De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.



































Let op!  Ik ben geen dierenarts; ik heb mijn kennis van de opleidingen die ik heb gevolgd, van mijn eigen en van andermans ervaringen en uit literatuur. De informatie op deze pagina's is geen vervanging voor een bezoek aan de dierenarts!
Kijk voor het overzicht van dierenartsen (ook voor spoed en 24/7 bereikbaar) en hoe je weet of iemand verstand van cavia's heeft bovenaan op de pagina Ziektesindex.


Pagina's over ziektes:

A-B

C-D

E-F

G-H

I-J

K-L

M-N

O-P-Q

R-S

T-U

V-W

X-Y-Z

Ziektes op deze pagina:

Ectropion (pagina Jongen)
Eelt (hoorngroei, abnormale)
Eierstokcystes (ovariumcystes)
Endeldarm (verstopte anaalzak)
Enteritis
Entropion (pagina Jongen)
Epilepsie
Eten: niet meer eten
Eten: vreemde dingen eten
Eten van keutels, poep, ontlasting    (Coprofagie)
Evenwichtsstoornis



Ectropion

Zie
Ectropion op de pagina Jongen.

top

terug naar Ziektes Index



Eelt
Dit vind je op de pagina Ziektes G-H bij Abnormale hoorngroei.

top

terug naar Ziektes Index



Eierstokcystes
Dit vind je op de pagina Ziektes O-P-Q bij Ovariumcystes.

top

terug naar Ziektes Index



Endeldarm (verstopte anaalzak)
Alles over de verstopte anaalzak staat op de pagina Ziektes A-B bij Anaalzak: verstopte anaalzak

top

terug naar Ziektes Index



Enteritis
Enteritis is een darmontsteking. Enteritis kan door een virus, door bacteriën of door parasieten ontstaan. De symptomen zijn diarree, krampen en pijn, niet of minder eten, futloosheid, opgezette vacht, zieke indruk.

Zie ook
Diarree op de pagina Ziektes C-D en Buikloop op de pagina Ziektes A-B.

Symptomen

Diarree, krampen, pijn, niet of minder eten, futloosheid, opzetten van de haren, zieke indruk maken.

Besmettelijk voor cavia's?

Dat hangt van de oorzaak van de ontsteking af.

Besmettelijk voor mensen?

Dat hangt van de oorzaak van de ontsteking af.

Dodelijk?

Ja, dat kan.

Zelf-zorg mogelijk?

Ja, als nazorg.

Naar de dierenarts?

Ja, altijd, en zo snel mogelijk.

Gaat het over?

Met goede medicatie en verzorging gaat het na een paar dagen tot een week beter.


top

terug naar Ziektes Index



Entropion

Zie
Entropion op de pagina Jongen.

top

terug naar Ziektes Index



E
pilepsie
Epilepsie uit zich in het lichaam,
maar ontstaat in de hersens. Hersens bestaan uit zenuwcellen die constant boodschappen aan elkaar doorgeven. Deze boodschappen worden verstuurd door middel van elektrische stroompjes en deze boodschappen zijn van belang om te blijven leven. Alles wat een levend wezen doet, wordt namelijk in de hersens gestuurd, zoals lopen, denken en ademen.
Epilepsie treedt op als er een storing in dit systeem optreedt. Er is dan een abnormale elektrische activiteit en er ontstaat 'kortsluiting', waardoor de boodschappen verminkt aankomen of op de verkeerde plaats aankomen. Het systeem werkt dus niet meer zoals het zou moeten en dit is de oorzaak van de verschijnselen van een epileptische aanval.

Een
aanval bestaat uit drie delen: het deel voor de eigenlijke aanval, de aanval zelf en de herstelperiode.

Deel voor de aanval
Het deel voor de eigenlijke aanval kan variëren van een paar minuten of uren tot een paar dagen en een aanval kan vooraf worden gegaan door: nervositeit, rusteloosheid, krampen, spiertrekkingen of schudden met de kop.

Aanval zelf
De aanval zelf kan variëren van een paar seconden tot een paar minuten. In ernstige gevallen duurt de aanval veel langer. De verschijnselen van een aanval kunnen zijn: omvallen, geheel verslappen, klappertanden, bijten, geen bewustzijn meer hebben, krampachtige bewegingen (spiertrekkingen, fietsbewegingen), urine laten lopen, schuimbekken, kwijlen, speekselen, en vergrootte pupillen.

Na de aanval
De herstelperiode kan variëren van een aantal uren tot een aantal dagen. De cavia is moe of uitgeput, heeft een vertraagd reactievermogen, is rusteloos of juist dromerig, reageert langzaam, drinkt en eet veel en hij kan tegen voorwerpen oplopen.

De dierenarts kan vaststellen of het om epilepsie gaat.

Symptomen

Zie hierboven zoals omschreven bij de aanval.

Besmettelijk voor cavia's?

