De Grote Cavia: algemene en bijzondere informatie over cavia's.
 

Wat is er nieuw in cavialand?

 

 Waar was je je cavia mee?
Waar was je jouw cavia mee? Je hoeft je cavia niet vaak te wassen, of eigenlijk nooit als hij zichzelf gewoon verzorgt, maar soms is het nodig om je cavia wel te wassen. Als hij bijvoorbeeld een vieze kont heeft doordat er iets met hem aan de hand is. Maar wist je dat veel shampoo's en andere verzorgingsproducten helemaal niet goed zijn? Dat ze zelfs gevaarlijk zijn? Op de nieuwe pagina 'Schadelijke inhoudsstoffen' lees je er alles over.

 Typefoutje
Linde ontdekte een typefoutje op de pagina Ziektes A-B. Er stond 'vitamien' in plaats van 'vitamine'. Nu staat het er correct. Met dank aan Linde!

 Wachtdiensten dierenartsen heel België

Wendy mailde me met het adres van een dierenarts in België die ze in het weekend had kunnen bereiken toen haar cavia ziek werd om die toe te kunnen voegen aan de website bij het overzicht van dierenartsen die dag en nacht te bereiken zijn. Toen ik dat ging uitzoeken, ontdekt ik dat er een site bestaat waarop de wachtdiensten staan van dierenartsen in België. Die is nu toegevoegd aan de pagina Contact, evenals het adres van de dierenarts die Wendy contacteerde. Met dank aan Wendy!

Boeken van De Grote Cavia in iedere boekwinkel te verkrijgen!

Voortaan zijn de boeken van De Grote Cavia in iedere boekwinkel te verkrijgen. Online zijn ze voortaan overal te verkrijgen, dus ook bij bol.com, (of klik op de afbeeldingen van de boeken hieronder) maar ook bij alle andere internetboekwinkels. Maar ook bij de boekwinkel bij je om de hoek zijn ze te verkrijgen, en als die boekwinkel ze niet in voorraad heeft, dan kunnen ze dat gewoon bestellen. Dat is wel zo handig! De boeken die nu al te verkrijgen zijn, zijn Het kleine caviaboekje en 10 tips voor een gelukkig cavialeven. Het caviapaspoort is binnenkort ook overal te verkrijgen.
  

Sintpagina data aangepast
Jack mailde dat de data op de pagina over de Sintlegende niet klopten. Die zijn nu aagenpast. Met dank aan Jack!

Nieuwe pagina's: antibioticum en probioticum

Wat zijn antibiotica? Wanneer wordt antibiotica gebruikt? Wat zijn veilige antibiotica voor cavia's? Wat zijn de voor- en nadelen van antibiotica? Zijn er alternatieven? Het antwoord op al je vragen over antibiotica op de nieuwe pagina Antibioticum.
En ook een aantal vragen over antibiotica en de antwoorden daarop op de nieuwe pagina Antibioticumvragen naar aanleiding van wat iemand zei over antibiotica.

Probiotica kan een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van de darmflora. Dat is vooral belangrijk als de darmflora is aangetast of minder is geworden. Dat kan het gevolg zijn van antibiotica die gegeven worden om een ziekte te bestrijden. Op de nieuwe pagina Probiotica wordt uitgelegd wat het is en wanneer je het aan je cavia kunt geven.

Tijdschrift herfst 2017
Het is alweer hefst! Een goede tijd om met een kopje thee en een cavia op schoot het nieuwe nummer van De Grote Cavia te lezen!


Tips van caviabaasjes over spuitjes
Een aantal caviabaasjes reageerde op dit artikel omdat zij nog handige tips hadden. Die staan er nu bij op de pagina Spuitjes. Met dank aan Irma, Maria en Marijn!

Spuitjes
Spuitjes worden gebruikt om medicijnen en dwangvoer/bijvoer te geven aan cavia's. Maar het puntje kan soms onhandig zijn (omdat het nogal smal is) en dan kun je het er beter afknippen. Maar hoe doe je dat? Een handleiding staat op de nieuwe pagina Spuitjes.

Diverse aanpasssingen
Geen grote dingen, maar een paar kleintjes. Paula meldde me dat er in plaats van 'kruisen' 'kruizen' stond op de pagina...
Taryn meldde dat in het groentenoverzicht er 'leker' stond in plaats van 'lekker'. 
Frida ontdekte dat op de pagina Fabeltjes er 'zoalang' stond in plaats van 'zolang', en op de pagina Geschiedenis '
het waren het de Spanjaarden' dus met een 'het' te veel'.
Het is nu aangepast. Met dank aan Paula, Taryn en Frida!

Röntgenfoto van zwangere zeug
Pia stuurde een foto op van haar zwangere zeug waarop de jongen te zien zijn. Deze staat nu op de pagina Zwangerschap.

Paksoi is een koolsoort
Emil maakte me erop attent dat paksoi een koolsoort is. Het is familie van de Chinese kool, en daaruit blijkt al uit de naam dat het een koolsoort is. De meeste cavia's kunnen prima tegen kool, zeker als je het met andere groenten geeft, maar er zijn cavia's die er niet tegen kunnen, zo ook een van de cavia's van Emil. Hier Emil's relaas: "
Sinds ongeveer 3 maanden zijn we paksoi gaan geven. Beide caafjes vonden het heerlijk. Maar sinds ongeveer 2 weken geleden begon 1 vd 2 gas te ontwikkelen. Na eerst de standaard behandelingen zijn we later naar Utrecht gegaan naar onze cavia-dierenarts (Dierenkliniek Wilhelminapark). Hoewel het gas niet echt te voelen was (bleef ook redelijk goed eten) klopte het plaatje niet (gewicht vs dikte). Daarom röntgenfoto's gemaakt en daarop bleken 2 flinke gasbellen te zitten in de maag en darmen. Medicijnen mix verhoogt, injectie gekregen en na 3 dagen was het gas weg. Daarna weer de groente wat uitgebreider aangeboden en heel snel was het gas er weer. Enige verschil was de paksoi die er na 3 dagen weer bijkwam. Gegoogeld en wat blijkt: paksoi is een koolsoort. Na 36 uur geen paksoi meer gegeven te hebben, begint de gas al weer flink af te nemen."
Met Emils cavia is het gelukkig weer goed gekomen, maar als jouw cavia last heeft van gas maar je weet niet dat paksoi een koolsoort is, dan kan dat problemen geven.

Op de pagina Groenvoer staat paksoi nu vermeld onder koolsoorten. Met dank aan Emil!

 

top      home