kranten neer, zet het hokje er op en verven maar!
Verven gaat sneller met een grotere kwast, maar de kwast moet ook niet te groot zijn.


De randjes kan je deppen met de zijkant van de kwast. Omdat de randjes altijd veel verf opslurpen, dien je deze òf vaker te verven òf voor te behandelen met voorstrijk/behangplaksel. Als je (een paar laagjes) er voorstrijk/behangplaksel op smeert, zorgt dit ervoor dat de verf niet meer opgezogen kan worden.


Ik heb geen voorstrijk/behangplaksel gebruikt en het resultaat is dat de kopse kanten van het dak iets lichter zijn.

Je kan diverse kleuren gebruiken voor het nachthok.


Maar een geheel effen hok kan natuurlijk ook.


En die kan je dan versieren.


Net zoals je zelf wilt!


Zorg ervoor dat de verf goed droog is voordat je hem in het hok zet.


 En dit is dan het resultaat!


En dit is het grote nachthok! Ruimte genoeg!


top



Een gordijntje voor het nachthok

Als je het nachthok wilt versieren met een gordijntje en je cavia zo privacy geven, dan kan dat uiteraard!

Neem een soepele stof die net zo lang is als de hoogte van het hokje en anderhalf keer zo lang als de opening die je wilt bedekken. Ik heb de gehele voorkant bedekt, maar je kan ook de helft bedekken.
Er zijn twee manieren om het gordijntje te bevestigen:
eentje waarbij je de nietjes of spijkertjes nog ziet en een manier waarbij die zijn weggewerkt.


top



De manier waarbij de nietjes zichtbaar blijven

 

Dit is de minder mooie manier. Maak een plooi in de stof zoals aangegeven en leg deze op de voorkant van het hok.


Zet deze plooi vast met een tecker of hamer het vast met een spijkertje.


Zo ziet het eruit als de niet er in is gestampt.


Maak een tweede plooi.


Hier zie je de plooi in detail.


Plaats deze plooi ook op het hout en niet het vast.


Zo ziet het er uit. Niet zo mooi, maar het voldoet wel.


top   



De manier waarbij de nietjes weggewerkt zijn

Dit is de mooie manier. Leg de stof met de verkeerde kant boven op het hout.


Niet deze vast.


Zo ziet het er dan uit.


Sla de stof over het nietje heen zodat je deze niet meer ziet.


Sla de stof terug zodat je een plooi hebt.


Druk deze plooi tegen het hout aan. Op de plaats tussen de duim en de vinger komt de niet.


De stof wordt geniet.


Dit is het resultaat. Sla vervolgens de stof weer over de niet heen en maak een nieuwe plooi.


Zo ga je door tot je de opening of dat deel van de opening dat jij wilt, bedekt hebt.


En dit is het resultaat!


Copyright foto's: De Grote Cavia.

top      home