Nee.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Ja, dat kan. Als de aanvallen erg hevig zijn of heel vaak optreden is het beter om de cavia in te laten slapen. Een aanval kan te zwaar zijn zodat de cavia er in blijft, of de cavia herstelt niet goed van een aanval.
Maar cavia's kunnen er ook jarenlang mee leven. Uiteindelijk treedt er wel altijd achteruitgang op waardoor de cavia minder zal kunnen doen. Verlamming is ook mogelijk.

Zelf-zorg mogelijk?

Als eenmaal is vastgesteld dat het om epilepsie gaat, kunnen er medicijnen worden voorgeschreven. Omdat er geen speciale caviamedicijnen tegen epilepsie zijn, moet de dierenarts bepalen wat het meest geschikt is. De kooi moet worden aangepast zodat er geen dingen zijn waar hij vanaf kan vallen (nachthokjes, verdiepingen en dergelijke) of waar hij zich aan kan bezeren.

Naar de dierenarts?

Ja, altijd.

Gaat het over?

Nee. Epilepsie gaat niet meer over; de cavia zal er zijn hele leven lang last van hebben.


top

terug naar Ziektes Index



Eten, niet meer eten
Niet meer eten is over het algemeen een gevolg van een ziekte of te lange tanden/kiezen (in zeldzame gevallen is er sprake van 'anorexia'). Als een cavia een dag niet eet, komt zijn maag/darmstelsel stil te liggen. Kijk daarom iedere keer dat je je cavia eten geeft of hij dat inderdaad eet. Denk niet: 'Ik zie hem met het voer aan de gang, dus hij eet het op', want cavia's die niet (goed) kunnen eten, zullen altijd proberen om te eten. Dat wat jij aanziet voor eten kan dus proberen om te eten zijn maar desondanks niets naar binnen krijgen.

Probeer de cavia aan het eten te krijgen met hapjes die hij heel lekker vind. Als dat niet lukt, als hij veel kwijlt of als hij ander afwijkend gedrag vertoont, ga dan naar de dierenarts, want als een cavia niet meer eet, gaat hij dood.
Als je cavia niet eet, dien je dan ook direct contact op te nemen met de dierenarts. Als de cavia niet zelf weer gaat eten, dien je hem te
dwangvoederen.

Symptomen

Niet meer eten, kwijlen, afvallen.

Besmettelijk voor cavia's?

Dat hangt van de oorzaak af; als dat een besmettelijke ziekte is, dan wel. Als de cavia te lange kiezen heeft, dan niet.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Uiteindelijk wel.

Zelf-zorg mogelijk?

Na instructies dierenarts.

Naar de dierenarts?

Ja, want je moet weten waarom de cavia niet meer eet.

Gaat het over?

Dat hangt van de oorzaak af.


top

terug naar Ziektes Index



Eten van vreemde dingen

Als je cavia zijn eigen ontlasting opeet, is dit niet schadelijk; zie
Coprofagie op de pagina Ziektes C-D.

Normaal eten cavia's alleen datgene wat eetbaar is, zoals groente, hooi et cetera, maar sommige cavia's kunnen ook andere, oneetbare dingen eten, zoals zaagsel, plastic, elektriciteitsdraden, kamerplanten, tapijt en kleding.
Er is een verschil tussen een gezonde cavia die, als hij op de grond losloopt, oneetbare dingen eet, en een cavia die ziek is en oneetbare dingen eet.

Gezonde cavia eet oneetbare dingen
Sommige cavia's eten altijd plastic als ze de kans krijgen terwijl andere, als je plastic zakjes voor hun neus zou leggen, er niet naar om zouden kijken. Sommige cavia's weten precies waar de elektriciteitsdraden liggen terwijl anderen daar niet naar talen (er geen interesse in hebben).
Dat hangt voor een deel af van het karakter van de cavia en voor een deel van het aanbod aan leuke dingen die hij krijgt. Een cavia die het het summum (toppunt) van geluk vindt om in zijn hokje te soezen, zal waarschijnlijk niet al te veel lol beleven aan het opsporen van elektriciteitsdraden. Dat is hem simpelweg veel te vermoeiend!
Maar een cavia die aktief, ondernemend en nieuwsgierig is, die een mateloze energie heeft en nooit stil kan zitten en die snel verveeld is bij de dagelijkse dingen, zal uit zichzelf op zoek gaan naar andere dingen om lol mee te beleven. Zo'n cavia zal dus wel op zoek gaan naar die draden omdat dat spannend en leuk en anders is!
Cavia's knabbelen en knagen altijd al aan alles wat hun interesse heeft om vast te stellen wat het is (zie ook het onderwerp
Gevaren in huis op de pagina Nieuw thuis), en er zijn cavia's die lijken te denken dat oneetbare dingen lekker zijn.
Als je cavia gezond is en oneetbare dingen eet of wil eten, moet je die dingen opruimen of uit de weg zetten. Als je cavia rare dingen eet, kijk dan eens of je het aanbod van speelgoed voor hem kan uitbreiden en of je hem meer dingen te doen kan geven. Speelgoed vind je op de pagina Speelgoed. Zorg er natuurlijk ook voor dat hij niet meer kan eten van de dingen die slecht of gevaarlijk voor hem zijn door deze op te bergen of uit de weg te zetten.

