De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































Let op!  Ik ben geen dierenarts; ik heb mijn kennis van de opleidingen die ik heb gevolgd, van mijn eigen en van andermans ervaringen en uit literatuur. De informatie op deze pagina's is geen vervanging voor een bezoek aan de dierenarts!
Kijk voor het overzicht van dierenartsen (ook voor spoed en 24/7 bereikbaar) en hoe je weet of iemand verstand van cavia's heeft bovenaan op de pagina Ziektesindex.


Pagina's over ziektes:

A-B

C-D

E-F

G-H

I-J

K-L

M-N

O-P-Q

R-S

T-U

V-W

X-Y-Z

Ziektes op deze pagina:
Incontinentie (urineverlies)
Inentingen
Inwendige bloedingen, ook bij jonkies (vitamine K-gebrek)


Incontinentie
Incontinentie (urineverlies) kan voorkomen bij oudere cavia's. De buik is dan nat van de urine en in het geval van zeugjes kunnen de lippen van de vagina opzwellen. De kont en buik van de cavia kan je wat vaker wassen. Je kan ook talkpoeder op de natte plekken strooien. Zorg ervoor dat de kooi altijd schoon en droog is, vooral daar waar de cavia ligt en slaapt, en leg er regelmatig schoon hooi in. Neem altijd kontakt op met de dierenarts zodat zeker is dat het om incontinentie gaat. De symptomen van incontinentie kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door een blaasontsteking.

Zie ook
Blaasproblemen op de pagina Ziektes A-B.

 

Natte haren rondom de kont ten gevolge van incontinentie. Als de incontinentie langdurig aanhoudt, kunnen de haren op de buik afslijten waardoor deze bijna kaal wordt.


Symptomen

Natte kont, natte poten, natte buik. Soms is de cavia nat van de kin tot de kont.

Besmettelijk voor cavia's?

Nee.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Nee.

Zelf-zorg mogelijk?

Ja, na instructies dierenarts.

Naar de dierenarts?

Ja, je moet altijd weten dat het inderdaad om incontinentie gaat en niet om een blaasontsteking of iets dergelijks.

Gaat het over?

Dat kan, maar het kan ook langdurig aanhouden.


top

terug naar Ziektes Index



Inentingen
Hoewel andere dieren kunnen (en moeten) worden ingeënt tegen verschillende ziektes, geldt dat niet voor cavia's. Je hoeft je cavia dus niet te laten inenten omdat er (nog) geen inentingen beschikbaar zijn voor cavia's.
Er is dus ook geen inenting voor schurft. Sommigen zeggen dat je cavia's preventief kan behandelen tegen schurft, maar dat is niet zo. Schurft is namelijk geen bacterie (waartegen je je wèl kan inenten) maar een mijt; een heel kleine spinachtig diertje dat in de huid leeft. Als een cavia geen schurft heeft, hoef je dus niet te behandelen. Heeft een cavia wel schurft, dan is het geen preventieve behandeling meer, maar gewoon een behandeling. (Preventie betekent 'het verhoeden, het voorkomen' dus zorgen dat iets niet gebeurt.).

Symptomen

Niet van toepassing.

Besmettelijk voor cavia's?

Niet van toepassing.

Besmettelijk voor mensen?

Niet van toepassing.

Dodelijk?

Er zijn ziektes waaraan een cavia kan sterven, maar er zijn geen inentingen beschikbaar voor cavia's.

Zelf-zorg mogelijk?

Niet van toepassing.

Naar de dierenarts?

Niet van toepassing.

Gaat het over?

Niet van toepassing.

 

 

top      home