Zieke cavia eet oneetbare dingen
Als een cavia ziek is, kan hij oneetbare dingen gaan eten, bijvoorbeeld het zaagsel in zijn kooi. Dit kan zijn om zijn frustratie over de pijn en het algehele ongemak dat hij ervaart af te reageren. Het kan een poging zijn om de pijn even te vergeten.
Als je ziet dat je zieke cavia bijt in oneetbare dingen en deze eventueel opeet, dan dien je naar de dierenarts te gaan. Dit driftige bijten kan namelijk ook te maken hebben met een
tumoren
in de hersens of met iets anders in de hersens wat niet goed zit.

Er zijn overigens een groot aantal redenen waarom een cavia kan bijten. Alle redenen vind je op
de pagina Bijten.

Symptomen

Bijten in oneetbare dingen, opeten van oneetbare dingen.

Besmettelijk voor cavia's?

Nee.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Als de cavia in een electriciteitsdraad bijt, kan het dodelijk zijn. En dat wat de cavia binnenkrijgt, kan ook dodelijk zijn (plastic bijvoorbeeld).

Zelf-zorg mogelijk?

Afhankelijk van waarom de cavia het doet.

Naar de dierenarts?

Ja, om een ziekte of een aandoening van de hersens uit te sluiten.

Gaat het over?

Dat hangt van de oorzaak af.


top

terug naar Ziektes Index



Eten van keutels, poep, ontlasting (coprofagie)
Alles over het eten van keutels staat op de pagina Ziektes C-D onder Coprofagie.


top

terug naar Ziektes Index


Evenwichtsstoorniss

Een evenwichtsstoornis ontstaat als het evenwichtsorgaan niet (goed) meer werkt.

Een evenwichtsorgaan kan je in schematische voorstelling zien als drie ruimtes (A, B en C) in het oor waar een vloeistof in zit.
De ruimte A registreert de knikbewegingen (als je 'ja' knikt), de ruimte B registreert de draaibewegingen (als je 'nee' schudt) en de ruimte C registreert de kantelbewegingen (als je je hoofd van de ene op de andere schouder probeert te leggen).

In iedere ruimte zitten zintuigcellen en fijne haartjes. Deze vormen samen de zogeheten kammen. Als je beweegt, beweegt de vloeistof in ruimtes A, B en C. En de kammen in deze ruimtes kan je je voorstellen als riet dat in het water staat en meebuigt met de stroom. De kammen bewegen dan ook altijd mee met de vloeistof. De vloeistof beweegt altijd net iets langzamer dan je zelf beweegt. De beweging van de vloeistof wordt doorgegeven aan de zintuigcellen die het op hun beurt doorgeven aan de evenwichtszenuw.
Er wordt dan bepaald of je lichaam in evenwicht is of niet. Als dat niet zo is, geven ze aan de spieren door dat er een correctie moet worden uitgevoerd.


Een evenwichtsstoornis kan ontstaan door diverse dingen:
Middenoorontsteking (oren)
Oorschurft (oormijt)
Hersenletsel dat kan ontstaan door:
- een beroerte of een infarct: zie verder bij
Beroerte op de pagina Ziektes A-B.
- een klap op het hoofd;
- als de cavia valt.
Problemen met de bloedsomloop waardoor het evenwichtsorgaan geen bloed (zuurstof) meer krijgt.
Problemen met de spieren die de correcties die het evenwichtsorgaan doorgeeft, moeten uitvoeren.

Symptomen
Scheefhouden van de kop; dit kan een beetje zijn zodat je het nauwelijks ziet of het kan zo erg zijn dat de cavia zelf bijna omvalt.
Afhankelijk van de oorzaak kan het pijn doen en jeuk opleveren. De cavia is duizelig en hij kan ook misselijk zijn. Hoewel je die symptomen niet kan zien, kan hij natuurlijk wel piepen van de pijn en als hij misselijk is, zal hij niet veel zin in eten hebben. Hij kan ook in kringetjes ronddraaien.

Het oor van de cavia in schematische voorstelling laat zien dat het evenwichtsorgaan G tegen het middenoor E aanligt.
Als het middenoor ontstoken is, zoals het geval is bij een middenoorontsteking, dan heeft dat invloed op het evenwichtsorgaan waardoor het evenwicht verstoord kan worden en de cavia last krijgt om zijn evenwicht te bewaren.


Symptomen

Kop scheefhouden, omrollen, in kringetjes ronddraien, jeuk,pijn, misselijkheid, duizeligheid.

Besmettelijk voor cavia's?

Nee.

Besmettelijk voor mensen?

Nee.

Dodelijk?

Nee.

Zelf-zorg mogelijk?

Dat hangt van de oorzaak af.

Naar de dierenarts?

Ja.

Gaat het over?

Dat hangt van de oorzaak af, maar meestal wel.

 

 

top      home